2018-09-16 10:52:40
Φωτογραφία για Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: «ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ΚΙ ΟΧΙ ΜΠΛΟΦΕΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ»
Ο πρώην Υπουργός και ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συμφωνεί με την πρόταση που διατύπωσε στη ΔΕΘ η Φώφη Γεννηματά, καθώς θεωρεί αναγκαία τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμενων για να πάει η χώρα μπροστά. «Αλλά συνεννόηση με περιεχόμενο και όχι προσχηματική. Στη σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για τακτικές μπλόφας και λαϊκισμού. Απαιτείται σοβαρότητα και ευθύνη στον ύψιστο βαθμό», επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο εκφράζει επιφυλάξεις για τη στάση της κυβέρνησης καθώς υποστηρίζει ότι «η παγιωμένη πια πολιτική συμπεριφορά της δημιουργίας ρηγμάτων μέσα στη κοινωνία και το άνοιγμα εικονικών πολιτικών μετώπων θα συνεχιστεί ακόμη εντονότερα το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτηρίζει προσχηματικό το διάλογο για τη ακύρωση του νόμου για την περικοπή των συντάξεων, ενώ εκτιμά ότι συντάξεις και το Μακεδονικό θα αποτελέσουν τα ζητήματα που θα καθορίσουν εν πολλοίς το χρόνο και το κλίμα προς τις εκλογές.


Για τις επιδιώξεις του Κινήματος Αλλαγής ο πρώην Υπουργός τονίζει ότι «η παρουσία του σοσιαλδημοκρατικού και προοδευτικού χώρου στη πολιτική ζωή της χώρας είναι αναγκαία συνθήκη για να πάμε την Ελλάδα μπροστά», επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ κατηγόρησε τόσο σκληρά και τόσο άδικα το ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει με ακόμη σκληρότερο τρόπο τις πολιτικές που επέβαλαν οι δανειστές.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση είναι «ο μονόδρομος της ανάπτυξης κι όχι η ανακύκλωση της φτώχειας». «Όταν απουσιάζει η πολιτική, τότε εισβάλει στο πεδίο η πόλωση, ο διχασμός, ο αποπροσανατολισμός και στη συνέχεια η απογοήτευση που οδηγεί κυρίως τους νέους σε αδιέξοδες αντιπολιτικές επιλογές», επισημαίνει.

Ποιες είναι, κύριε Χρυσοχοΐδη, οι προκλήσεις για την Ελλάδα μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου ώστε να πετύχει την οριστική έξοδο από τη κρίση;

Να γίνουμε μια κανονική χώρα. Να λειτουργήσει η οικονομία με όρους υγιούς ανταγωνισμού, με τράπεζες που χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις, με επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης, με αύξηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν ανθρώπινα τα εισοδήματα των εργαζομένων. Με οργανωμένο κοινωνικό κράτος που υποδέχεται όσους έχουν ανάγκη φροντίδας υγείας, με στήριξη των αδυνάτων, με προτεραιότητα τα παιδιά. Αυτήν τη εξέλιξη ονειρεύεται κάθε Έλληνας για να πιάσουν τόπο οι θυσίες όλων.

Το διεθνές περιβάλλον γενικώς δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό. Η Ευρώπη είναι σε ένταση, και ειδικότερα η Ε.Ε. αναζητά ξανά τη ταυτότητά της. Στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή επικρατεί αστάθεια και αναταραχή. Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος; Η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι έρχονται καλύτερες μέρες; Η άποψη της Ν.Δ. ότι έχει τις λύσεις που δεν τολμά ο ΣΥΡΙΖΑ; Ή η ανάγκη συνεννόησης που προβάλει το Κίνημα Αλλαγής;

Αν ανατρέξετε στις συνθήκες του Δεκεμβρίου 2014. όταν έληγε το 2ο πρόγραμμα και δείτε πόσο ευνοϊκές ήταν για τη χώρα και την οικονομία λόγω της διεθνούς συγκυρίας, θα αντιληφθείτε πράγματι πόσο δυσμενέστερες είναι σήμερα. Οι αγορές σε αναστάτωση, το πετρέλαιο ακριβότερο, η αστάθεια της περιοχής πιο έντονη, η Ευρώπη ευάλωτη στον τομέα της ασφάλειας, με έξαρση του λαϊκισμού και της Ακροδεξιάς, το διεθνές περιβάλλον πολύ θερμό. Η αναφορά μου αυτή γίνεται για να αξιολογήσουμε μια ακόμη φορά τις ευκαιρίες που χάσαμε.

Ωστόσο η χειρότερη συνταγή που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι η ανακύκλωση της φτώχειας στην ήδη φτωχοποιημένη κατά μεγάλο μέρος Ελλάδα. Είναι δυνατόν να ζήσουν τα εκατομμύρια μορφωμένων παιδιών, ικανότατων ανθρώπων με προσόντα και δυνατότητες, επιδέξιοι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, εκατοντάδες χιλιάδες δημιουργικοί άνθρωποι με την παράλογη υπερφορολόγηση, την απουσία επενδύσεων, τις κλειστές στην ουσία τράπεζες; Είναι δυνατόν να είναι ελκυστική η Ελλάδα σε σοβαρούς επενδυτές με αυτή τη θηριώδη φορολογία και αυτό το ύψος των εισφορών και άλλων βαρών;

Η λύση είναι ο μονόδρομος της ανάπτυξης ως προϊόντος της προσέλκυσης καλών επενδύσεων, με καλές αποδοχές για τους άξιους ανθρώπους, με προστιθέμενη αξία στη οικονομία και τη απασχόληση. Αυτό σημαίνει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, μακρόπνοος οικονομικός σχεδιασμός που εκπέμπει σιγουριά, διαρκής προσπάθεια για αποτελεσματικό κράτος. Αυτός είναι ο μονόδρομος της ανάπτυξης, καθώς και ένα στοχευμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που μοχλεύεται με ιδιωτικά κεφαλαία. Η συνεννόηση είναι αναγκαία αλλά συνεννόηση με περιεχόμενο και όχι προσχηματική. Στη σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για τακτικές μπλόφας και λαϊκισμού. Απαιτείται σοβαρότητα και ευθύνη στον ύψιστο βαθμό.

Με τη παρουσία του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ άρχισε άτυπα η προεκλογική περίοδος. Θεωρείτε ότι θα κυριαρχήσει η πόλωση κι όχι μια ψύχραιμη συζήτηση; Και πώς το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να την υπερβεί;

Να ρωτήσετε ένα ανήσυχο νέο που επέλεξε την παραμονή στη χώρα. Να ρωτήσετε έναν από τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους εμπόρους, βιοτέχνες. Να ρωτήσετε ένα νέο αγρότη ή έναν επιστήμονα αυτοαπασχολούμενο τι εισέπραξε για το μέλλον του από τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Αν υπάρχει ίχνος αναφοράς στις αγωνίες του, στο μέλλον του, στην ανάπτυξη της δουλειάς του.

Αυτή η απουσία αναπτυξιακής πολιτικής, συνοδευόμενη από υποσχέσεις μικροπαροχών, οδηγεί στην ανακύκλωση της φτώχειας και όχι στη μεγέθυνση της οικονομίας. Ωστόσο όταν απουσιάζει η πολιτική, τότε εισβάλει στο πεδίο η πόλωση, ο διχασμός, ο αποπροσανατολισμός και στη συνέχεια η απογοήτευση που οδηγεί κυρίως τους νέους σε αδιέξοδες αντιπολιτικές επιλογές. Όλη η Ευρώπη υποφέρει από αυτού του είδους τις πολιτικές συμπεριφορές. Ο μονόδρομος της ανάπτυξης χρειάζεται να συνοδεύεται από αλήθεια και διαρκή επιδίωξη για μια νέα Κοινωνική Συμφωνία για να πάμε όλοι μαζί την Ελλάδα μπροστά.

Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε τη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, καλώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε διάλογο για να συμφωνήσουν. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα;

Πολύ ορθά η κ. Γεννηματά καλεί σε συνεννόηση ως την αναγκαία συνθήκη για το επόμενο βήμα της χώρας. Ωστόσο ας μη τρέφουμε αυταπάτες. Η κυβερνητική πλειοψηφία αντιλαμβάνεται με απόλυτα δικό της τρόπο τα μείζονα ζητήματα. Πάρτε για παράδειγμα το Μακεδονικό που αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Η πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης υπήρξε η παγίδευση των πολιτικών της αντιπάλων, αφού οι χειρισμοί της θύμιζαν μάλλον ένα τρέχον ήσσονος σημασίας θέμα εσωτερικής πολιτικής και όχι ένα κρίσιμο ζήτημα της εθνικής μας υπόστασης. Νομίζω ότι η παγιωμένη πια πολιτική συμπεριφορά της δημιουργίας ρηγμάτων μέσα στη κοινωνία και το άνοιγμα εικονικών πολιτικών μετώπων θα συνεχιστεί ακόμη εντονότερα το επόμενο διάστημα.

Η περικοπή ή όχι των συντάξεων θα παίξει ρόλο για το χρόνο των εκλογών;

Ασφαλώς θα παίξει ρόλο. Αποτελεί ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, που τείνει να αναδειχθεί μέσα από το δημόσιο διάλογο ως το μείζον. Και εδώ αναπτύσσεται ένας προσχηματικός διάλογος ενώ μέρα με τη μέρα τα πράγματα γίνονται όλο και πιο σαφή με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δανειστών. Εξάλλου τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση της νομοθετημένης περικοπής. Οι συντάξεις και το Μακεδονικό θα αποτελέσουν τα ζητήματα που θα καθορίσουν εν πολλοίς το χρόνο και το κλίμα προς τις εκλογές.

Για ποιους λόγους το Κίνημα Αλλαγής ζητάει από τους πολίτες να το ενισχύσουν ώστε να πάρει τη τρίτη διερευνητική εντολή; Τι θα κάνει;

Το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και σήμερα το Κίνημα Αλλαγής συνέβαλαν καθοριστικά στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση με τις μεταρρυθμίσεις. Με τόλμη, με πίστη στις πολιτικές εξόδου αλλά και υψηλό κόστος, σήκωσε το φορτίο της μετάβασης στην κανονικότητα της χώρας. Λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια ως παράγοντας σταθερότητας. Οι σημερινοί κυβερνώντες που το κατηγόρησαν τόσο σκληρά και τόσο άδικα εφαρμόζουν με ακόμη σκληρότερο τρόπο τις πολιτικές που επέβαλαν οι δανειστές. Η παρουσία του σοσιαλδημοκρατικού και προοδευτικού χώρου στη πολιτική ζωή της χώρας είναι αναγκαία συνθήκη για να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ