2018-09-25 17:18:30
Φωτογραφία για Tο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και η ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία
Tο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει φέτος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την προβολή του βίντεο «Η μνήμη της εικόνας. Ο χρόνος γύρω από το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής»

Μια αναδρομή στην ιστορία του κτηρίου όπου στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο καθώς και του περιβάλλοντος χώρου θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που φέτος έχουν το θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ».

Η ιστορία θα ξετυλιχθεί με το υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο και τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, εκεί όπου θα προβληθεί η διαδρομή στο τι προϋπήρχε του Μεγάρου, πώς και πότε αποφασίστηκε να στεγαστεί στον χώρο αυτό το πρώτο κοινοβούλιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, την ιστορία του κτηρίου, τις μεταμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο: «Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και ο χώρος της πλατείας Κολοκοτρώνη συνδέονται άρρηκτα με την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία για έναν περίπου αιώνα. Στο βίντεο -διάρκειας 30 λεπτών- ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει στιγμιότυπα και σταθμούς από αυτή τη μακρά διαδρομή».


Από τον σχετικό ιστότοπο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, στην ενότητα του Φωτογραφικού Αρχείου διαβάζω και παραθέτω εδώ ορισμένες πληροφορίες για τον όγκο και το περιεχόμενο του αρχείου: «Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία, εταιρεία έχει δημιουργήσει μία από τις αξιολογότερες αρχειακές φωτογραφικές μονάδες με περίπου 100.000 φωτογραφίες ποικίλων μεγεθών. Οι περισσότερες είναι πρωτότυπες και λίγες, επιζωγραφισμένες.

Στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθούν 10.000 περίπου φωτογραφίες που περιέχονται σε 142 φωτογραφικά λευκώματα καθώς και τα επιστολικά δελτάρια, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται επίσης σε αρκετές χιλιάδες.

Μερικά από τα λευκώματα περιλαμβάνουν απεικονίσεις διαφόρων ελληνικών περιοχών και πόλεων όπως της Αθήνας, της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Θεσσαλίας, της Τραπεζούντας και είναι δημιουργήματα σπουδαίων φωτογράφων, των αδελφών Ρωμαΐδη, J. Berrinda, B. Borri, Δ. Μιχαηλίδη, Κ. Κακουλή και άλλων.

Το φωτογραφικό υλικό, ταξινομημένο σε παράλληλες με τα ιστορικά γεγονότα ενότητες ή σε θεματικές κατηγορίες, καλύπτει το τμήμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από τις αρχές του δευτέρου μισού του 19ου αιώνα ως τις πρόσφατες δεκαετίες..»

Σπύρος Ιωάννου 
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ