2018-10-02 22:07:08
Φωτογραφία για Την απόλυση πρώην προξένου της Ελλάδας στη Σμύρνη ζητά η Επίτροπος Δημόσιας Διοίκησης
Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε στο ΣτΕ - Ο συγκεκριμένος πρώην πρόξενος έχει κατηγορηθεί για υπεξαίρεση

Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου ζητεί από τους συμβούλους Επικρατείας να επιβληθεί σε πρώην γενικό πρόξενο της Ελλάδος στη Σμύρνη η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης ή οποιαδήποτε άλλη δυσμενέστερη ποινή κρίνει το ΣτΕ ως προσήκουσα ποινή, εκτός από αυτή του υποβιβασμού κατά δύο βαθμούς που του επιβλήθηκε.

Από το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών πρώην γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη (2011-2016) κρίθηκε ένοχος για τα παραπτώματα:

1) Της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος,

2) Αναξιοπρεπούς για υπάλληλο συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας,

3) Της αμέλειας ή ατελούς εκπλήρωσης υπηρεσιακού καθήκοντος και

4) Της συμπεριφοράς ασυμβίβαστης με την αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας.


Τελικά, κατά πλειοψηφία του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού κατά δύο βαθμούς, ενώ το μέλος του πειθαρχικού αντιπρόεδρος του ΣτΕ Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου (μειοψηφία) έκρινε ότι η προσήκουσα ποινή είναι αυτή της προσωρινής παύσης ενός έτους.

Ο εν λόγω πρώην γενικός πρόξενος (πληρεξούσιος υπουργός Β΄) από την Σμύρνη τοποθετήθηκε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και στο πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής εμφανιζόταν έλλειμμα 151.000 τουρκικών λιρών, κάτι που έπρεπε να καλυφθεί από τον ίδιο ο οποίος είχε την ευθύνη, αλλά ήταν και υπόλογος.

Κατόπιν πιέσεων εξόφλησε τμηματικά μερικά το επίμαχο ποσό και άφησε ανεξόφλητο το ποσό των 34.456 τουρκικών λιρών.

Από τον εν συνεχεία οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Προξενείο της Σμύρνης, διαπιστώθηκε μεγάλη κακοδιαχείριση κατά την θητεία του εν λόγω γενικού προξένου μας, όπως είναι δωρεά Τούρκου επιχειρηματία προς το γενικό προξενεία της Σμύρνης, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις, απόκτηση οικονομικού οφέλους κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, κ.λπ.

Όμως, όπως ισχυρίζεται η Μαρία Παπασπύρου, το πειθαρχικό συμβούλιο για ορισμένα από τα παραπτώματα που του αποδόθηκαν, έκρινε ότι δεν υπήρχε δόλος και τον απήλλαξε, ενώ η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε είναι δυσανάλογα επιεικής.

Τελικά, η γενική επίτροπος δημόσιας διοίκησης αφού επικαλείται σωρεία παρατυπιών και νομικών λαθών στην πειθαρχική απόφαση ζητεί να ακυρωθεί και να του επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης ή οποιαδήποτε άλλη δυσμενέστερη κρίνει το ΣτΕ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ