2018-09-27 00:55:16
Φωτογραφία για Έρευνα: Υψηλή εμπιστοσύνη Ελλήνων σε Στρατό, Αστυνομία και Εκκλησία. Πολύ χαμηλή σε Κόμματα
Την εξαιρετικά χαμηλή εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα πολιτικά κόμματα καταγράφει έρευνα της διαΝΕΟσιςσε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Όπως προκύπτει, μόνο το 7,2% των πολιτών φαίνεται να εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα, ενώ μόλις διπλάσιο (14,1%) έχει εμπιστοσύνη στα τηλεοπτικά κανάλια. Ένας στους 3 Έλληνες θεωρεί ότι η πολιτική είναι κάτι «σημαντικό για τη ζωή», σε αντίθεση με τη θρησκεία, τον ελεύθερο χρόνο, την εργασία, τους φίλους και την οικογένεια, που αξιολογούνται ως σημαντικά για πάνω από το 85% των ερωτηθέντων.

Μάλιστα, το 20% των πολιτών ανησυχεί ότι στις εκλογές οι ψήφοι δεν καταμετρούνται με δίκαιο τρόπο και σχεδόν 4 στους 10 πιστεύουν ότι οι υπεύθυνοι των εκλογών δεν είναι αμερόληπτοι. Επίσης, ένας στους 3 πιστεύει ότι οι πλούσιοι εξαγοράζουν τις εκλογές και πως οι ψηφοφόροι δωροδοκούνται. Στον αντίποδα, το 82,4% εμπιστεύεται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό (80,2%) εμπιστεύεται τις Ένοπλες Δυνάμεις
. Μεγάλη αποδοχή φαίνεται πως έχουν και οι αστυνομικές δυνάμεις με 70,7%. Το 81,4% δηλώνουν ότι είναι θρησκευόμενοιενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους ανέρχεται στο 70%. Το 99,5% των πολιτών δηλώνει πως εμπιστεύεται άτομα της οικογένειάς του, το 83% ανθρώπους που γνωρίζει προσωπικά, το 61 % τους γείτονές του, αλλά μόνο 1 στους 5 εμπιστεύεται «ανθρώπους άλλης εθνικότητας» ή άλλης θρησκείας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα αξιών World Values Survey (WVS), οι μισοί Έλληνες πιστεύουν πως οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας και 7 στους 10 πιστεύουν ότι η μετανάστευση αυξάνει την εγκληματικότητα, 64% πιστεύει πως αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας και 63,5% ότι αυξάνει την ανεργία.

9 στους 10 διαφωνούν με την άποψη ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης». 99,5% των πολιτών δηλώνουν πως εμπιστεύονται άτομα της οικογένειάς τους, 83% «ανθρώπους που γνωρίζουν προσωπικά», 61% τους γείτονές τους, αλλά μόνο 1 στους 5 εμπιστεύεται «ανθρώπους άλλης εθνικότητας», άλλος 1 στους 5 «ανθρώπους άλλης θρησκείας» και μόνο 1 στους 10 εμπιστεύεται την ομάδα ανθρώπων που απολαμβάνει της χαμηλότερης εμπιστοσύνης από όλες: «ανθρώπους που συναντάτε για πρώτη φορά».

Εξάλλου, μόνο 1 στους 3 Έλληνες θεωρούν ότι η πολιτική είναι κάτι «σημαντικό για τη ζωή τους», αντίθετα με τη θρησκεία, τον ελεύθερο χρόνο, την εργασία, τους φίλους και την οικογένεια, που είναι όλα σημαντικά για πάνω από το 85% των ερωτηθέντων. Στην ερώτηση «πόσο θα λέγατε ότι ενδιαφέρεστε για την πολιτική», λιγότεροι από 3 στους 10 απαντούν «πολύ» ή «αρκετά». Παρ’ όλα αυτά, 7 στους 10 δηλώνουν πως συζητούν πολιτικά θέματα με τους φίλους τους «συχνά» ή «περιστασιακά», ενώ 9 στους 10 δηλώνουν πως ψηφίζουν και σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο «πάντα» ή «συνήθως». Βαθμολογώντας την πολιτική τους τοποθέτηση (από 1-αριστερά μέχρι 10-δεξιά) αυτοτοποθετούνται κατά μέσο όρο στο κέντρο (5,4).

Από την άλλη, υπάρχει ένα 20% πολιτών που πιστεύουν ότι στις εκλογές οι ψήφοι δεν καταμετρούνται με δίκαιο τρόπο. Σχεδόν 4 στους 10 πιστεύουν ότι οι «υπεύθυνοι των εκλογών δεν είναι αμερόληπτοι». 1 στους 3 πιστεύει ότι «οι πλούσιοι εξαγοράζουν τις εκλογές». 1 στους 3 πιστεύει ότι «οι ψηφοφόροι δωροδοκούνται».

Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας κάποια αναφέρονται στις αξίες που πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά στο σπίτι, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιλέγουν «τους καλούς τρόπους», «την εργατικότητα», «την υπευθυνότητα» και «την επιμονή», αλλά μόνο το 17% επέλεξαν «τη φαντασία» και μόνο ένα 22% «την ανιδιοτέλεια».

7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πως δεν θα ήθελαν για γείτονες τοξικοεξαρτημένους, 57% πως δεν θα ήθελαν πότες. Αυτές είναι οι μόνες κατηγορίες που πλειοψηφικό ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν θα ήθελε για γείτονες. Αλλά 1 στους 3 Έλληνες δηλώνουν πως δεν θα ήθελαν ομοφυλόφιλους, 1 στους 4 ότι δεν θα ήθελαν μετανάστες, 1 στους 5 ότι δεν θα ήθελαν άτομα «διαφορετικής θρησκείας». Ένα 8% των Ελλήνων, δε, δηλώνουν ότι δεν θα ήθελαν για γείτονες «ανύπαντρα ζευγάρια που συγκατοικούν».

Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες είναι ένας θρησκευόμενος λαός. Δηλώνουν «είμαι ένα θρησκευόμενο άτομο» σε ποσοστό 81,4% (70% των νέων). Οι ερωτηθέντες, βαθμολογώντας το «πόσο σημαντικός είναι ο Θεός» στη ζωή τους κατά μέσο όρο έβαλαν βαθμό 8,1, με το 45% να δηλώνει «10».

(ΠΗΓΗ: thecaller.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ