2018-09-26 13:54:23
Φωτογραφία για Η Γερόντισσα Γαβριηλία και τα σημερινά παιδιά
Γερόντισσα Φιλοθέη, Καθηγουμένη Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Βρυούλων Αττικής

Κάποτε ρώτησαν τον γέροντα μας, τον π. Γαβριήλ, ποιό είναι το μυστικό του και τραβάει τόσα νέα παιδιά. Και εκείνος έφερε ένα πολύ ζωντανό παράδειγμα από την μικρασιάτικη γειτονιά του στο Πολύγωνο. 

Ανάμεσα στο φτωχικό τους δωμάτιο και του γείτονα υπήρχε ένας μικρός χώρος, ένα τετραγωνικό όλο και όλο. Και σ αυτό το ένα τετραγωνικό η κυρά Λένη, η Μικρασιάτισσα μάνα του είχε βάλει πολλά λουλούδια. Έλεγε λοιπόν ο π. Γαβριήλ «Αν αγαπάς τα λουλούδια, βρίσκεις χώρο να τα βάλεις, ακόμη και αν είναι ένα τετραγωνικό μόνο ο χώρος που έχεις. Αν αγαπάς τα παιδιά βρίσκεις και τον τρόπο να τα πλησιάσεις». Τα πάντα δηλαδή είναι θέμα κινήτρου. 

Η γερόντισσα Γαβριηλία και ο γέροντας μας έμοιαζαν πολύ σ αυτό. Πονούσαν για τα νέα παιδιά και προσεύχονταν πολύ και αυτό τους έκανε να βρίσκουν «τρόπο» να τα πλησιάσουν. Όσοι ζήσαμε κοντά τους μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι αυτό γινόταν αβίαστα.


Ποιά λοιπόν η σχέση της γερόντισσας Γαβριηλίας με τα νέα παιδιά; Γιατί ακόμη και σήμερα νέοι με διαφορετικές αντιλήψεις χαίρονται να διαβάζουν για εκείνη και την επικαλούνται;

Πηγή έμπνευσης

Το πρώτο που μπορούμε να πούμε για την γερόντισσα ήταν ότι ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα αγιότητος η ίδια η ζωή της. Δεν χρειαζόταν να σου κάνει κήρυγμα, να σε ζαλίσει με τις φοβερές της γνώσεις, να σε πείσει για κάτι.

Όπως έγραφε η ίδια σε έναν νέο άνθρωπο: «οι βιβλιοθήκες είναι γεμάτες βιβλία, οι αίθουσες γεμάτες κηρύγματα. Όλα αυτά δεν ωφελούν σε τίποτα. Ο άνθρωπος θέλει να δει ένα ζωντανό παράδειγμα. Γι αυτό και προσπαθούν οι άνθρωποι να διαβάζουν τους βίους των αγίων και τρέχουν απ’τήν μία άκρη στην άλλη για να βρουν έναν άνθρωπο που τα βάζει σε πράξη».

Ισχύει αυτό που λένε οι παλιοί «ο,τι βγαίνει από την καρδιά, μπαίνει μέσα στην καρδιά του ανθρώπου».

Διαβάστε περισσότερα »
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ