2018-09-12 10:39:25
Φωτογραφία για Στα σκαριά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
Με μοναδικό θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας πραγματοποιείται σήμερα στις 12:00, στο υπουργείο Εξωτερικών, συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής

Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών.

Στις συνεδριάσεις του ΕΣΕΠ συμμετέχουν οι αρμόδιοι επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ που αυτοβούλως δεν συμμετέχει, και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκαλείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο θα έχει μόνιμο μηχανισμό, θα ασχολείται με όλα τα θέματα κρίσεων και θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών.

Δεν θα υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά απευθείας στον πρωθυπουργό.

Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είχε συζητηθεί στις αρχές Μαρτίου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Στ. Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε προτείνει τη δημιουργία του διακομματικού οργάνου και ο Αλ. Τσίπρας είχε ανταποκριθεί θετικά.


Τετ α τετ Κοτζιά - Χριστοδουλίδη

Ο Ν. Κοτζιάς θα υποδεχτεί, στις 6 το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, πριν από την κοινή αναχώρησή τους για το Τελ Αβίβ, όπου θα πάρουν μέρος σε τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και υπουργό Εξωτερικών, Μπ. Νετανιάχου.

AP Photo/Petros Karadjias

Χθες ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, στην οποία εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπ. Εξωτερικών, «υπογράμμισα (σ.σ. στην Τζέιν Χολ Λουτ) ότι το Κυπριακό είναι πριν από όλα ζήτημα κατοχής, της εξέθεσα τις απόψεις μας για τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, καθώς και των τριών μικρών μειονοτήτων, της είπα ότι το κύριο θέμα για τους Ελληνοκύπριους είναι να νιώθουν ασφαλείς στο νησί τους και κατά συνέπεια την ανάγκη να καταργηθούν οι δύο μικρές συνθήκες, η λεγόμενη συνθήκη συμμαχιών και η λεγόμενη συνθήκη των εγγυήσεων».

Ο υπουργός υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να έχει προηγηθεί μια «ουσιαστική και παραγωγική προεργασία» πριν από τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ώστε «να έχουμε δει αν πράγματι υπάρχει θέληση, ικανότητα και δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις» και πρόσθεσε:

«Παραπέρα συζητήσαμε για το πώς εμείς βλέπουμε και το χρονοδιάγραμμα και τη μεθόδευση για μια συζήτηση για το Κυπριακό και υπογράμμισα την ανάγκη ότι οποτεδήποτε αποφασίσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να πάμε για μια ουσιαστική συζήτηση και διαπραγμάτευση για το Κυπριακό να έχει προηγηθεί μια ουσιαστική και αποτελεσματική προεργασία, να έχουμε δει αν πράγματι υπάρχει θέληση, ικανότητα και δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις" ».

efsyn.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ