2018-09-17 16:37:30
Φωτογραφία για Το μεγάλο κόλπο της κυβέρνησης με το «Ερρίκος Ντυνάν»
Άγρια κυβερνητική παρέμβαση τινάζει στον αέρα τον διεθνή διαγωνισμό, διώχνει τους ξένους επενδυτές, εξοργίζει την τρόικα και... χαροποιεί τους ιδιώτες ανταγωνιστές

Έντονο και ακραίο παρασκήνιο εξελίσσεται σχετικά με την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν». Το χρεοκοπημένο νοσοκομείο, που κατέληξε στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς και αποτέλεσε μήτρα του πολυσυζητημένου σκανδάλου που παρέσυρε στη φυλακή τον άλλοτε πανίσχυρο πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη, είναι σήμερα το πιο κρίσιμο πιόνι στη σκακιέρα της ιδιωτικής υγείας. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι στην πώλησή του, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εμπλέκονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι υπουργοί, ισχυροί επιχειρηματίες, τραπεζίτες κ.ά.

Η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας που ανέλαβε για λογαριασμό της Πειραιώς η PricewaterhouseCoopers (PwC). Ενας διαγωνισμός από τους δεκάδες που τρέχουν οι τράπεζες αυτή την περίοδο για να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία και ο οποίος δεν τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή της κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης.


 Όλα αυτά μέχρι την περασμένη Κυριακή, όταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη ΔΕΘ, εξήγγειλε την επιστροφή του «Ερρίκος Ντυνάν» στο κράτος, από το οποίο, όπως είπε, «σχεδόν εκλάπη», αν και είχε πουληθεί με πλειστηριασμό στον οποίο δεν παρουσιάστηκε κανείς ενδιαφερόμενος. Τόνισε μάλιστα τη συνεισφορά του Ιδρύματος Ωνάση που προτίθεται να το αγοράσει για να το επιστρέψει με δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είχαν διπλό στόχο: αφενός επικοινωνιακά να χαϊδέψουν τα αυτιά των ψηφοφόρων προσθέτοντας ένα ακόμη νοσοκομείο στο πλέγμα της δημόσιας υγείας, αφετέρου να βραχυκυκλώσουν για τα καλά τον διαγωνισμό, στέλνοντας σε όσους ιδιώτες ενδιαφέρθηκαν για το «Ντυνάν» το μήνυμα να μην τολμήσουν να το ακουμπήσουν.

Αν το νοσοκομείο «σχεδόν εκλάπη», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τότε οι επενδυτές εξισώνονται περίπου με κλεπταποδόχους και αν επενδύσουν τα κεφάλαιά τους θα έχουν απέναντί τους την κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έκαναν προσπάθειες να σταματήσουν τον διαγωνισμό. Τον τελευταίο μήνα, όμως, η στρατηγική της κυβέρνησης φαίνεται πως αναπροσαρμόστηκε κατάλληλα, έτσι ώστε με μεθοδευμένες ενέργειες να πειστούν οι υπόλοιποι επενδυτές ότι είναι καλύτερα να αποσυρθούν από τη διεκδίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» και να ανοίξει ο δρόμος για το Ωνάσειο.

Η PwC στην αρχική φάση του διαγωνισμού απευθύνθηκε σε περισσότερες από 20 εταιρείες που ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν το «Ντυνάν». Ωστόσο, δεν βρήκε θερμή ανταπόκριση.

Τα βαριά ονόματα που στη δεύτερη φάση έδειξαν διάθεση να βάλουν λεφτά στο τραπέζι ήταν τρία: ένα από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Αμπου Ντάμπι, το Μubadala Investment Company. Το Μubadala, μαζί με ένα ανάλογο επενδυτικό κεφάλαιο από το Κουβέιτ, συμμετέχει στην επένδυση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης έχοντας το πλειοψηφικό μερίδιο. Η συγκεκριμένη επένδυση μαζί με την ανακαίνιση των ξενοδοχείων υπερβαίνει τα 640 εκατ. ευρώ. Επίσης το Μubadala είχε πάρει μέρος στον διαγωνισμό για την πώληση των ιχθυοτροφείων Νηρέας και ΣΕΛΟΝΤΑ. Το «Ερρίκος Ντυνάν» είναι η τρίτη επένδυση που επιδιώκει να κάνει στη χώρα και φέρεται να έχει πλειοδοτήσει στις μη δεσμευτικές προσφορές με 85 εκατ. ευρώ.

H Farallon Capital Μanagement είναι αμερικανικός επενδυτικός οργανισμός με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Διατηρεί γραφεία σε Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ και διαχειρίζεται 25 δισ. δολάρια. Στην Ελλάδα δεν είναι άγνωστη, καθώς έχει αγοράσει από τις τράπεζες τα δάνεια της Εuromedica και εμφανίζεται δραστήρια στην αναζήτηση και άλλων επενδύσεων. Φέρεται να έχει δώσει μη δεσμευτική προσφορά 70 εκατ. ευρώ. Το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο φυσικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, φέρεται να έχει υποβάλει τη χαμηλότερη προσφορά, ύψους 65 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με άλλες πηγές, η προσφορά του είναι 45 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, φέρεται να κλήθηκε δύο φορές στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό, ο οποίος και του ζήτησε να αγοράσει το «Ερρίκος Ντυνάν». Ο κ. Παπαδημητρίου συμφώνησε, αλλά λέγεται πως διευκρίνισε ότι το τίμημα που μπορεί να βάλει το ίδρυμα στο τραπέζι είναι πεπερασμένο και συγκεκριμένου οικονομικού βεληνεκούς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντα, ο κ. Παπαδημητρίου δέχθηκε διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν πρέπει να τον απασχολεί. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ξεκίνησε για το «Ντυνάν» έναν παράλληλο διάλογο με την Τράπεζα Πειραιώς, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος πήγαν στην τράπεζα και συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χρήστο Μεγάλου.

Το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου λέγεται ότι έγινε και νέα συνάντηση του κ. Μεγάλου με τον κ. Πολάκη. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι άνθρωποι του Μubadala πέρασαν και αυτοί με τη σειρά τους το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Εκεί λέγεται ότι κορυφαίος υπουργός, μεταξύ καφέδων και φιλικής συζήτησης, τους πρότεινε να αναπροσαρμόσουν τους επενδυτικούς τους στόχους. Ανάλογη σαφής σύσταση προς το Μubadala φημολογείται στην αγορά πως επαναλήφθηκε και για δεύτερη φορά.

Οι άνθρωποι της Μubadala Investment Company θεώρησαν τις δηλώσεις στη ΔΕΘ την κορυφή του παγόβουνου. Μετά τις κυβερνητικές συστάσεις και υπό την επήρεια έντονης ανησυχίας για το μέλλον της επένδυσής τους στον «Αστέρα», οι εκπρόσωποι του Μubadala λέγεται πως ενημέρωσαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και προσπάθησαν να διερευνήσουν αν σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής θα αποτελέσουν στόχο της νέας κυβέρνησης. Υπάρχουν πληροφορίες ότι το Μubadala ενημέρωσε σχετικά με το «Ντυνάν» και ξένα μέλη του Δ.Σ. της Πειραιώς, μεταξύ των οποίων και τον εκπρόσωπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο μεταξύ, στο παιχνίδι για το «Ερρίκος Ντυνάν» άρχισαν να μπαίνουν και τα «μεγάλα παιδιά». Στο γραφείο του επικεφαλής της Πειραιώς κ. Μεγάλου έφτασαν μηνύματα από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για τις διαδικασίες σχετικά με τον διαγωνισμό. Λέγεται πως η ηγεσία της Πειραιώς υποχρεώθηκε να συνομιλήσει για το «Ντυνάν» και με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία επίσης ενδιαφέρθηκε. Στην αγορά κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι για το ίδιο θέμα χτύπησε το τηλέφωνο του κ. Μεγάλου και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον. Και επειδή οι δισεκατομμυριούχοι γνωρίζονται μεταξύ τους, λέγεται ότι μόλις ο κ. Πόλσον ολοκλήρωσε τη συνομιλία του με τον κ. Μεγάλου, τηλεφώνησε στον επικεφαλής της κοινοπραξίας των αραβικών συμφερόντων που έχει την πλειοψηφία του «Αστέρα» -και στην οποία συμμετέχει το Μubadala- και σύστησε να μην παραιτηθούν από τη διεκδίκηση του «Ντυνάν», αλλά, αντιθέτως, να επιμείνουν, παρέχοντας ο ίδιος διαβεβαιώσεις για τη διαφάνεια του διαγωνισμού.

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σε συνάντηση που είχε με τον κ. Παύλο Πολάκη τού τόνισε ότι η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να πουλήσει το νοσοκομείο σε όποιον προσφέρει έστω και ένα ευρώ παραπάνω

Ο πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» Γεράσιμος Τσιαπάρας διαβεβαίωσε τα στελέχη του νοσοκομείου ότι ο διαγωνισμός «συνεχίζεται με τους ίδιους όρους και απόλυτη διαφάνεια»

Τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, μετά από τηλεδιάσκεψη που προηγήθηκε, το Μubadala αποφάσισε ότι δεν αποσύρεται από τη διαδικασία και θα επιμείνει για το «Ντυνάν». Η Farallon Capital Management δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, αλλά η PwC θεωρεί ότι προς το παρόν συνεχίζει, καθώς δεν έχει λάβει ενημέρωση ότι αποσύρεται. Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στην Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη για το «Ντυνάν», στην οποία κλήθηκε και ο κ. Γεράσιμος Τσιαπάρας, επικεφαλής της εταιρείας ΗΜΙΘΕΑ, η οποία έχει το «Ντυνάν». Ο κ. Τσιαπάρας διατηρεί ιδεολογικούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ (επί της ουσίας, τοποτηρητής του κόμματος στην Τράπεζα Πειραιώς), τον οποίο το 2015 τον είχε διορίσει επίτροπο του Δημοσίου στο Δ.Σ. της Πειραιώς, θέση από την οποία παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα στην ΗΜΙΘΕΑ. Ο κ. Τσιαπάρας έχει διατελέσει και μέλος στο Δ.Σ. της ΕΒΖ, από όπου παραιτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο ύστερα από φραστικό επεισόδιο που είχε με τευτλοπαραγωγούς.

Κατά πληροφορίες, στη σύσκεψη ειπώθηκε ότι η διαδικασία πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» έχει προκαλέσει την προσοχή της Τραπέζης της Ελλάδος, του SSM και των μετόχων και ότι αυτή θα γίνει με ανταγωνιστική διαδικασία γιατί, όπως είπε παριστάμενος στη σύσκεψη σε μια έκρηξη αγανάκτησης, «δεν θα πάμε και στη φυλακή για το “Ντυνάν”». Στη σύσκεψη έγινε επίσης σαφές ότι αν οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής του διαγωνισμού δεν ικανοποιούν, τότε θα κηρυχθεί άγονος. Τονίστηκε επίσης ότι δεν έχει αλλάξει κάτι μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και συνεπώς η διαδικασία συνεχίζεται. Να σημειωθεί ότι πηγές της Πειραιώς συμπλήρωναν πως το μήνυμα ότι τα χέρια της τράπεζας είναι δεμένα και θα υποχρεωθεί να πουλήσει το νοσοκομείο σε όποιον προσφέρει έστω και ένα ευρώ παραπάνω είχε μεταφέρει και ο κ. Μεγάλου στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον κ. Πολάκη. Οπως συμπληρώνει, μάλιστα, κορυφαίος θεσμικός παράγοντας, «υπάρχει και ο Κορυδαλλός για όποιον πουλήσει εκτός διαδικασίας».

Μετά τη συγκεκριμένη σύσκεψη ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Γεράσιμος Τσιαπάρας, κάλεσε σε ενημερωτική συνάντηση τους διευθυντές των ιατρικών τμημάτων, τα στελέχη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και των διοικητικών υπηρεσιών του «Ντυνάν» στην οποία τους  διαβεβαίωσε ότι «η διαδικασία όπως έχει ξεκινήσει, έτσι και θα ολοκληρωθεί». Τόνισε επίσης ότι ο διαγωνισμός «συνεχίζεται με τους ίδιους όρους και με απόλυτη διαφάνεια», προσθέτοντας ότι «παρακολουθείται στενά από τον SSM». Μάλιστα είπε ότι έως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές.

Το «Ερρίκος Ντυνάν» έχει κομβική σημασία για την αγορά των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Η επιστροφή του στο Δημόσιο θα ενίσχυε τις δομές της δημόσιας υγείας, κάτι αναμφίβολα θετικό, το οποίο όμως ταυτόχρονα θα ακύρωνε τη δυνατότητα να προστεθεί στην αγορά ιδιωτικής υγείας ένας ισχυρός ανταγωνιστής που θα πίεζε τις τιμές. Στεγασμένο σε κτίριο που οικοδομήθηκε ειδικά για χρήση νοσοκομείου, στο κέντρο της Αθήνας, με γκαράζ και σε απόσταση μόλις 2,5 χιλιομέτρων από τις ναυαρχίδες της ιδιωτικής υγείας, το Ιατρικό Κέντρο και το «Υγεία», η τύχη του θα επηρεάσει καθοριστικά τις συνθήκες του ανταγωνισμού.

Διαθέτει περίπου 500 κλίνες (όταν ο «Ευαγγελισμός» έχει σχεδόν 800) και δουλεύει σήμερα στο 50%-60% της δυναμικότητάς του. Η Πειραιώς ήταν ο βασικός πιστωτής του «Ντυνάν», με δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2014 το νοσοκομείο πέρασε στον έλεγχο της τράπεζας μετά από πλειστηριασμό λόγω των οφειλών του και ελλείψει άλλων υποψήφιων αγοραστών. Τότε η Πειραιώς συγκρότησε την εταιρεία ειδικού σκοπού και θυγατρική της τράπεζας, ΗΜΙΘΕΑ, στην οποία και περιήλθε το νοσοκομείο έναντι 115 εκατ. ευρώ. Την περίοδο της μεταβίβασης, το «Ερρίκος Ντυνάν» χρωστούσε σε προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και εργαζομένους περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε εκτενές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης. Ωστόσο το 2017 ολοκληρώθηκε, με το «Ντυνάν» να παρουσιάζει ζημίες μετά από φόρους 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 16% φτάνοντας τα 43,5 εκατ., ενώ αυξήθηκε και το κόστος υπηρεσιών κατά 3 εκατ. ευρώ, όπως και τα έξοδα διοίκησης κατά 1 εκατ. ευρώ.  Η πλειοψηφία των νέων και δυναμικών γιατρών που έχει στο δυναμικό του αντιμετωπίζει την επιστροφή του νοσοκομείου στο Δημόσιο σαν επαγγελματική καταστροφή. Αντίθετα το σωματείο εργαζομένων συμφωνεί απολύτως με την επαναφορά του στο πλαίσιο της δημόσιας περίθαλψης σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση.

Οι τεχνοκράτες των επενδυτικών funds αποτιμούν τη δίκαιη αξία του νοσοκομείου πέριξ των 80 εκατ. ευρώ, με τα πιο ακραία σενάρια να κάνουν λόγο για 110 εκατ., καθώς ο αγοραστής υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να επενδύσει επιπλέον 30 με 40 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά φυσικά αν το νοσοκομείο δεν περάσει στο Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να εγκαταλείψει εύκολα ένα σχέδιο που ηχεί ευχάριστα στην κοινή γνώμη και εξασφαλίζει νέες προσλήψεις. Τόσο που κυκλοφορούν στην αγορά ακόμη και ακραία σενάρια, όπως αυτό της απαλλοτρίωσης από το υπουργείο Υγείας του κτιρίου που στεγάζει το «Ντυνάν».

Αλέξανδρος Κασιμάτης 
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ