2012-06-07 06:54:02
Φωτογραφία για Ανεξέλεγκτη η απόθεση αποβλήτων στην Αττική
Την αδυναμία των υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη απόθεση επικίνδυνων αποβλήτων σε αρκετές περιοχές του Πειραιά της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Με αφορμή την καταγγελία κατοίκων του δήμου Πειραιώς, οι οποίοι κατήγγειλαν ανεξέλεγκτη απόθεση δώδεκα βαρελιών με καυστικά επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία διαχύθηκαν στο οδόστρωμα των οδών Βασιλαδίου, Δραγατσανίου και Νικολαδίου, στα Καμίνια, η ανεξάρτητη αρχή διαπίστωσε ότι αυτή η επικίνδυνη, για τη δημόσια υγεία, τακτική αποτελεί φαινόμενο συστηματικής πρακτικής, καθώς σε διάστημα ενός έτους εντοπίστηκαν και άλλες ανάλογες περιπτώσεις τόσο στο δήμο Πειραιώς, όσο και στην Ανατολική και Δυτική Αττική.

Από την πλευρά τους, οι συναρμόδιες υπηρεσίες κατέγραφαν τα ιδιαιτέρως ανησυχητικά περιστατικά, αλλά επικαλούμενες έλλειψη κονδυλίων δεν εφήρμοσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας, για την απομάκρυνση των αποβλήτων και την αποκατάσταση των ρυπασμένων χώρων.


Ο Συνήγορος του Πολίτη λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο χρονικό διάστημα που είχε παρέλθει από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα, τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την επικείμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, την παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας, που αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, την καθυστέρηση της απομάκρυνσης και ασφαλούς διάθεσης των εγκαταλελειμμένων βαρελιών, καθώς και την εξυγίανση και αποκατάσταση των ρυπασμένων χώρων, ζήτησε επειγόντως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τη διάθεση των απαραίτητων για το σκοπό αυτό πιστώσεων. Επίσης, ζήτησε την εξασφάλιση πιστώσεων για την αποτελεσματική διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Έτσι, μετά την παρέμβαση της αρχής, η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής πέτυχε την έγκριση πίστωσης για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων και η αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών.

Τελικώς, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενέκρινε πιστώσεις συνολικού ύψους 450.000 ευρώ, ενώ ακολούθως η Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει την ευθύνη της εφαρμογής της οδηγίας 2004/35/ΕΚ, ζήτησε από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις να υποβάλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τυχόν ανάλογα αιτήματα έγκρισης των απαιτούμενων πιστώσεων για την αντιμετώπιση άλλων περιπτώσεων περιβαλλοντικής ζημιάς.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ