2018-09-24 15:19:37
Φωτογραφία για Θρίλερ με τους δύο Τούρκους στον Έβρο. «Πακέτο» και πίσω σε 7 ώρες
• Μεταφέρθηκαν κρυφά και με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε Hummer του Ε.Σ. με καλυμμένες πινακίδες και παραδόθηκαν «πακέτο» σε τουρκικό φυλάκιο. Πληροφορίες λένε ότι ο ένας ήταν Γκιουλενιστής που ζήτησε άσυλο και ο άλλος έψαχνε να τον συλλάβει!

Η αλλαγή στάσης της Ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των Τούρκων στρατιωτικών που επιχειρούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας είναι το συμπέρασμα περίπου 15 ημέρες μετά το περιστατικό της σύλληψης των δύο στρατι­ωτικών στην περιοχή των Φερών, στην ελληνοτουρ­κική μεθόριο του Έβρου.

Καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν πολιτικούς τους λόγους που στις 11 το πρωί της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου ώθησαν έναν Τούρκο έφεδρο λοχία να περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα επιζητώντας επί της ουσίας τη σύλληψή του από Ελληνική περίπολο. Η εν λόγω ενέργεια θα αποτελέσει την αφετηρία ενός πολιτικο-στρατιωτικού θρίλερ που θα κρατήσει κάτι περισσότερο από 7 ώρες και του οποίου η κατάληξη δημιουργεί πιθανότατα νέα δεδομένα όσον αφορά την  επίλυση περίπλοκων μεθοριακών περιστατικών που αφορούν Τούρκους στρατιωτικούς.


Έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες και με εξαίρεση μία λακωνική ανακοίνωση του ΓΕΣ, το συγκεκριμένο περιστατικό «θάφτηκε» σαν να μη συνέβη ποτέ, καίτοι το σύνολο σχεδόν των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο τέθηκε σε ξαφνική επιφυλακή και άμεση επαγρύπνηση. Τα ερωτήματα που προέκυψαν αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη του Τούρκου λοχία εξακολουθούν να αιωρούνται. Έπεσαν πυροβολισμοί ενόσω το περιστατικό βρισκόταν σε εξέλιξη; Το ΓΕΣ το διέψευσε μετά από ώρες. Ποιοι πυροβόλησαν (αν βέβαια υπήρξαν πυροβολισμοί); Οι δικοί μας ή μήπως οι Τούρκοι στρατιώτες, που ενδεχομένως βλέποντας κάποιον δικό τους να περνά τα Ελληνικά σύνορα θεώρησαν ότι λιποτακτούσε και επιχείρησαν να τον σταματήσουν; Σε ό,τι αφορά βεβαίως το τελευταίο ερώτημα, είναι γνωστό ότι στον τουρκικό στρατό γίνονται καθημερινά με συνοπτικές διαδικασίες διώξεις στελεχών που κατηγορούνται ως γκιουλενιστές και εν συνεχεία φυλακίζονται, ενώ συνήθως δημεύεται και η προσωπική τους περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως αν έπεσαν σφαίρες κατά τη διάρκεια του περιστατικού, αυτές δεν θα μπορούσαν να φύγουν από το όπλο του Τούρκου λοχία διότι αφενός η κατάσταση του οπλισμού που έφερε δεν ήταν η... ενδεδειγμένη και αφετέρου δεν είχε πάνω του ίχνος πυρομαχικών.

Η αναφορά της σύλληψης είχε ως αποτέλεσμα οι ασύρματοι του Δ’ Σώματος Στρατού στον Έβρο να πάρουν φωτιά, με την κινητοποίηση των δυνάμεων της μεθορίου να είναι τόσο μεγάλη όσο και η σιγή ιχθύος που τηρήθηκε εν συνεχεία γύρω από το περιστατικό. Αρχικά ο Τούρκος λοχίας από το σημείο Μελισσοκομείο όπου συνελήφθη μεταφέρθηκε στο φυλάκιο Εγνατία και εν συνεχεία στο στρατόπεδο της Καβησού, όπου και έδωσε κατάθεση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, ο Τούρκος στρατιωτικός ισχυρίστηκε ότι έχασε τον προσανατολισμό του, με αποτέλεσμα να βρεθεί 150 μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος. Επρόκειτο για έναν ισχυρισμό που σχεδόν αμέσως αμφισβητήθηκε αφού, εν αντιθέσει με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προ εξαμήνου από την τουρκική συνοριοφυλακή, στην προκειμένη περίπτωση ο καιρός ήταν καλός και η οριογραμμή ξεκάθαρη Οι πληροφορίες εξάλλου που υπάρχουν και θέλουν τον λοχία να έχει καταγωγή από περιοχή της Ανατολικής Θράκης και όχι από τα βάθη της Ανατολίας ενισχύουν περαιτέρω την πιθανότητα η ενέργειά του να έγινε για πολιτικούς λόγους δεδομένου ότι οι Τούρκοι της Ευρωπαϊκής Τουρκίας δεν τρέφουν και τα καλύτερα συναισθήματα για τον Ερντογάν και το Ισλαμιστικό Κόμμα του.

«Μη γυρίσεις αν δεν τον βρεις»

Ενόσω όμως η σχετική ανακριτική διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, ένα ακόμη πιο περίεργο περιστατικό ήρθε να προστεθεί στα γεγονότα. Ήταν η σύλληψη, περίπου στις 2 το μεσημέρι της ίδιας μέρας και πάλι από Ελληνική περίπολο, ενός δεύτερου Τούρκου στρατιωτικού ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον επικεφαλής ανθυπολοχαγό της τουρκικής περιπόλου από την οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε αποσχιστεί ο λοχίας. Ο εν λόγω ανθυπολοχαγός εντοπίστηκε από Ελληνική περίπολο αρχικά να περπατά μόνος προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, να τα περνάει και εν συνεχεία να παραδίδεται στα χέρια των Ελλήνων, λέγοντας πως αναζητά τον λοχία του! Ο συγκεκριμένος μάλιστα δεν έφερε ούτε όπλο, ούτε το στρατιωτικό παγούρι με νερό, όπως ανέφεραν στρατιωτικοί κύκλοι. Και στην προκειμένη περίπτωση ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία με τον λοχία: σύλληψη, μεταφορά στο Ελληνικό στρατόπεδο, ανάκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά του Τούρκου ανθυπολοχαγού κατά την κατάθεσή του ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα η αναφορά του ότι η εντολή που έλαβε από τον διοικητή του ήταν να περάσει τα σύνορα, να ψάξει τον λοχία του και να μην γυρίσει πίσω χωρίς αυτόν!

Από εκείνο το σημείο και μετά η κινητοποίηση των ελληνικών αρχών, που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, θα αποκτήσει φρενήρη ρυθμό. Σε επιχειρησιακό επίπεδο οι πάντες θα ενημερωθούν να επιστρέψουν στις μονάδες τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα σηκωθούν άρον- άρον από το κυριακάτικο τραπέζι για να επανδρώσουν τα φυλάκια της μεθορίου. Ταυτόχρονα στις προκεχωρημένες μηχανοκίνητες μονάδες υπό τον φόβο πιθανής κλιμάκωσης της κατάστασης θα φορτώσουν πυρομαχικά στα οχήματα και θα βάλουν μπροστά τις μηχανές τους. Παράλληλα με την κινητοποίηση της πολεμικής μηχανής σε εξέλιξη θα βρεθεί και ένα πολιτικό θρίλερ. Η Ελληνική κυβέρνηση, το τελευταίο πράγμα που επιθυμούσε εκείνη τη στιγμή ήταν μια αντιπαράθεση με την Τουρκία ακόμη και σε λεκτικό επίπεδο.

Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι αν το περιστατικό εξελισσόταν χωρίς την ανάλογη διαχείριση θα επισκίαζε την παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων μήνες προετοιμασίας σε επίπεδο επικοινωνίας, Ήδη ο Υπουργός Άμυνας είχε ενημερώσει σχετικά τον Πρωθυπουργό, έχοντας λίγο νωρίτερα μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού θα είναι σε πολιτικό επίπεδο άμεση, όπως άμεσες θα είναι και οι εντολές που θα δοθούν: «Κάντε τους ιατρικές εξετάσεις για να έχουμε πειστήρια ότι είναι καλά, στο ενδεχόμενο που ισχυριστούν ότι τους κακομεταχειριστήκαμε και στείλτε τους άμεσα πίσω», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που εστάλη από την πολιτική ηγεσία προς τις αρμόδιες αρχές οι οποίες στο μεταξύ χειρίζονταν την υπόθεση.

Η μυστική μεταφορά των στρατιωτικών

Έχοντας νωπές τις μνήμες και τις τουρκικές απειλές λόγω της παροχής ασύλου στους 8 τούρκους αξιωματικούς τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ως πραξικοπηματίες η Ελληνική πλευρά δεν ήθελε να μπει πάλι σε ανάλογες περιπέτειες Μέσα σε λίγες ώρες συμφωνήθηκαν τα πάντα και μάλιστα, όπως θέλουν ορισμένες πληροφορίες με επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί θα φορτωθούν σε ένα Hammer του Ελληνικού Στρατού και συνοδεία δύο ακόμη τζιπ -όλα με καλυμμένες πινακίδες- θα μεταφερθούν στην συνοριακή διάβαση των Κήπων.

Τα τρία αυτοκίνητα θα διασχίσουν την απόσταση μέχρι τους Κήπους με μεγάλη ταχύτητα, έχοντας ανοιχτό τον δρόμο μπροστά τους λόγω και της διακοπής κυκλοφορίας των οχημάτων στον συνοριακό σταθμό, στην οποία λίγο νωρίτερα έχει προχωρήσει η Αστυνομία για λόγους ασφαλείας. Τα τρία τζιπ θα φτάσουν στον προορισμό τους την προκαθορισμένη ώρα. Οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν 6.30 το απόγευμα Κυριακής όταν οι δύο στρατιωτικοί θα παραδοθούν στο τουρκικό φυλάκιο, βάζοντας τέλος στο θρίλερ ή, σύμφωνα με κάποιους άλλους ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Του Γιώργου Πετρίδη[email protected]

(ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-23/09/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ