2018-09-24 22:36:37
Φωτογραφία για Ενημερωτική Ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα: «Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των ζώων»
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, συμμετείχε στην ενημερωτική Ημερίδα που διοργάνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, με θέμα: «Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των ζώων».

 

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

 

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, τόνισε, μεταξύ άλλων:

 

«Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της προς την κοινωνία, έχει λάβει σειρά από καινοτόμες πρωτοβουλίες, που αποδεικνύουν τον ενεργό της ρόλο, ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου.


 



Όπως έλεγε και ο Μαχάτμα Γκάντι: «Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους, μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα».

 

Δεν χρειάζεται φυσικά να τονίσω ότι το ζήτημα της προστασίας των ζώων μας αφορά όλους, σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε: Ελληνική Αστυνομία, Υπηρεσίες, Φορείς, Μέσα Ενημέρωσης, ακόμη και τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς.

 

Διότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο άνθρωπος στα ζώα – από μικρή ηλικία – υποδηλώνει και τη συμπεριφορά που θα εκδηλώσει μεγαλώνοντας, στον περίγυρό του. Η βία απέναντι στα ζώα μπορεί εύκολα να μετατραπεί και σε εκδήλωση βίας απέναντι σε άλλους ανθρώπους.

 

Η βία απειλεί τον άνθρωπο, απειλεί το παιδί, απειλεί τα ζώα, απειλεί οτιδήποτε είναι όμορφο, οτιδήποτε έχει να προσφέρει ανθρωπιά και ευαισθησία, που όλοι έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε μέσα σε ένα ευνομούμενο περιβάλλον.

 

Η βία διαφόρων μορφών, απειλεί όλους μας, απειλεί τα παιδιά μας, απειλεί τα ζώα, που οι περισσότεροι από μας αγαπάμε, απειλεί οτιδήποτε ομορφαίνει την καθημερινότητά μας και διαταράσσει την ψυχική μας ισορροπία και ευαισθησία, που τόσο έχουμε ανάγκη.

 

Από το 2015 ως σήμερα έχω συμμετάσχει σε εκδηλώσεις, με θέμα τον «Κύκλο της βίας, την Παιδική Κακοποίηση και την Κακοποίηση Ζώων», που οργάνωσαν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία.

 

Μέσα από την πολύτιμη εμπειρία και γνώση διακεκριμένων εισαγγελικών και αστυνομικών λειτουργών, όπως η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά και με τη σύμπραξη της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, είχαμε την ευκαιρία να εστιάσουμε σε σημαντικές πτυχές και για το λεπτό αυτό θέμα, της προστασίας των ζώων, που απασχολεί όλες τις κοινωνίες του πολιτισμένου κόσμου.

 

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προσεγγίζει το ζήτημα της προστασίας των ζώων με την δέουσα σοβαρότητα και ευαισθησία, καθώς κατά καιρούς παρατηρούμε φαινόμενα κακοποίησης, τα οποία προκαλούν με τη  βαρβαρότητα και την απανθρωπιά τους, την κατακραυγή των πολιτών.

 

Μέσα από οδηγίες και διαταγές προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες, στις οποίες αποτυπώνεται   η ισχύουσα νομοθεσία, ακολουθείται η απαιτούμενη διαδικασία για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και εφιστάται η προσοχή σε όλους τους Αστυνομικούς να αντιμετωπίζουν με την προσήκουσα σοβαρότητα κάθε καταγγελία, που αφορά στην κακοποίηση ή τη θανάτωση ζώων.

 

Η Ελληνική Αστυνομία παράλληλα έχει εφαρμόσει προγράμματα συνδυασμένης εκπαίδευσης που παρέχεται σε στελέχη της, προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά κακοποίησης. Αναγνωρίζοντας τη θεσμική της υποχρέωση, που απορρέει και από την υπεράσπιση της νομιμότητας, αλλά και την ανθρώπινη ευαισθησία του Σώματος, προκρίνει την εκπαίδευση των στελεχών της.

 

Ημερίδες, λοιπόν, όπως αυτές που οργανώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και η σημερινή έχουν σκοπό: να μας ενημερώσουν και να μας ευαισθητοποιήσουν.

 

Ας έχουμε λοιπόν όλοι τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά και να συνδράμουμε το έργο των Αρχών, όταν πέφτει στην αντίληψη μας, κάποιο περιστατικό κακοποίησης ζώων.

 

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ θερμά τον Αρχηγό για τη διοργάνωση και να ευχηθώ την εξαγωγή γόνιμων και εποικοδομητικών συμπερασμάτων.»

 

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από την αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, εκπρόσωπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Συνηγόρους του Πολίτη, Αξιωματικό της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, την Πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Πρόεδρο του Συλλόγου «Ιππόθεσις», την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, εκπρόσωπο της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας και τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος.

 

Στην Ημερίδα παρέστησαν ο Πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, Παναγιώτης Τρυφιάτης, εκπρόσωποι των δικαστικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι φιλοζωικών Συλλόγων και Οργανώσεων.

 

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλακης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου, Διευθυντές Διευθύνσεων και αυτοτελών Υπηρεσιών του Αρχηγείου, καθώς και άλλοι Αξιωματικοί και αστυνομικό προσωπικό.

 

 

 
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ