2018-09-26 14:36:41
Φωτογραφία για Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟ BRAIN DRAIN
Στη διάρκεια των τελευταίων ετών η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25%. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώθηκε κατά 35%, οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο και το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια πολίτες, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, τόνισε ο Κ. Μίχαλος στο 1ο Impact Forum για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Καινοτομία.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ «πρόκειται για νούμερα που πραγματικά συγκλονίζουν.  Η ελληνική κοινωνία δεν έχει πλέον άλλες αντοχές, απέναντι στο κύμα της ανεργίας. Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται τις ικανότητες και το ταλέντο ανθρώπων, που σήμερα είτε βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, είτε οδηγούνται αναγκαστικά στη μετανάστευση. Έχουμε νέα παιδιά, που επένδυσαν κόπο και χρήμα να αποκτήσουν προσόντα, για να βρουν μπροστά τους κλειστές πόρτες και υποτυπώδεις αμοιβές.

»Αντίστοιχα, έχουμε μια γενιά ικανών και έμπειρων στελεχών που στην ηλικία των 40 – 45 ετών, βρέθηκαν εκτός εργασίας λόγω της κρίσης. Άνθρωποι που δυσκολεύονται ιδιαίτερα να επανενταχθούν, είτε γιατί υπάρχουν πια περιορισμένες θέσεις στο επίπεδό τους, είτε γιατί θεωρείται ότι έχουν υψηλότερο κόστος για τον εργοδότη.


»Η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από την κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, είναι μέρος της απάντησης στο πρόβλημα. Αναγκαίο, αλλά όχι από μόνο του αρκετό. Γιατί η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Μετά την ουσιαστική και τυπική πλέον χρεοκοπία του κράτους, η ανάπτυξη θα πρέπει πλέον να τροφοδοτηθεί αποκλειστικά από τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Και θα πρέπει να στηριχθεί σε νέους κλάδους και δραστηριότητες, με εξωστρεφή προσανατολισμό και υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

»Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσει ένα νέο μοντέλο αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι από τώρα και για τα επόμενα χρόνια, τόσο η διάρθρωση όσο και οι ανάγκες της αγοράς θα αλλάζουν όλο και περισσότερο. Θα αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες, θα απαιτούνται νέες δεξιότητες. Θα ενισχύεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για κινητικότητα και μετάβαση: μετάβαση σε διαφορετικά αντικείμενα, ή σε διαφορετικές μορφές εργασίας. Μετάβαση από τη μισθωτή απασχόληση στην ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Πολιτείας, της Κοινωνίας των Πολιτών και των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της Εταιρικής Βιωσιμότητας.

»Οφείλουμε να επενδύσουμε από κοινού στην οικοδόμηση νέων δυνατοτήτων στην ελληνική κοινωνία. Να επενδύσουμε στους ανθρώπους και στις κοινότητες, ώστε να μπορέσουν να βγουν από το φάσμα της ανεργίας και των κάθε είδους διακρίσεων, να διεκδικήσουν καλύτερα εισοδήματα και καλύτερο επίπεδο διαβίωσης. Τα εργαλεία και οι επιλογές που έχουμε είναι πολλά: Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, κατάρτισης και επανακατάρτισης, προγράμματα εκπαίδευσης τοπικών επιχειρήσεων, προμηθευτών και παραγωγών πρώτων υλών, προγράμματα ενθάρρυνσης της Κοινωνικής, της Γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Ήδη σε αυτούς τους τομείς βλέπουμε να ανθίζουν αξιόλογες πρωτοβουλίες και γόνιμες συνεργασίες.

»Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπως γνωρίζετε, έχει αναδείξει σε προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Με τη δημιουργία αξιόπιστων δομών και υπηρεσιών. Με δράσεις που βοηθούν νέους, ταλαντούχους ανθρώπους, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες. Να μοιραστούν την εμπειρία καταξιωμένων επιχειρηματιών. Να βρουν ευκαιρίες χρηματοδότησης. Να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν αξία, για τους ίδιους και για την ελληνική οικονομία.

»Πέρα, όμως από τις επιμέρους δράσεις, το ζητούμενο είναι να διαμορφώσουμε ένα ευρύτερο περιβάλλον που θα ευνοεί τη διαρκή μάθηση, αλλά και την εξέλιξη και την κινητικότητα των ατόμων, κάθε ηλικίας, κάθε οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Είναι μια πρόκληση που αφορά όλους μας. Μια πρόκληση που μπορούμε να κερδίσουμε, με συνεργασία και με πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο Κ. Μίχαλος.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ