2018-08-24 19:36:15
Φωτογραφία για Αποφάσεις ΣτΕ-Αποκατάσταση των μισθών των ένστολων - του Γιώργου Αρχοντόπουλου
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια συζήτηση για τις αυξήσεις και τα χρήματα που θα λάβουν πίσω οι ένστολοι δημιουργώντας μια εντύπωση ότι οι ένστολοι θα λάβουν μια ειδική μισθολογική

μεταχείριση από την Κυβέρνηση, χωρίς όμως ωστόσο να ισχύει αυτό, αφού το μόνο που θα πραγματοποιηθεί εφόσον βέβαια υλοποιηθούν τα όσα ακούγονται, είναι η εφαρμογή των χρόνιων κερδισμένων δικαστικών αποφάσεων του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

  Τον Οκτώβριο του 2018 λοιπόν η κυβέρνηση οφείλει, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις που εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, να αναπροσαρμόσει μισθούς και συντάξεις για όλους τους ένστολους, με βάση τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου, που έχει κρίνει, ότι οι περικοπές στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τα προηγούμενα χρόνια, ήταν αντισυνταγματικές.

  Η υπόθεση με τα μισθολογικά των ένστολων και τις περικοπές που έχουμε υποστεί στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν μακρά ιστορία την οποία εν συντομία καλό είναι να γνωρίζουμε.


  Όταν ψηφίστηκε ο Νόμος 4093/2012 που έφερε επιπλέον περικοπές για τους ένστολους, η Ομοσπονδία μας από νωρίς προσέφυγε κατά αυτών και βγήκε  η απόφαση 2192-2196/14 που μας δικαίωσε. Έρχεται στη συνέχεια ο νόμος 4307/14 και η Υπουργική Απόφαση του κ. Σταϊκούρα που μας αποδίδει το 50% και επαναφέρει εν μέρει ένα κομμάτι του μισθού μας στα επίπεδα προ του Αυγούστου του 2012.

  Η Ομοσπονδία προσφεύγει  εκ νέου και βγαίνει άλλη απόφαση που μας δικαιώνει (1125/16).Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε  αντισυνταγματική την μερική αποκατάσταση του μισθολογικού που έγινε το 2014 (επί Χρ. Σταϊκούρα) με υπουργική απόφαση και διαμορφώθηκαν οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι συντάξεις σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα από το νέο μισθολόγιο, όπως επίσης διασφαλίζεται και ότι σε περίπτωση αναπροσαρμογής  στο μέλλον ότι δεν θα πρέπει να προσαρμοστούν οι μισθοί σε επίπεδα χαμηλότερα του 2012.

  Δεν συμμορφώνονται με την απόφαση και προσφεύγουμε εκ νέου και η Ολομέλεια του ΣτΕ ζητά συμμόρφωση και επιβάλλει πρόστιμο 200000€ για την μη εφαρμογή.

  Προσφεύγουμε εκ νέου και η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαο Σακελλάριου, εξέδωσε τις υπ΄  αριθμ. 3 και 4/2018 αποφάσεις της στις οποίες κατ΄ αρχάς αναφέρει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και «δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους, οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος».

  Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ακόμη ότι όπως προκύπτει η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (13.5.2016) «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη».

  Και ναι μεν, συνεχίζουν οι δικαστές, υπάρχουν εγγενείς δυσχέρειες που συνδέονται με την εφαρμογή των  αποφάσεων της Ολομέλειας, οι οποίες έχουν σημαντικές δημοσιονομικής φύσεως συνέπειες και «οι οποίες πρέπει, πράγματι, να αποτελέσουν αντικείμενο επισταμένης μελέτης εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, δεν θα μπορούσε να απαιτηθεί από τη διοίκηση η άμεση λήψη όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση της αποφάσεως αυτής μέτρων και, μάλιστα, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος» Έτσι λοιπόν, θέτει ως ανώτατο όριο τους οκτώ μήνες στην κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει μισθούς και συντάξεις για τους ένστολους, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς και στρατιωτικούς, εν ενεργεία και συνταξιούχους, στα επίπεδα που ήταν τον Αύγουστο του 2012.Σε περίπτωση, που η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, τότε η απόφαση προβλέπει ότι  θα επιβληθεί από το ανώτατο δικαστήριο στο κράτος πρόστιμο, το οποίο, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, δεν θα είναι και ευκαταφρόνητο.

  Όλες οι αποφάσεις αυτές λοιπόν λένε το αυτονόητο, ότι τα ειδικά μισθολόγια προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος οι οποίες δεν θα πρέπει να παραβιάζονται και προσδιορίζουν το ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας χαρακτηρίζοντας το επάγγελμα ως επικίνδυνο.

Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι αυτά που τον τελευταίο καιρό ακούγονται ως παροχές  το επόμενο χρονικό διάστημα για τα Σώματα Ασφαλείας, εφόσον βέβαια υλοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο, δεν θα είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή των κερδισμένων αποφάσεων ΣτΕ, πράγμα που αποδεικνύει περίτρανα ότι κανένας αγώνας διαχρονικά δεν πάει χαμένος και ότι πότε τίποτα δεν μας χαρίζεται!!!

AΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

( Πρόεδρος  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής)

(Αντιπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων-Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

enastyhal.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ