2018-09-17 17:03:14
Φωτογραφία για Βιταμίνη Β12: Η σημαντική συμβολή της στην υγεία του οργανισμού μας! Σε ποιες τροφές θα την βρούμε;
Για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος, αλλά και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι σημαντική η συμβολή της βιταμίνης Β12.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες βιταμίνες, τη Β12 δεν μπορεί να τη συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του, επομένως θα πρέπει ληφθεί από τις  τροφές ζωικής προέλευσης ή από συμπληρώματα διατροφής και, μάλιστα, σε τακτική βάση.

Μάλιστα, η απαραίτητη δόση εξαρτάται από την ηλικία, τη διατροφή, τυχόν ιατρικές παθήσεις και από το τι φάρμακα ενδεχομένως λαμβάνει κάποιος.

Αν και τα φυσιολογικά επίπεδά της διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο, σε γενικές γραμμές ανεπάρκεια της Β12 θεωρείται στους ενηλίκους κάθε επίπεδο κάτω από 250 πικογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου ορού αίματος (pg/ml).

Συμπτώματα έλλειψης σε βιταμίνη Β12

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλέσει και κανένα σύμπτωμα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί αργότερα να προχωρήσει και να προκαλέσει συμπτώματα όπως:


Αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδαΤαχυπαλμία και δύσπνοιαΧλωμό δέρμαΔυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια της όρεξης ή αέριαΝευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα με τα πόδιαΑπώλεια όρασηςΨυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης ή αλλαγές στη συμπεριφορά

Οι τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12

Γιαούρτι: 1,3 mcg ανά μερίδα 180 γρ.Γάλα με χαμηλά λιπαρά: 1,2 mcg σε 1 φλιτζάνι γάλαΤυρί: π.χ. 0,65 mcg σε 30 γρ. μοτσαρέλαΑβγό: 0,6 mcg σε 1 μεγάλο αβγόΣολομός: 4,9 mcg ανά μερίδα 90 γρ.Τόνος σε κονσέρβα: 2,5 mcg ανά μερίδα 90 γρ.

Αυστηρά για χορτοφάγους

Όσοι ακολουθούν vegan διατροφή και δεν καταναλώνουν ψάρι, αβγά και γαλακτοκομικά μπορούν να πάρουν τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης Β12 από τα εξής προϊόντα:

ενισχυμένο φυτικό γάλα (π.χ. γάλα αμυγδάλου)ενισχυμένα δημητριακάδιατροφική μαγιά

Πηγή: healthreport.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ