2018-09-20 00:21:13
Φωτογραφία για Έτσι οργάνωσα μια και καλή την φετινή σχολική χρονιά του παιδιού μου
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή με κατακλύζει μια μελαγχολία και ένα μεγάλο άγχος –και όχι δεν φταίει τόσο η αλλαγή της ώρας και ο χειμώνας που έρχεται.

Κάθε Σεπτέμβρη, νιώθω το κεφάλι μου φορτωμένο με χίλιες έννοιες. Το σχολείο ξεκινά, οι δραστηριότητες των παιδιών πρέπει να μπουν σε πρόγραμμα, οι υποχρεώσεις της δουλειάς είναι αμέτρητες και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να ξεχωρίσω ρούχα, παπούτσια, μολύβια, τετράδια, τσάντες και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί το παιδί για τη νέα σχολική χρονιά, να τα γράψω σε λίστες και – φυσικά – να τα ψωνίσω.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, τέτοια εποχή βρίσκομαι σε έναν πυρετό προετοιμασιών για να καταφέρω να βάλω τα πάντα σε τάξη και τα παιδιά να ξεκινήσουν το σχολείο τους όσο πιο οργανωμένα και με όσο λιγότερες ελλείψεις γίνεται.

Κατά καιρούς δοκίμασα πολλούς τρόπους για να καταφέρω να νικήσω αυτό το άγχος. Ξεκινούσα νωρίτερα την προετοιμασία, οργάνωνα ντουλάπες και βιβλιοθήκες, προσπαθούσα να εμπλέκω όσο μπορούσα τα παιδιά στο «παιχνίδι» της προετοιμασίας, ψώνιζα από νωρίς, αλλά τίποτα δεν είχε αποτέλεσμα
. Συνήθως, όσα έπαιρνα ήταν αχρείαστα, η λίστα της δασκάλας περιείχε ένα σωρό άλλα πράγματα, τα ρούχα των παιδιών – τα οποία ψώνιζα στις εκπτώσεις – δεν τους έκαναν (μα, πώς ψηλώνουν έτσι;) και φυσικά εκείνα δεν με βοηθούσαν στην οργάνωση των γραφείων και των δωματίων τους. Ένιωθα τόση πίεση που με έπιαναν συνεχώς ημικρανίες Την περσινή χρονιά, αποφάσισα να τα αφήσω όλα για την τελευταία στιγμή. Τα ρούχα, τα σχολικά, τις λίστες, την οργάνωση, τα πάντα. Δεν σας κρύβω, ότι στην αρχή φάνηκε εύκολο μέχρι που… έφτασε η 12η Σεπτεμβρίου, ήρθε η λίστα της δασκάλας, είδα ότι στα παιδιά δεν έκαναν οι φόρμες και τα αθλητικά τους, δεν είχαμε προετοιμαστεί για τα μαθήματα αγγλικών, τη μουσική τους, τα αθλήματα που ήθελαν να παρακολουθήσουν, δεν είχα κλείσει ραντεβού με κανέναν γιατρό για τις καθιερωμένες εξετάσεις και… πελάγωσα! Οπότε ούτε αυτή ήταν η ιδανική λύση…

Φέτος, όμως, δοκίμασα την “μέθοδο Post-it®” που μου πρότεινε μία φίλη, μαμά τριών παιδιών – ένα στο Γυμνάσιο και δύο στο Δημοτικό – και ενώ άλλες χρονιές τέτοιες μέρες θα ήμουν αγχωμένη, θα φώναζα, θα έκλαιγα από τα νεύρα και την πίεση, σήμερα είμαι πιο ήρεμη και χαλαρή ακόμα και από τις καλοκαιρινές διακοπές!

Πώς τα κατάφερα;

Σημείωσα τα πάντα πάνω σε μικρές χρωματιστές σημειώσεις, τις γνωστές μας Post-it®, και τις κόλλησα παντού. Χώρισα μάλιστα τις υποχρεώσεις μου σε… χρωματικές αποχρώσεις. Τα ρούχα ήταν οι μπλε, τα σχολικά οι κίτρινες, τα έξοδα οι ροζ και πάει λέγοντας. Με αυτόν τον τρόπο, οργάνωσα την έναρξη του φθινοπώρου και της σχολικής χρονιάς εύκολα και γρήγορα. Πλέον, στο σπίτι δεν υπήρχαν κούτες, χαρτιά, ρούχα, τετράδια, βιβλία πεταμένα εδώ και εκεί, αλλά μικρές στήλες με πράγματα και σημειώσεις Post-it® πάνω τους που με βοηθούσαν να ξέρω κάθε φορά τι είναι τι και να αναγνωρίζω εύκολα τις ελλείψεις και τις ανάγκες μας. Παράλληλα, μπορούσα να θυμάμαι κάθε ραντεβού με γιατρό, δάσκαλο, σχολή, μαμά ή συγγενή, αφού τα σημείωνα σε Post-it® Αυτοκόλλητες Σημειώσεις Super Sticky, τις οποίες κολλούσα στην πόρτα του ψυγείου ή του υπνοδωματίου ή ακόμα και στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και τις διάβαζα κάθε φορά που τις έβλεπα.

Όπως καταλάβατε, κολλούσα τις Post-it® σημειώσεις κυριολεκτικά παντού και έτσι δεν ξεχνούσα τίποτα. Στο μυαλό των μαμάδων κάθε ώρα και στιγμή τρέχουν χιλιάδες σκέψεις και έχει τύχει να δουλεύω ένα καινούριο project στη δουλειά και ταυτόχρονα να σκέφτομαι και κάτι για το σπίτι. Το σημειώνω, λοιπόν, σε μία Post-it®, το βάζω στην τσάντα ή το κολλάω στο γραφείο και δεν ξεχνώ τίποτα πια!

Και όχι μόνο αυτό. Η “μέθοδος Post-it®” με βοήθησε πάρα πολύ και στα οικονομικά, αφού κάθε φορά που αγόραζα κάτι σημείωνα σε μια ροζ σημείωση τα χρήματα που ξόδευα. Στο τέλος τα συγκέντρωνα όλα και υπολόγιζα πόσα είχα ξοδέψει (τέλειο;!). Έτσι και τα χρήματα που χαλούσα ήξερα και συνεπής σε όλα ήμουν.

Η μέθοδος “Post-it®” ήταν, τελικά, η καλύτερη λύση και να σας εξομολογηθώ κάτι; Την εφαρμόζω πια κάθε μέρα, σε κάθε υποχρέωσή μου!
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ