2018-08-28 12:46:03
Φωτογραφία για Πανελλήνια θλίψη: Αυτός είναι ο κυβερνήτης του μοιραίου εκπαιδευτικού αεροσκάφους – Ποια είναι τα πιθανά αίτια της τραγωδίας
Ο επισμηναγός Νίκος Βασιλείου είναι ο κυβερνήτης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε το πρωί της Τρίτης 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης.

Στην ανακοίνωση του ΓΕΑ αναφέρεται: «Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.

Οι δύο (2) Ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορία έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος».

Το χρονικό της τραγωδίας

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η συντριβή του αεροσκάφους, τύπου Τ2 της 120 ΠΕΑ, που κατέπεσε περίπου στις 8.50 ενώ πετούσε 7 ναυτικά μίλια βορείως της Σπάρτης, καθώς ο κυβερνήτης του διθέσιου εκπαιδευτικού αεροπλάνου εντοπίστηκε νεκρός Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την εκπαιδευτική βάση της Καλαμάτας. Ο συγκυβερνήτης εντοπίσθηκε ζωντανός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.


Το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο χωρίο Κολλίνες Αρκαδίας.

Φαίνεται πως οι δυο χειριστές το εγκατέλειψαν όταν διαπίστωσαν πρόβλημα, χρησιμοποιώντας το κάθισμα εκτίναξης. Ωστόσο, ο ένας από τους δυο δεν τα κατάφερε…

Η περιοχή είναι δύσβατη και για τον λόγο αυτό αναχώρησε η 31η μοίρα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης με C130 με ελικόπτερο και ένα super puma για να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Ποια είναι τα πιθανά αίτια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πτώση οφείλεται είτε η εγκατάλειψη του μοιραίου εκπαιδευτικού αεροσκάφους έγινε σε χαμηλό ύψος με αποτέλεσμα να μην προλάβουν και οι δύο να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εκτίναξης, είτε ο άτυχος επισμηναγός να προσέκρουσε μετά την εγκατάλειψη πάνω σε κάποιο βραχώδες σημείο της περιοχής.

Τα καθίσματα των συγκεκριμένων αεροπλάνων τα οποία είναι πολύ παλαιά, εκτινάσσονται με διαφορά λίγων λεπτών και προς διαφορετική κατεύθυνση. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ο διασωθείς επισμηναγός συγκυβερνήτης όταν πάτησε στο έδαφος επικοινώνησε με τις αρχές δίνοντας το στίγμα του. Στην συνέχεια και αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, επικοινώνησε με τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τι είναι το Τ-2

Σημειώνεται, πως το Τ-2 Buckeye είναι Αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.

Αυτό είναι το ένα αλεξίπτωτο εκ των δύο πιλότων, το οποίο κατέπεσε σε δύσβατο σημείο, μέσα στα δέντρα.

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ