2018-09-30 11:09:44
Φωτογραφία για ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: «ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας της Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά αποκλείει το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων στις ευρωεκλογές τον επόμενο Μάιο καθώς και σε συνεργασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κεγκέρογλου κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για μαύρη προπαγάνδα και πολιτική εξαπάτηση. «Είναι "μετρ" στην γκρίζα και τη μαύρη προπαγάνδα αλλά και στην πολιτική εξαπάτηση. Όμως δεν είναι μόνο αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει ήδη σε άλλο μέτωπο στο ΝΕΟΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που έχουν δημιουργήσει με τον κ. Καμμένο και προσφάτως ενισχύθηκαν και με το κόμμα ΝΕΟ, με μόνο συνδετικό κρίκο τη νομή της εξουσίας. Δεν γίνεται να είσαι σε δύο "μέτωπα" ταυτόχρονα. Δεν μπορείς να πατάς σε δύο βάρκες», δηλώνει.

Για τις συζητήσεις και τις επαφές με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, επισημαίνει ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στην επίσκεψή της στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα εξήγησε τη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα και τη στάση της απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής
. «Ο κ. Τσίπρας έχει σχέση με τη Σοσιαλδημοκρατία όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Δεν υπάρχει για μας συζήτηση για κομματικές συνεργασίες. Την Τετάρτη στην Ευρωομάδα S&D ξεκαθαρίστηκαν τα πράγματα. Συνεννόηση και συνεργασίες, στη βάση της δικής μας ατζέντας, θα επιδιωχθούν με όποιες δυνάμεις έχουν τη βούληση πέρα από λαϊκισμούς για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής», ανέφερε ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά ασκώντας δριμεία κριτική στο κυβερνών κόμμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε δήθεν αντιδεξιό μέτωπο ενώ είναι αγκαλιά με τη μισή δεξιά ΑΝΕΛ, ΝΕΟ, κ.λπ. και η Ν.Δ. καλεί σε αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ενώ η "καραμανλική σκέψη και πράξη" είναι στην κυβέρνηση μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ».

Προσδιόρισε τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής λέγοντας ότι «είμαστε και αντιδεξιά και αντιΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως δεν μένουμε στο "αντι". Καταθέτουμε τη δική μας πρόταση το σχέδιο, ''ΕΛΛΑΔΑ'' για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Οι πολίτες πρέπει αυτή τη φορά να επιλέξουν θετικά και όχι μόνο ''αντί''. Το αντιΣΥΡΙΖΑ και αντιδεξιά πρέπει να μετασχηματιστεί σε θετική και συνειδητή επιλογή του Κινήματος Αλλαγής».

Ο κ. Κεγκέρογλου εκτιμά, επίσης, ότι με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Ν. Υόρκη έχει επιλέξει συνεταίρους για να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μην κόψει τις συντάξεις. «Μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την ακροδεξιά και την καθαρή Δεξιά όπως αυτοαποκαλούνται ΑΝΕΛ, ΝΕΟ και την ίδια ώρα να περάσει τη συμφωνία με πρόθυμους ή διεθνιστές ή πολιτικά αφελείς ή υποτακτικούς», αναφέρει. «Προκαλούμε την κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα να ψηφίσουν τη πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής», προσθέτει.

Κατηγορηματικά αποκλείει ακόμη κεντρικές συνεργασίες στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές υπογραμμίζοντας ότι «το Κίνημα Αλλαγής θα υποστηρίξει τις δικές του υποψηφιότητες» και συμπληρώνει: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα θέλει να κρύψει την ένδεια του σε στελέχη ή δεν θέλει να καταγράψει ήττα και θέλει να ψηφίσει τους δικούς μας συνδυασμούς, ή αν αναγνωρίζει την επιτυχή πορεία τους ας το πράξει».

Εξηγείστε μας, κύριε Κεγκέρογλου, γιατί απορρίπτετε στο Κίνημα Αλλαγής τη σύμπραξη σε κοινό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ , στις Ευρωεκλογές;

Έχουμε βασικές διαφορές σε πολύ σοβαρά θέματα και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Εμείς είμαστε ένα υπεύθυνο κόμμα που έχουμε διδαχθεί από την κρίση, διατυπώνουμε θέσεις και προτάσεις με βάση την αλήθεια και μιλώντας μια γλώσσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτική πολυγλωσσία, είναι «μετρ» στην γκρίζα και τη μαύρη προπαγάνδα αλλά και στην πολιτική εξαπάτηση. Όμως δεν είναι μόνο αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει ήδη σε άλλο μέτωπο στο ΝΕΟΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που έχουν δημιουργήσει με τον κ. Καμμένο και προσφάτως ενισχύθηκαν και με το κόμμα ΝΕΟ, με μόνο συνδετικό κρίκο τη νομή της εξουσίας. Δεν γίνεται να είσαι σε δύο «μέτωπα» ταυτόχρονα. Δεν μπορείς να πατάς σε δύο βάρκες. 

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι τα τελευταία 40 χρόνια καταστράφηκε η Ελλάδα. Κατηγορεί την καλύτερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας και το τεράστιο έργο του ΠΑΣΟΚ που έφερε την πρόοδο στον τόπο. Ουσιαστικά μας λέει ότι ήταν καλύτερα τα πράγματα στη δικτατορία, την αποστασία, το μετεμφυλιακό κράτος, στον ίδιο τον εμφύλιο και αφήνει στο απυρόβλητο την περίοδο 2004-2009 του οικονομικού και όχι μόνο, εκτροχιασμού που οδήγησε στην κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει συνεταίρους κι εμείς δεν θα τους βγάλουμε από τη δύσκολη θέση.

Παρά τις αντιρρήσεις σας ο κ. Τσίπρας και Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες συζητούν τη συνεργασία. Τι θα κάνετε αν επιμείνουν;

Δεν είναι απλά αντιρρήσεις, ο κ. Τσίπρας έχει σχέση με τη Σοσιαλδημοκρατία όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Δεν υπάρχει για μας συζήτηση για κομματικές συνεργασίες. Την Τετάρτη στην Ευρωομάδα S&D ξεκαθαρίστηκαν τα πράγματα. Συνεννόηση και συνεργασίες στη βάση της δικής μας ατζέντας, θα επιδιωχθούν με όποιες δυνάμεις έχουν τη βούληση πέρα από λαϊκισμούς για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής.

Το Κίνημα Αλλαγής ασκεί πιο έντονη κριτική στη κυβέρνηση παρά στη ΝΔ. Ποιος είναι τελικά ο πολιτικός σας αντίπαλος; Ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι η Ν.Δ.;

Στην κυβέρνηση θα ήθελαν πολύ να τους έχουμε στο απυρόβλητο. Όμως είναι καθήκον μας απέναντι στους πολίτες που δοκιμάζονται να τους ασκούμε έντονη κριτική για τις λανθασμένες επιλογές τους και αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα πεπραγμένα, τις αδράνειες και τις παραλείψεις τους. Ουσιαστικά εμείς παίζουμε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Αυτός είναι ο ρόλος των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην Ν.Δ. κάνουμε την κριτική που πηγάζει από τις θεμελιώδεις ιδεολογικές πολιτικές διαφορές μας και για την οικονομία, αλλά κυρίως για την κοινωνική πολιτική. 

Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι αν ενισχύσει τους οικονομικά ισχυρούς θα λυθούν τα θέματα της οικονομίας και η αγορά θα ρυθμίσει και τα θέματα της κοινωνίας. Πιστεύει ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο. Εμείς πιστεύουμε ότι οι μικρομεσαίοι είναι αυτοί που μπορούν να παράξουν το νέο εθνικό πλούτο και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και παράλληλα με ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές ανισότητες και να πετύχουμε τη συνοχή. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε δήθεν αντιδεξιό μέτωπο ενώ είναι αγκαλιά με τη μισή δεξιά ΑΝΕΛ, ΝΕΟ, κ.λπ. και η Ν.Δ. καλεί σε αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ενώ η «καραμανλική σκέψη και πράξη» είναι στην κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είμαστε και αντιδεξιά και αντιΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως δεν μένουμε στο «αντι». Καταθέτουμε τη δική μας πρόταση το σχέδιο, «ΕΛΛΑΔΑ» για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Οι πολίτες πρέπει αυτή τη φορά να επιλέξουν θετικά και όχι μόνο «αντί». Το ΑντιΣΥΡΙΖΑ και αντιδεξιά πρέπει να μετασχηματιστεί σε θετική και συνειδητή επιλογή του Κινήματος Αλλαγής.

Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης για τη μη περικοπή των συντάξεων και το τι θα γίνει με τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα καθορίσουν το πότε θα γίνουν εκλογές. Συμφωνείτε; Πότε τις βλέπετε;

Είπατε διαπραγμάτευση; Με ποιόν διαπραγματεύεται η κυβέρνηση αφού βγήκαμε από το 3ο Μνημόνιο; Δεν έχει τσίπα τελικά ο κ. Τσίπρας. Σου λέει κατάμουτρα ψέματα και έχει την απαίτηση να τον πιστέψεις. Η Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου και θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να ορίσει ημερομηνία συζήτησης της πρότασης νόμου που έχουμε καταθέσει και συνοδεύεται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία έχει έρθει στη Βουλή από τις 19 Ιουλίου. Προκαλούμε την Κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα να την ψηφίσουν.

Στο δεύτερο σημείο της ερώτησής σας. Γιατί συναρτά τη ψήφιση της συμφωνίας για το Σκοπιανό με απόφαση για τις εκλογές; Δεν έχετε ακόμη καταλάβει τον κ. Τσίπρα; Το είπε και στη Νέα Υόρκη. Μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την ακροδεξιά και την καθαρή Δεξιά όπως αυτοαποκαλούνται ΑΝΕΛ, ΝΕΟ και την ίδια ώρα να περάσει τη συμφωνία με πρόθυμους ή διεθνιστές ή πολιτικά αφελείς ή υποτακτικούς.

Ποιος είναι ο εκλογικός πήχης του Κινήματος Αλλαγής; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στασιμότητα και ο στόχος της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ , όπως λέτε, είναι μάλλον ανέφικτος.

Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να διπλασιάσει τις δυνάμεις του. Η διατήρηση των δυνάμεων, όπως έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα κοντά στο 10%, είναι η βάση για να πετύχουμε περισσότερα. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ηττηθεί ιδεολογικά, ηθικά και πολιτικά και ως μεταλλαγμένη, δήθεν Αριστερά, θα ηττηθεί και εκλογικά στις ερχόμενες εκλογές. Όμως η καθοριστική του ήττα θα έλθει στις εκλογές που θα γίνουν χωρίς να είναι κυβέρνηση, όταν θα τον εγκαταλείψουν και αυτοί που θα καταφέρει να συγκρατήσει στις ερχόμενες εκλογές μέσω των πελατειακών σχέσεων και των συστημάτων που έχουν στήσει.

Με ποια στρατηγική θα απαντήσετε στην διαφαινόμενη επίθεση φιλίας και συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιφερειάρχες και δημάρχους που εκλέχθηκαν με το ΠΑΣΟΚ;

Το Κίνημα Αλλαγής θα υποστηρίξει τις δικές του υποψηφιότητες. Ξεκινήσαμε να αξιολογούμε την υποστήριξη των πετυχημένων εν ενεργεία Περιφερειαρχών και Δημάρχων της χώρας μας που είχαν υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις που μετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα θέλει να κρύψει την ένδεια του σε στελέχη ή δεν θέλει να καταγράψει ήττα και θέλει να ψηφίσει τους δικούς μας συνδυασμούς, ή αν αναγνωρίζει την επιτυχή πορεία τους ας το πράξει. Εμείς εξάλλου ψηφοφόρους θέλουμε, δεν τους διώχνουμε, ακόμη κι απ΄ αυτούς που μέχρι πρότινος ήταν απέναντι. Κεντρικές συνεργασίες όμως δεν υπάρχουν και δεν θα γίνουν με κανένα κόμμα. 

Εξάλλου ο λεγόμενος ''Κλεισθένης'', όπως τον έφτιαξαν, προωθεί τις συνεργασίες μετά τις εκλογές ανάμεσα στις παρατάξεις. Ας κατεβάσουν λοιπόν τους υποψηφίους τους και οι πολίτες θα κρίνουν ποιοί θα ηγηθούν των Περιφερειών και των Δήμων και σε ποιες περιπτώσεις θα επιβληθούν ή θα καταστούν αναγκαίες οι συνεργασίες, πάντα με την ψήφο των πολιτών. Εμείς πάντα έχουμε κριτήριο το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας. Ποτέ δεν βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από την πατρίδα.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ