2018-09-14 09:42:06
Φωτογραφία για Ποιες είναι οι ένοχες αιτίες της στοματίτιδας;
Πρόκειται για μια σοβαρή φλεγμονή στο στόμα με συνέπεια οι πάσχοντες να υποφέρουν αφού αδυνατούν να μιλήσουν και να φάνε οποιαδήποτε τροφή.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να συμβεί στο εσωτερικό των παρειών, στα ούλα, στη γλώσσα, στα χείλια και στον ουρανίσκο.

Η στοματίτιδα εκδηλώνεται με:

Αφθώδη έλκη

Πρόκειται για ανοιχτές πληγές, που μπορεί να εμφανισθούν στο βλεννογόνο του στόματος ή στις άκρες της γλώσσας.

Έρπης

Συνήθως ο ιός  εμφανίζεται πάνω ή γύρω από τα χείλη και σπάνια στον ουρανίσκο του στόματος. Οι παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό στο στόμα είναι:

Δάγκωμα στο μάγουλο, τη γλώσσα ή τα χείληΠληγή από κάποιο σπασμένο δόντιΚάψιμο από κάποιο ζεστό φαγητό ή ρόφημαΟυλίτιδαΑυτοάνοσες παθήσεις που προσβάλλουν το βλεννογόνο του στόματος, όπως ο λύκος ή η νόσος του Crohn.

Άλλες αιτίες

Άλλες αιτίες που προκαλούν τη στοματίτιδα είναι τα τραύματα στο στόμα, η κακή διατροφή, το στρες, βακτήρια ή ιοί, αλλά και η απότομη απώλεια βάρους.


Οι πληγές μπορεί επίσης να σχετίζονται με προσωρινή μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας ενός κρυολογήματος/γρίπης, των ορμονικών αλλαγών, των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης Β12 ή του φυλλικού οξέος. Σε αντίθεση με τα έλκη, ο επιχείλιος έρπης είναι μεταδοτικός και μπορεί να ενεργοποιηθεί από συνθήκες όπως το στρες, ο πυρετός, ένα τραύμα, αλλά και ορμονικές αλλαγές (όπως εμμηνόρροια).

Τι να κάνετε

Αποφύγετε τα ζεστά ροφήματα και τα αλμυρά τρόφιμα, αλλά και τα εσπεριδοειδή.Χρησιμοποιήστε αναλγητικά και ειδικές αλοιφές.Κάντε γαργάρες με δροσερό νερό αν έχετε κάψιμο στο στόμα.

Πηγή: healthreport.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Tus: «Με σόκαρε ο Ντάνος»
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Tus: «Με σόκαρε ο Ντάνος»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ