2018-09-14 17:51:15
Φωτογραφία για Γιατί οι δρομείς είναι το αγαπημένο… σνακ των κουνουπιών;
Αν είσαι δρομέας το ξέρεις πάρα πολύ καλά: τα κουνούπια τρελαίνονται να σου πίνουν το αίμα. Αν σε μια παρέα βρίσκεται ένας δρομέας με άλλους πέντε ανθρώπους που δεν τρέχουν, τότε τα κουνούπια θα μοιραστούν με αισθητή ανισομέρεια πάνω στον ταλαίπωρο δρομέα και θα αφήσουν ανέγγιχτους όλους τους υπόλοιπους.

Το ότι είσαι δρομέας δεν είναι καθόλου ανεξάρτητο από αυτή την πραγματικότητα αλλά μην πανικοβάλλεσαι: αυτό δεν σημαίνει ότι σε έχει χτυπήσει κάποια κατάρα να σου κάνουν επίθεση τα κουνούπια κυρίως κάθε καλοκαίρι. Αντίθετα, υπάρχουν πολύ πιο… ορθολογικοί λόγοι για αυτό.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά Γιατί το τσίμπημα του κουνουπιού ερεθίζει το δέρμα;

Ο κνησμός και το πρήξιμο που συνοδεύει ένα τσίμπημα κουνουπιού εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποκρίνεται σε κάτι που δεν αναγνωρίζει.

«Όταν ένα κουνούπι τσιμπάει, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αποθέτει πάνω μας ένα μικρό κομμάτι από το σάλιο του, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες που το ανοσοποιητικό μας σύστημα βλέπει ως ξένο σώμα και δημιουργεί μια άμεση αντίδραση για την επίθεση τους», λέει ο Τζόναθαν Ντέι, καθηγητής ιατρικής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και ειδικευόμενος στα κουνούπια
. «Αυτή η αντίδραση από τη μεριά του σώματός μας τείνει να περιλαμβάνει ισταμίνη που καταπολεμά αυτές τις πρωτεΐνες και αυτό προκαλεί οίδημα, ερυθρότητα και κνησμό στο επίμαχο σημείο».

Όπως τονίζει ο Ντέι: «Η αντίδραση αυτή συμβαίνει ένα λεπτό ή δύο μετά το τσίμπημα και συνήθως είναι πιο σοβαρή όταν σας τσιμπάει για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο είδος κουνουπιού, δεδομένου ότι το σώμα σας δεν αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες του εν λόγω είδους και δεν έχει ακόμα τα αντίστοιχα κύτταρα μνήμης για να αντιμετωπίσουν το τσίμπημα».

Γιατί λοιπόν τα κουνούπια προτιμούν τους δρομείς;

Ο κυριότερος λόγος που οι δρομείς έλκουν σε δυσανάλογους αριθμούς τα κουνούπια είναι επειδή τα τελευταία προσελκύονται από το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο οι δρομείς παράγουν περισσότερο από τον μέσο όρο των υπόλοιπων ανθρώπων.

«Εάν έχετε υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό, απελευθερώνετε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από κάποιον με χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό και επειδή οι δρομείς αυξάνουν τεχνητά τον μεταβολικό ρυθμό τους κατά τη διάρκεια των διαδρομών, δεν παράγουν απλά πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι οι υπόλοιποι άνθρωποι -συγκεκριμένα, ίσως τρεις ως και τέσσερις φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους- αλλά παράγουν και πολλές άλλες ελκυστικές ουσίες για τα κουνούπια, όπως το γαλακτικό οξύ», επισημαίνει ο Ντέι.

Πως μπορείς να αποφύγεις τα τσιμπήματα;

Το ότι είσαι μαγνήτης για τα κουνούπια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να πάρεις τις απαραίτητες προλήψεις. Ίσως η καλύτερη από αυτές, είναι να περνάς το χρονικό διάστημα της αποκατάστασής σου μετά από μια προπόνηση ή έναν αγώνα σε έναν κλειστό χώρο, όπου τα κουνούπια δεν μπορούν να φτάσουν σε εσάς.

Ειδικά αν είναι σούρουπο ή αυγή, δηλαδή τις στιγμές της ημέρας που είναι πιο ενεργά. Και αυτό διότι τα κουνούπια αισθάνονται αυτά τα ελκυστικά -για τα ίδια- συστατικά του σώματός σας πολύ έντονα τις πρώτες ώρες μετά την εκγύμναση.

Αν και η αρχική αντίδρασή σας θα είναι να βάλετε πάνω σας ένα αντικουνουπικό σπρέι ενώ τρέχετε, ο Ντέι διαφωνεί: «Ο συνδυασμός του σπρέι με τον ιδρώτα μπορεί να γίνει μια πολύ ενοχλητική συνθήκη για το δέρμα σας».

Ο Ντέι προτείνει αλείφετε το δέρμα σας με αλκοολούχα επιχρίσματα αφού σας έχουν τσιμπήσει κουνούπια προκειμένου να απαλύνεται η φαγούρα. «Το ξύσιμο», σημειώνει, «θα το κάνει χειρότερο και μπορεί να προκαλέσει μόλυνση».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ