2018-09-09 00:33:14
Φωτογραφία για Μέτωπο κατά Ξανθού - Πολάκη ανοίγουν οι γιατροί σε ΠΕΔΥ και ΕΟΠΥΥ
Μέτωπο κατά του υπουργείου Υγείας ανοίγει ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ/ΠΕΔΥ Αττικής (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ –ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ). Όπως ανακοίνωσε, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, καλεί τους γιατρούς-μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μετά από παραπεμπτικό του οικογενειακού που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2019 σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό (γνωστό και ως "gatekeeping”, οι επικείμενες απολύσεις στα τέλη του έτους, το θέμα των επικουρικών γιατρών, μισθολογικές απαιτήσεις και προσλήψεις.

Το κλίμα στους κόλπους των γιατρών κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι πιο τεταμένο από ποτέ, ενώ η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” είναι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, για την υποστελέχωση των τοπικών μονάδων υγείας αφενός και αφετέρου τους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιούνται οι επισκέψεις στους ελευθεροεπαγγελματίες οικογενειακούς του ΕΟΠΥΥ. Όπως σημειώνουν, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις.


Οι γιατροί, σε προηγούμενη γενική συνέλευση είχαν δηλώσει πως δεν θα μετατραπούν σε "τροχονόμους", ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην εφαρμοστεί η απαγόρευση ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους ειδικευμένους γιατρούς, μέσω του gate keeping. Συμπλήρωναν ακόμη πως η αποτυχία εύρεσης χώρων στέγασης των τοπικών μονάδων υγείας και η απροθυμία ιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα οδηγούν στην απαξίωση των κέντρων Υγείας. Και αυτό γιατί το υπουργείο προχωρεί σε συστεγάσεις των ΤΟΜΥ στα κέντρα υγείας, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα λειτουργούν ως οικογενειακοί (γενικοί, παθολόγοι και παιδίατροι) υποχρεωτικά θα δεσμεύουν 4 ώρες από το ωράριο ημερησίως για να εξετάζουν τους ασφαλισμένους, σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Οι ώρες αυτές μεταφράζονται σε 320 επισκέψεις το μήνα.

Πάντως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, υπεραμύνθηκε των μισθών που λαμβάνουν οι γιατροί, λέγοντας πως ναι μεν έχουν κοπεί, όμως για τις τοπικές μονάδες υγείας δόθηκε ο μισθός του Επιμελητή Α’, δηλαδή καθαρά 1.650 ευρώ, χαρακτηρίζοντας το ποσό "μη ευκαταφρόνητο”. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ