2018-09-16 07:54:21
Φωτογραφία για Κοινωνικό Τιμολόγιο: Εκτός του μειωμένου τιμολογίου 250.000 καταναλωτές
Χιλιάδες καταναλωτές, μέχρι πρότινος δικαιούχοι στο Κοινωνικο Τιμολόγιου, έχουν μείνει από λίγες ώρες έως ημέρες χωρίς ρεύμα, εξαιτίας της αδυναμίας διασταύρωσης των αρχείων της ΔΕΗ με εκείνων της ΑΑΔΕ του υπουργείου Οικονομικών, η οποία και προμηθεύει τα στοιχεία εισοδήματος στη σελίδα του ΚΟΤ.

Το αλαλούμ ξεκίνησε όταν χιλιάδες καταναλωτές, αμέλησαν φέτος να υποβάλουν εκ νέου αίτηση υπαγωγής στο ΚΟΤ, και έχασαν την αρχική προθεσμία της 30ης Απριλίου, όπως όριζε ο νόμος. Δίχως να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους, το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για αρκετές χιλιάδες -συνολικά εκτός ΚΟΤ έχουν μείνει φέτος 250.000- που έχουν πλέον δικαίωμα να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, από τις 30 Οκτωβρίου, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Η μεγάλη "σφαγή" ξεκίνησε όταν τον Απρίλιο δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι του ΚΟΤ, είδαν το σύστημα να απορρίπτει τις αιτήσεις τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρότερα εισοδηματικά, όπως και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία καθιερώθηκαν από φέτος. Πέραν αυτών όμως, υπήρξαν και αρκετές χιλιάδες που απλώς ξέχασαν ότι για να παραμείνουν στο ΚΟΤ, πρέπει να ξαναυποβάλουν αίτηση, προκειμένου το σύστημα να τσεκάρει τα στοιχεία τους.


Ετσι σύμφωνα με το energypress, αυτοί απεντάχθηκαν προσωρινά, και όχι μόνο έχασαν προσώρας την έκπτωση έως 40%, αλλά απώλεσαν και τη προστασία που είχαν ως χρήστες ΚΟΤ, από αποκοπές ρεύματος για τα χρέη τους. Διότι σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ΔΕΗ, περίπου 340.000 δικαιούχοι ΚΟΤ, της οφείλουν γύρω στα 350 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα ήρθαν ως φυσιολογικό επακόλουθο. Μόλις απεντάχθηκαν από το ΚΟΤ, και όταν το σύστημα της ΔΕΗ "διάβασε" τις οφειλές τους, απέστειλε αμέσως εντολές αποκοπής στον ΔΕΔΔΗΕ. Οταν έπειτα από τη βροχή παραπόνων και καταγγελιών, οι υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ άρχισαν να συνηδητοποιούν ότι δέχονται μαζικές εντολές να κοπεί το ρεύμα σε πρώην δικαιούχους ΚΟΤ, ανέτρεξαν στα δικά του αρχεία. Από ένα σημείο λοιπόν και μετά, κάθε φορά που η εντολή αποκοπής αφορούσε δικαιούχο του ΚΟΤ, ο ΔΕΔΔΗΕ ειδοποιούσε τη ΔΕΗ, να κοιτάξει ξανά το θέμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, προγραμματισμένες διακοπές δικαιούχων ΚΟΤ σταμάτησαν, σε πολλές άλλες όμως, όχι. Αγνωστο σε τι βαθμό, πόσες, το βέβαιο είναι ότι έχουν υπάρξει δικαιούχοι ΚΟΤ, που εξαιτίας των παραπάνω, έμειναν χωρίς ρεύμα.

Το αλαλούμ αυτό θα είχε αποφευχθεί αν τα αρχεία της ΔΕΗ διασυνδέονταν με εκείνα της ΑΑΔΕ, την καθύλιν δηλαδή αρμόδια υπηρεσία που στέλνει τα στοιχεία με τα εισοδήματα στη σελίδα του ΚΟΤ. Αν αυτό είχε συμβεί, η ΔΕΗ θα ενημερωνόταν άμεσα, και δεν θα χρειαζόταν οι "κομμένοι" να υποστούν ταλαιπωρία, και να στήνονται εκ νέους στις ουρές, προκειμένου να ξανασυνδεθούν.

Θυμίζουμε ότι φέτος, τα νούμερα των πελατών της ΔΕΗ, που εμφανίζονται ως "κομμένοι" από το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, εξαιτίας είτε των αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, είτε από αμέλεια των δικαιούχων να καταθέσουν ξανά αίτηση, ανέρχονται στο εντυπωσιακό νούμερο των 230 με 250.000.

Ενας δηλαδή στους τρεις ή το 35% από τους μέχρι πρότινος 700.000 δικαιούχους ΚΟΤ, βρίσκονται εδώ και μερικές εβδομάδες σε μια "γκρίζα ζώνη", και είδαν ή πρόκειται να δουν μέσα στο φθινόπωρο, το λογαριασμό τους να εκτινάσσεται έως και 42%, όσο η μέγιστη έκπτωση την οποία και έχασα

Τα κριτήρια για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Με το νέο σύστημα καθιερώνονται δύο κατηγορίες ΚΟΤ:

-Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ/MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%

-Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί το 35%

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία διαμορφώνονται ως εξής:

1 άτομο : 9.000 ευρώ

μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι: 13.500 ευρώ

μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος :15.750 ευρώ

μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: 18.000 ευρώ

μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 1 ανήλικος: 24.750 ευρώ

μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: 27.000 ευρώ

η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, όριο που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000

Στην πρώτη κατηγορία, (κριτήρια λήψης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης), ισχύουν τα εξής:

-Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

-Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ

-Το συνολικό ύψος εισοδήματος, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ποσά:

-1 άτομο:1.200 ευρώ

-μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι:1.800 ευρώ

-μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος:2.100 ευρώ

-μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: 2.400 ευρώ

-μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 1 ανήλικος: 2.700 ευρώ

-μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: 3.000 ευρώ

 https://www.dikaiologitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ