2018-09-24 09:10:28
Φωτογραφία για Σε «αναμμένα κάρβουνα» τα άτομα με Διαβήτη τ. 1
Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Προβληματισμός και αγωνία έχει προκαλέσει στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 η καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης για την αποζημίωση του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης των επιπέδων γλυκόζης. Το σήριαλ της έγκρισης κάλυψης του συστήματος φάνηκε να φθάνει στο τέλος του, με τη δημοσίευση του νέου ΕΚΠΥ, αλλά και τη σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων ΕΟΠΥΥ, δεδομένης και της δηλωθείσας βούλησης τόσο του Οργανισμού όσο και της Αριστοτέλους για θετική ολοκλήρωση του ζητήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, υπήρξε μια καθυστέρηση στην εξέταση της υπόθεσης στο πλαίσιο της Επιτροπής, καθώς μέλη της ζήτησαν να εξετάσουν περαιτέρω το φάκελο. Ωστόσο, το θέμα θα τεθεί εκ νέου αύριο Τρίτη, όταν και αναμένεται να συνεδριάσει τελικώς η Επιτροπή, με κυρίαρχο θέμα την αποζημίωση του συστήματος
. Απόντος, όμως, του προέδρου της Δ. Γεωργακέλου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απουσία που προκαλεί επίσης ερωτηματικά Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση γύρω από την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως αναφέρουν σε επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο της Επιτροπής. Η απουσία πληροφόρησης μόνο εντείνει την ανησυχία τους για πιθανές νέες καθυστερήσεις στην αποζημίωση του συστήματος, παρότι ο ΕΚΠΥ υποχρεώνει την ένταξη του στο σύστημα αποζημίωσης από 1ης Οκτωβρίου. Με την επιστολή, λοιπόν, ζητούν καταρχήν επίσημη ενημέρωση, υποστηρίζοντας πως φημολογείται «μη εφαρμογή του ΕΚΠΥ στο συγκεκριμένο θέμα».

Η Επιστολή

«ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ LIBRE ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ;

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 2315 Β’/19.6.2018), ο οποίος μπαίνει σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2018, η χορήγηση της συσκευής στιγμιαίας καταγραφής γλυκόζης και τα αναλώσιμα αυτής στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Μέχρι και σήμερα, δυο εβδομάδες, σχεδόν, πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου ΕΚΠΥ δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για την πορεία της διαδικασίας της αποζημίωσης του πρωτοποριακού και «πολυπόθητου», από τους ανθρώπους με Διαβήτη συστήματος καταγραφής της γλυκόζης.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η έλλειψη ενημέρωσης δημιουργεί ανασφάλεια, αβεβαιότητα, προβληματισμό και έντονη φημολογία!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, θέλοντας να ενημερώσει τους χιλιάδες ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, που εκπροσωπεί και με σκοπό να απαλείψει την ασάφεια που επικρατεί γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα, ζήτησε με επιστολή της (Αρ. Πρωτ.: 381), στις 10/08/2018, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και μέχρι την παρούσα στιγμή δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.

Επί δύο συνεχή έτη, γνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο του αυτοελέγχου στην καλή ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη διεκδικήσαμε με αμείωτο ενδιαφέρον την παροχή και την αποζημίωση του παραπάνω ανώδυνου και αναίμακτου συστήματος παρακολούθησης της γλυκόζης που θα διευκολύνει και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πασχόντων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των γονέων τους, που ελπίζουν και προσδοκούν με αγωνία!

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε και τη δική μας αγωνία και ανησυχία.

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΔΙΚΩΣ!

Για μια ακόμα φορά και προκειμένου να έχουμε, ως εκπρόσωποι των πασχόντων, απαντήσεις στα καθημερινά σχετικά ερωτήματά τους, αιτούμαστε την ενημέρωσή μας για την πορεία της διαδικασίας της αποζημίωσης του Libre στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και τις αποφάσεις της.

Η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση ή η φημολογούμενη μη εφαρμογή του ΕΚΠΥ στο συγκεκριμένο θέμα, θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ψυχική ταλαιπωρία στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα είναι και πάλι παρούσα για να αναδείξει το πρόβλημα και να προωθήσει λύσεις για την ελεύθερη πρόσβασή μας στις σύγχρονες τεχνολογίες, που αποδεδειγμένα θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας!

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ