2018-09-13 15:51:13
Φωτογραφία για Οι άνδρες και οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στο ποτό. Πώς τους επηρεάζει;
Ένα-δυο-τρια ποτηράκια αλκοόλ μπορούν να έχουν τελείως διαφορετική επίδραση στους άνδρες και τις γυναίκες Πώς επηρεάζει τελικά το ποτό το κάθε φύλο; Μια έρευνα ρίχνει «φως» στις επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό μας.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Genetics διαπιστώνει πώς μας επηρεάζει το αλκοόλ. Και η αλήθεια είναι πως δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε πως η επίδραση της γονιδιακής έκφρασης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τον εθισμό είναι αξιοσημείωτα διαφορετική στα δύο φύλα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιστήμονες σ’ ολόκληρο τον κόσμο έχουν επανειλημμένα τονίσει πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, ωστόσο, πολύ λιγότερες μελέτες έχουν μελετήσει πώς επηρεάζει το αλκοόλ τους εγκεφάλους των δύο φύλων.


Η επανειλημμένη κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκε ότι μεταβάλλει σημαντικά τις μοριακές οδούς στον πυρήνα accumbens – μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τον εθισμό. Διαπιστώθηκε ότι στις γυναίκες επηρεάζονται τα γονίδια που συνδέονται με τις ορμόνες και το ανοσολογική σύστημα, ενώ στους άνδρες επηρεάζονται γονίδια που σχετίζονται με τα νεύρα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η ομάδα ανέλυσε την γονιδιακή έκφραση στον επικλινή πυρήνα (nucleus accumbens). Όπως φυσικά τόνισαν οι επιστήμονες, η επανειλημμένη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη εθισμού από το αλκοόλ.

«Μελετήσαμε την επίδραση της επαναλαμβανόμενης ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ στην έκφραση 384 γονιδίων που έχει διαπιστωθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάρτηση και τις διαταραχές της διάθεσης. Από τα συνολικά 106 γονίδια που επηρεάζονταν από την ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ, μόνο 14 ρυθμίζονταν το ίδιο σε αρσενικά και θηλυκά τρωκτικά. Αλλά μόνο τέσσερα από τα 14 ρυθμίζονταν προς την ίδια κατεύθυνση και 30 ρυθμίζονταν διαφορετικά σε κάθε φύλο», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια τη συνολική επίδραση της ρύθμισης και της γονιδιακής έκφρασης των γονιδίων αυτών σε αρσενικά και θηλυκά πειραματόζωα.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επαναλαμβανόμενη ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ έχει πολύ διαφορετική επίδραση στις νευροπροσαρμοστικές αντιδράσεις του επικλινή πυρήνα σε αρσενικά και θηλυκά, με την ενεργοποίηση διαφορετικών οδών σε κάθε φύλο. Αυτό σημαίνει ότι η ορμονική σηματοδότηση και η ανοσολογική αντίδραση ήταν τροποποιημένες στα θηλυκά, ενώ η νευρική σηματοδότηση στα αρσενικά», πρόσθεσε η επιστήμονας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ