2018-09-02 17:51:17
Φωτογραφία για “Εγκλήματα κατά της ζωής, παιδιά και ΜΜΕ - Προβληματισμοί και προκλήσεις” (10/9/2018)
Tο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος διοργανώνει την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα (18:00-20:00), στον ΙΑΝΟ, Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα “Εγκλήματα κατά της ζωής, παιδιά και ΜΜΕ: προβληματισμοί και προκλήσεις”, για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωση των ειδικών/ενδιαφερομένων σε θέματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην προστασία της ανηλικότητας και στην καταπολέμηση του «στιγματιστικού λόγου» των ΜΜΕ.

 

Θα μιλήσουν οι:

Γιάννης Πανούσης Ομ.Καθηγητής Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Αγγελική Καρδαρά Δρ Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών-Φιλόλογος-Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα ΚΕ.Μ.Ε.

Σουζάνα Παπαφάγου Κλινική Ψυχολόγος-Ομαδική/Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Φώτιος Σπυρόπουλος Δ.Ν.-Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Πυροσβεστικής Ακαδημίας-Μέλος Δ.Σ. ΚΕ.Μ.Ε.

Διονύσης Χιόνης Δικηγόρος-ΜΔΕ Εγκληματολογίας-Αντιπρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.


 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ.

 

Είσοδος ελεύθερη.

 

Χορηγός επικοινωνίας: Free press για γονείς Τaλκ.

 

Αντικείμενο διερεύνησής μας η απεικόνιση στα ΜΜΕ δύο πρόσφατων πολύ σοβαρών εγκληματολογικών υποθέσεων, του εγκλήματος της παιδοκτονίας στη Νέα Σμύρνη, όπου η νεαρή μητέρα φέρεται να σκότωσε το βρέφος αμέσως μετά τη γέννησή του και της διπλής ανθρωποκτονίας ζευγαριού στην Κύπρο, όπου ένα ανήλικο αγόρι στιγματίστηκε από τα μέσα ως «δολοφόνος» των γονέων του. Δύο εγκλήματα που διαφοροποιούνται μεταξύ τους, είχαν όμως στο επίκεντρό τους παιδιά και προσεγγίστηκαν από τα media χωρίς την πρέπουσα δημοσιογραφική δεοντολογία και τον απαιτούμενο σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: https://www.ianos.gr/events/egklimata-kata-tis-zwis-paidia-kai-mme-provlimatismoi-kai-prokliseis-ekd.html

 

Στο επίκεντρο των ομιλιών μας τίθενται το παιδί και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ατόμου.  Στόχος μας να καταστεί σαφές ότι η δημοσιογραφική κάλυψη των εγκλημάτων κατά της ζωής πρέπει να γίνεται με τρόπο επιστημονικό, τεκμηριωμένο και ολοκληρωμένο, με σεβασμό στη δεοντολογία και στη νομοθεσία. Θέλουμε να ξεκινήσουμε έναν γόνιμο διάλογο με την κοινωνία και να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, ενημερώνοντας το ευρύ κοινό για το σοβαρό ζήτημα της προστασίας της ανηλικότητας και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του ατόμου κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη εγκλημάτων και  θεμάτων που άπτονται του εγκληματικού φαινομένου.

Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος και εγώ προσωπικά ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργο Καραϊβάζγια την τιμή να συντονίσει τη συζήτηση και για τη μεγάλη κοινωνική ευαισθησία με την οποία παρουσιάζει τα ζητήματα υψηλού εγκληματολογικού ενδιαφέροντος και αναδεικνύει τις πολυσύνθετες κοινωνικές διαστάσεις και προεκτάσεις τους.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ