2018-09-04 09:48:08
Φωτογραφία για Το νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ: Μπλόκα επόπτες και περιπολίες - Έρχονται νέες ΟΠΚΕ- Μία πρώτη κριτική στο νέο αρχηγό
Με μία διαταγή πανελλαδικής... εμβέλειας, προς γενικούς αστυνομικούς διευθυντές και τους επικεφαλής των διευθύνσεων, το αρχηγείο ζητά την οργάνωση συστηματικών περιπολιών κι ελέγχων σε

τομείς αρμοδιότητας κι ευθύνης που είτε έχουν προσδιοριστεί, είτε απαιτείται επαναχάραξη εξαιτίας ενδημικών παθογενειών που εντοπίζονται ως απότοκη επίπτωση της εγκληματικότητας.

Τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν από την εμφανή και αφανή αστυνόμευση σε Ακρόπολη- Φιλοπάππου και στη συνέχεια στο Πεδίον του Άρεως. Όμως η φιλοδοξία της ηγεσίας είναι η επικράτηση μιας συνολικής επιστράτευσης μέσων και πόρων ώστε να επιτευχθεί η επιδίωξη της επιθετικής αστυνόμευσης σε όλα τα μέτωπα που προσβάλλονται τα δικαιώματα του πολίτη.

Πληροφορίες του bloko.gr σημειώνουν πως στη διαταγή σημειώνεται ως αδήριτη αναγκαιότητα η μαζική μετατροπή των περιπολιών σε μπλόκα ελέγχου στο τελευταίο δίωρο της κάθε βάρδιας και κυρίως νυχτερινές και πρωινές ώρες, προκειμένου πέραν της αστυνόμευσης, ν' αναπτυχθεί ταυτόχρονα και η στρατηγική του συστηματικού ελέγχου
. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την επίγνωσης της ανεπάρκειας των δυνάμεων, στη διαταγή σημειώνεται η ανάγκη συστράτευσης αστυνομικών από όλο το πλέγμα των υπηρεσιών, όπως μεταξύ άλλων της ασφάλειας και της τροχαίας, ενώ για την λειτουργικότητα της διαλειτουργικότητας, ορίζονται ανώτεροι αξιωματικοί ως ανά τομέα επόπτες.

Καλά ενημερωμένες πηγές του bloko.gr σημειώνουν πως στόχος της νέας ηγεσίας είναι η επαύξηση των ΟΠΚΕ, προκειμένου οι δυνάμεις αυτές ν' αποτελούν διαχρονικά την αστυνομική εμπροσθοφυλακή και στις δύο στρατηγικές επιδιώξεις. Αστυνόμευση και έλεγχοι.

 Πάμε τώρα στην πρώτη κριτική στο πρόσωπο του κ. αρχηγού.

Αναμφισβήτητα, ο κ. Τσουβάλας προσέδωσε στην αστυνομία άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά και κύρος, ως απόρροια της επιθετικής εξωστρέφειας, αλλά και των πολιτικών επιλογών ανακούφισης στο μέτρο του δυνατού του αστυνομικού προσωπικού με τακτικές εφαρμογές, καθώς δεν υπήρχε περιθώριο οικονομικής ενίσχυσης, όπως κατασκηνώσεις, ξενώνες φιλοξενίας, άδειες κλπ. Εξ' ου και κατέστη ίσως ο πλέον δημοφιλής αρχηγός με συντριπτική αποδοχή πρώτα από την κοινωνία και δευτερογενώς από την αστυνομία.

Ο κ. Ανδρικόπουλος από την άλλη, εμφανίζεται λιγότερο ευέλικτος ως προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά επίμονα στρατευμένος στην ακρόαση του πολίτη από την αστυνομία για τα προβλήματα που του προξενεί η εγκληματικότητα και η ανταπόκριση των υπηρεσιών σε πρώτο χρόνο.

Μας προξένησε εντύπωση η παρουσία του στου Φιλοπάππου, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του 25χρονου. Δεν τη θεωρήσαμε ορθή κίνηση, καθώς ο αρχηγός είναι για να διοικεί. Η απάντηση που πήραμε ήταν πως αντιθέτως, κρίθηκε αναγκαία η παρουσία του αρχηγού, σ' ένα γεγονός που προέκυψε με δραματικό τρόπο στην καρδιά της Αθήνας και αυτό καθεαυτό των γεγονός, τυχαίο και αναπάντεχο ως προς τα πρωτογενή συστατικά, προκάλεσε ορυμαγδό δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ, που έθεταν σε καθεστώς κρίσεις την πιο τουριστική περιοχή της χώρας. Είναι ένας εύλογος αντίλογος, ωστόσο διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Μαθαίνουμε επίσης πως ο κ. αρχηγός διατηρεί τη τακτική του κ. Τσουβάλα να επισκέπτεται μεταμεσονύχτιες ώρες αστυνομικούς που δουλεύουν στον δρόμο, με μοναδική πρόθεση όχι την εποπτεία, αλλά την τόνωση του ηθικού.

Αναντίρρητα όμως, αυτό που βλέπουμε και ήδη συζητιέται θετικά στην κοινωνία, είναι η αύξηση της αστυνόμευσης και η παρουσία του αστυνομικού στο δρόμο. Ελπίζουμε, όπως τόσα χρόνια το διατυπώνουμε, να υιοθετηθεί επιτέλους ένα μοντέλο ενιαίας, αδιαίρετης και ... ολιστικής στρατηγικής- θεώρησης στο μεγάλο κεφάλαιο της αστυνόμευσης. Και σε αυτό το αξίωμα, διαφαίνεται ότι στρέφονται οι διοικητικοί προσανατολισμοί.

του Γιώργου Καραϊβάζ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ