2018-09-23 21:39:10
Φωτογραφία για Παλιοί φίλοι, σημερινοί εχθροί; - Του Κωνσταντίνου Τζέκη
Συνήλθε, λένε οι ειδήσεις, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας και αποφάσισε να υπερασπισθεί, με όλα τα μέσα, τα δίκαια της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της ίδιας της

Τουρκίας.

Ως εδώ όλα καλά. Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τα δίκαιά της όταν αυτά κινδυνεύουν, από κάποια εχθρική επιβουλή. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να σκεφθούμε μερικές παραμέτρους αυτής της πρωτοβουλίας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας και φυσικά να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Η Τουρκία αποφάσισε έτσι ξαφνικά να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο για να μας πει τα αυτονόητα; Σαφώς όχι.

 Σε λίγες μέρες αρχίζει η σύνοδος του ΝΑΤΟ και η Τουρκία ως μέλος αυτού του οργανισμού, τουλάχιστον επί του παρόντος, θέλει με την πρωτοβουλία της αυτή να ενημερώσει όλους τους δυτικούς της «συμμάχους», ότι οι πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο για την εκμετάλλευση του Φυσικού αερίου της Κύπρου, της Αιγύπτου  και του Ισραήλ, περνάνε μέσα από τα δικά της συμφέροντα, χωρίς φυσικά να τα κατονομάσει.


Δεν τα κατονομάζει γιατί οι γεωτρήσεις νότια της Κύπρου δεν έχουν καμία σχέση με τη Βόρεια Κύπρο. Δεν τα κατονομάζει γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται την υφαλοκρηπίδα των νησιών και συνεπώς δεν αποδέχεται την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και άρα ο αγωγός θα πρέπει να περάσει με τη δική της έγκριση προς όφελός της.  Δεν τα κατονομάζει αφού αρνείται την παραπομπή των αμφισβητήσεων αυτών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού εκεί θα χάσει.

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα σιωπούν. Μαζί τους σιωπά και η διεθνής κοινότητα, η οποία όμως ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή. Ο Ερτογκάν παρά τις προσπάθειές του δεν φαίνεται να κερδίζει κάτι ουσιαστικό στη Συριακό πρόβλημα. Αντίθετα χάνει την υποστήριξη  των Αμερικανών και των Δυτικών ισχυρών παιχτών, μαζί βεβαίως με το οικονομικό στρίμωγμα των διεθνών οικονομικών παραγόντων.

Στην σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι βέβαιο ότι θα το παίξει η αδικημένη χήρα και θα κατεβάσει το κεφάλι χαμηλά ευελπιστώντας στην μεγαλοψυχία των συμμάχων του.

Να γιατί συνήλθε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας. Αφού δεν έχει τα κότσια να υποστηρίξει τα επεκτατικά του σχέδια σε εκείνους που ξέρουν να τον απαντήσουν, απευθύνεται στους εθνικιστές ψηφοφόρους του. Σαν κόκορας ανέβηκε στην κοπριά του και λάλησε. Τον άκουσαν μόνο οι κότες του. Αυτό προς ώρας του φτάνει.

 
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δίχρωμο μήλο; Κι όμως ναι...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δίχρωμο μήλο; Κι όμως ναι...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ