2018-09-10 15:36:33
Φωτογραφία για Πώς να αντέξετε τις άγρυπνες νύχτες
Όπλα ενάντια στην έλλειψη ύπνου για να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενέργεια Πόσα και πόσα άγρυπνα βράδια πρέπει να περάσουν ωσότου μεγαλώσει το μωρό σας; Και πώς εσείς θα αντεπεξέλθετε στην κούραση και τον εκνευρισμό που προκαλεί η αγρύπνια; Εκτός από εκνευρισμό, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει απώλεια συγκέντρωσης, μνήμης και σε ορισμένες περιπτώσεις κατάθλιψη. Για να κατορθώσετε να ξεπεράσετε αυτή τη δοκιμασία, ειδικά τους πρώτους μήνες της φροντίδας του μωρού σας ή όταν βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, ακολουθείστε τον παρακάτω οδηγό επιβίωσης.

Φροντίστε να είστε σε κίνηση.Για παράδειγμα αν αισθάνεστε πιεσμένοι ή στενοχωρημένοι, βάλτε το μωρό σας στο καρότσι του και περπατήστε στη γειτονιά. Συνήθως όταν αισθάνεται κανείς θλιμμένος, θεωρεί εσφαλμένα ότι είναι πολύ κουρασμένος για να ασκηθεί. Ωστόσο μια ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα, θα βοηθήσει στην ανάκτηση της ενέργειας και στην καλή διάθεση. Ένα καλό όπλο ενάντια στην αϋπνία και στην άσχημη ψυχολογία είναι επίσης και η γιόγκα.


Δώστε προσοχή στη διατροφή σας. Έχετε παρατηρήσει ότι όταν δεν έχετε κοιμηθεί σωστά, πεινάτε περισσότερο; Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σας εκκρίνει μια ορμόνη που σας κάνει να λαχταράτε το φαγητό. Φυσικά η αϋπνία που κρατάει πολύ καιρό αυξάνει τις πιθανότητες για παχυσαρκία. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο φαγητό, προσπαθήστε τουλάχιστον να επιλέγετε φρούτα, λαχανικά ή γιαούρτι. Φροντίστε ακόμα να κάνετε τη σωστή επιλογή ανάμεσα σε τροφές που σας βοηθούν να κοιμηθείτε, όπως αυτές που είναι υψηλές σε υδατάνθρακες και ασβέστιο και με μέτριες ή μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Το ιδανικό φαγητό πριν τον ύπνο είναι για παράδειγμα δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα. Η πέψη δημιουργεί χαλάρωση στο σώμα που ενδέχεται να σας προκαλέσει υπνηλία, αλλά η μεγάλη ποσότητα φαγητού θα προκαλέσει πρόβλημα δυσπεψίας. 

Αναγνωρίστε τα όριά σας.Μην κάνετε σχέδια ή μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας όταν η μνήμη και η συγκέντρωσή σας είναι εξασθενημένες. Αποφύγετε για παράδειγμα να οδηγείτε όταν έχετε κοιμηθεί πολύ λίγο.

Πείτε ναι στον ημερήσιο ύπνο.Πιθανόν ο ύπνος την ώρα που κοιμάται το μωρό σας να μην λειτουργεί πάντα, ειδικά αν έχετε και μεγαλύτερα παιδιά, ωστόσο είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε ότι ένας γρήγορος υπνάκος 20 με 25 λεπτά μπορεί να είναι ακριβώς ότι χρειάζεστε. Προσπαθήστε όμως να μην αποκοιμηθείτε μετά τις 4 το απόγευμα γιατί έτσι ενδέχεται να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε το βράδυ.

Μην δυσανασχετείτε πολύ. Η απώλεια ύπνου δεν πρέπει να σας δημιουργεί άγχος για την υγεία σας. Αν κοιμάστε λίγες ώρες το σώμα σας θα προσαρμοστεί και θα φροντίσει ώστε να περάσετε στα απαραίτητα στάδια του βαθύ ύπνου και των ονείρων. Ο διακεκομμένος ύπνος σαφώς και δεν είναι ότι καλύτερο αλλά αν συνολικά συμπληρώσετε 7 με 8 ώρες θα μπορείτε να αντεπεξέλθετε την επόμενη ημέρα καλά. 

Βρείτε φίλους το ίδιο εξουθενωμένους.Έτσι θα μπορείτε να συζητάτε τα προβλήματα, να δοκιμάζετε εναλλάξ λύσεις και να αισθάνεστε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο. Ακόμα, οι φίλοι που τραβούν τα ίδια «ζόρια» δεν θα δυσανασχετήσουν αν αρνηθείτε μια έξοδο, αν σας πάρει ξαφνικά ο ύπνος κοκ.

Βοηθήστε τα μεγαλύτερα παιδιά να διαχειριστούν την ένταση.Η απώλεια ύπνου εξαιτίας του μωρού σας που ξυπνάει το βράδυ μπορεί να δημιουργήσει ένταση στη σχέση σας με το πρωτότοκό σας. Βοηθητικό μπορεί να είναι να ανακαλύψετε δραστηριότητες που θα το κρατούν απασχολημένο ενώ σημαντικό είναι να περνάτε προσωπικό χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί σας. Εάν αφιερώνετε λίγο χρόνο αποκλειστικά στο μεγαλύτερο παιδί σας κάθε μέρα εστιάζοντας στις δραστηριότητες που θέλει να κάνει, θα βοηθήσει τη μεταξύ σας σχέση και θα διευκολύνει τα πράγματα για εσάς που νιώθετε κουρασμένοι εξαιτίας της αϋπνίας, αφού δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε ξεσπάσματα ανίας και ζήλειας.

Συνδυάστε παιχνίδι και ύπνο.Αν το πρωτότοκό σας απαιτεί την προσοχή σας προτιμήστε κάποια δραστηριότητα ή παιχνίδι που θα σας επιτρέψει να ξεκουραστείτε. Αν είστε υπερβολικά κουρασμένοι, ξαπλώστε στο δωμάτιο που είναι και το παιδί σας και διαβάστε μαζί ένα βιβλίο ή δείτε μια ταινία/εκπαιδευτική εκπομπή κοκ.

Βρείτε την δική σας τεχνική χαλάρωσης.Αν ξυπνήσετε τη νύχτα και μετά σας είναι δύσκολο να κοιμηθείτε διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική ή ακολουθήστε διάφορες τεχνικές χαλάρωσης (βαθιές αναπνοές, όμορφες εικόνες στο μυαλό σας) για να ηρεμήσετε και να σας πάρει ο ύπνος.

Ζητήστε βοήθεια.Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον τρίτο να προσέχει το μωρό σας για να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν θηλάζετε μπορείτε να συμφωνήσετε με τον σύντροφό σας να ταΐζει εκείνος το μωρό το βράδυ με το γάλα σας που έχετε από πριν αποθηκεύσει.

Extra tip

Παρόλο που είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άσχημα σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης και της επιλόχειας, όταν οι ορμόνες μεταβάλλονται απότομα και εσείς έχετε να αντιμετωπίσετε διάφορες καταστάσεις που σας προκαλούν πίεση. Αν υποφέρετε από αϋπνία, έλλειψη όρεξης για φαγητό, έλλειψη ευχαρίστησης για κάποιες δραστηριότητες, μειωμένη ενέργεια και στενοχώρια ή εκνευρισμό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί τα παραπάνω ενδέχεται να είναι συμπτώματα κατάθλιψης.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ