2018-09-20 20:40:49
Φωτογραφία για ιχμές Φίλη - Θεοδωράκη για εκκλησιαστικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση
Ανομολόγητη η εκκλησιαστική επιβολή στην εκπαίδευση, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης. Η ιεραρχία καθορίζει αν θα αλλάξουν ή όχι τα θρησκευτικά βιβλία, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Τη θέση του υπέρ του χωρισμού κράτους-εκκλησίας και των διακριτών ρόλων εκκλησίας και κράτους εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τη θρησκευτική ελευθερία στο σχολείο.

Ο κ. Θεοδωράκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι το ουδετερόθρησκο σχολείο, δεν είναι παραχώρηση στους μουσουλμάνους, αλλά είναι η εξέλιξη, η Ευρώπη και ο σεβασμός στα σύγχρονα δικαιώματα του ανθρώπου.

Υποστήριξε ότι στη χώρα μας τις αποφάσεις δεν τις καθορίζει η πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τα νέα δικαιώματα και τις συζητήσεις που γίνονται στον σύγχρονο κόσμο, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από παζάρια με την εκκλησιαστική ιεραρχία.


«Η ιεραρχία της εκκλησίας είναι αυτή που καθορίζει το αν θα αλλάξουν ή δεν θα αλλάξουν τα θρησκευτικά βιβλία και σε ποιο βαθμό θα υπάρξουν παραχωρήσεις. Μέχρι σήμερα, με μικρές διαφορές ως προς την ένταση, οι κυβερνήσεις επέλεξαν τη συναλλαγή και τη στασιμότητα, απέναντι στην αναθεώρηση και την πρόοδο», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, υποστήριξε ότι υπάρχει ανομολόγητη εκκλησιαστική επιβολή στην εκπαίδευση.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια του να γίνουν αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρησή του από το υπουργείο Παιδείας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι απαραίτητο σήμερα που έχουμε μετακινήσεις πληθυσμών και μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των ξένων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. «Να μείνουν τα θρησκευτικά, αλλά όχι να φύγει το υποχρεωτικό μάθημα της Ιστορίας από την Γ' Λυκείου» τόνισε ο κ. Φίλης.

sputniknews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ