2018-09-19 12:36:19
Φωτογραφία για Διορία δύο χρόνων για ν’ αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη
Πολύ σημαντικά μηνύματα εστάλησαν κατά τη διάρκειας της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για το κλίμα Όλοι όσοι έδωσαν το παρών τόνισαν την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ν’ αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα διεξήχθη στο Σαν Φρανσίσκο και οι παγκόσμιοι ηγέτες έλαβαν μήνυμα απ’ τους δημάρχους, τους κυβερνήτες και τις ΜΚΟ να κάνουν περισσότερα μέσα στα δύο επόμενα χρόνια για να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι από πολλούς συμμετέχοντες για την εφαρμογή της συμφωνίας για το κλίμα που συνήφθη το 2015 στο Παρίσι. Από τις 3 έως τις 14 Δεκεμβρίου, 190 κράτη που την έχουν υπογράψει, θα συναντηθούν στο Κατοβίτσε της Πολωνίας για να συμφωνήσουν στους κανόνες της εφαρμογής της συμφωνίας.

«Θα σας πω την αλήθεια», σημείωσε ο Τζον Κέρι, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία του Παρισιού του 2015. «Είμαστε πολύ μακριά από τον στόχο».


«Η ενέργεια του Παρισιού χάθηκε», είπε απ’ την πλευρά του ένας από τους λίγους αρχηγούς κρατών που ήταν παρόντες στο Σαν Φρανσίσκο, ο Ούγγρος Γιάνος Άντερ. «Διακυβεύεται το μέλλον του πολιτισμού, αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να φέρουμε στο Κατοβίτσε».

«Ουδέποτε είχαμε τόση ανάγκη πολυμέρειας όση αυτή τη στιγμή. Ακριβώς τη στιγμή που την έχουμε περισσότερο ανάγκη, η διεθνής τάξη τίθεται υπό αμφισβήτηση», τόνισε η Πατρίσια Εσπινόσα, πρώην υπουργός του Μεξικού που επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στον ΟΗΕ.

Η μέθοδος που υιοθετήθηκε το 2015 είναι πρωτοφανής: Καμιά κύρωση δεν προβλέπεται για τις χώρες. Κάθε κράτος ορίζει τους στόχους του για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου – στόχοι προς το παρόν πολύ ανεπαρκείς για να περιορισθεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη πριν από το 2100, καθώς η Γη βρίσκεται στο +1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Παράλληλα, προβλέπεται μια σύνδοος κορυφής του ΟΗΕ για τον Σεπτέμβριο 2019, πριν από την επανεξέταση των εθνικών στόχων το 2020. «Αυτό είναι που θα καθορίσει αν η συμφωνία του Παρισιού θα μπορεί να σωθεί ή όχι», υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Πολ, υπουργός Περιβάλλοντος των Νησιών Μάρσαλ που απειλούνται να εξαφανισθούν από την άνοδο της στάθμης των υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Στις πόλεις είναι που πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη μάχη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος του Κίτο Μαουρίσιο Ρόδας, η πόλη του οποίου κατασκευάζει το πρώτο της μετρό και στο ιστορικό κέντρο της θα κυκλοφορούν μόνο «καθαρά» οχήματα.

Το Κίτο, όπως και η Βαρσοβία, το Μπουένος Άιρες ή το Κεϊπτάουν, είναι μερικές από τις πόλεις που, μαζί με τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Τόκιο και αμερικανικές Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, συμμετέχουν στο κίνημα για «μηδενικό άνθρακα» σε μία έως τρεις δεκαετίες.

Στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι να σταματήσει αυτή η αύξηση των εκπομπών. «Αν δεν το καταφέρουμε μέσα στα δύο ή τρία επόμενα χρόνια, υπάρχουν εξαιρετικά λίγες πιθανότητες να μπορέσουμε να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου», εκτίμησε ο Γιόχαν Ρόκστρεμ, κορυφαίος Σουηδός κλιματολόγος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ