2018-09-25 18:34:19
Φωτογραφία για Ελιά στο μάτι: Πώς μοιάζει, τι είναι και πότε πρέπει να αφαιρείται ο σπίλος
Μια ελιά στο μάτι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αθώα. Πώς θα την αναγνωρίσεις και τι πρέπει να ξέρεις για την προστασία της υγείας σου.

Ένα σημάδι στο λευκό του ματιού σου, επάνω στο βολβό, μπορεί να είναι μια ελιά. Οι σπίλοι αυτοί, όπως ονομάζονται επιστημονικά οι ελιές, δεν είναι ασυνήθιστοι. Μπορεί να έχουν κόκκινο ή καφετί χρώμα και είναι παρόμοιες με τις ελιές που υπάρχουν στο σώμα σου. Μπορεί να έχεις μια ελιά στο μπροστινό μέρος του ματιού, δίπλα στην ίριδα ή κάτω από τον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού.

Έχεις μια ελιά στο μάτι. Να ανησυχήσεις;

Οι ελιές στο εσωτερικό του ματιού συνήθως είναι αθώες και αβλαβείς. Ωστόσο, χρειάζονται συχνή παρακολούθηση από τον οφθαλμίατρο αφού, όπως και οι ελιές στο δέρμα,  έτσι και ο σπιλος στο μάτι, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο του ματιού.

Έχεις φαγούρα στα μάτια; Πώς θα ανακουφιστείς και πώς δεν θα έχεις πια κόκκινα μάτια


Βίντεο: Μακιγιάζ για καστανά μάτια; Αυτό ΠΡΕΠΕΙ να το δεις (και να το κάνεις)!

Μια ελιά στο μάτι αποτελείται από μελανοκύτταρα. Πρόκειται για τα ίδια ακριβώς κύτταρα που δίνουν χρώμα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια μας. Συνήθως τα μελανοκύτταρα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στο σώμα μας, μερικές φορές όμως ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας τους σπίλους.

Μπορεί να έχεις γεννηθεί με μια ελιά στο μάτι ή να έχει παρουσιαστεί αργότερα στη διάρκεια της ζωής σου. Και πάλι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όπως όμως επισημαίνει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (American Academy of Ophthalmology), οι ελιές αυτές έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε οφθαλμικό μελάνωμα.

Ο οφθαλμίατρος θα κάνει τη διάγνωση, ότι το στίγμα στο μάτι σου είναι ελιά και στη συνέχεια θα  την παρακολουθεί τακτικά. Η ελιά στο μάτι μπορεί να έχει κόκκινο, καφετί ή γκριζωπό χρώμα. Συνήθως πάντως η ελιά στο μάτι δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία παρά μόνο παρακολούθηση από τον οφθαλμίατρο.

Εάν ωστόσο παρατηρήσεις οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, το σχήμα ή αν αρχίσει να σε ενοχλεί τότε θα πρέπει να επισκεφθείς τον οφθαλμίατρό σου για εξέταση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ