2018-10-05 19:34:19
Φωτογραφία για Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι πιο συχνή το φθινόπωρο και το χειμώνα
Οι γυναίκες που γεννάνε το φθινόπωρο ή το χειμώνα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη, σε σχέση με όσες γεννάνε το καλοκαίρι. Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavioral Medicine.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο αριθμός των ωρών που μια γυναίκα εκτίθεται στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης της και αμέσως μετά τη γέννηση σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι αν και η μειωμένη έκθεση στο φυσικό φως σχετίζεται με την κατάθλιψη μεταξύ των ενηλίκων στο γενικό πληθυσμό, δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση ως προς το αν η έκθεση στο φυσικό φως ή η εποχικότητα επηρεάζουν την ανάπτυξη κατάθλιψης κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Deepika Goyal του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 300 μητέρες που είχαν κάνει το πρώτο παιδί τους. Το 30% εμφάνισε ελαφρύτερη ή βαρύτερη κατάθλιψη μετά τον τοκετό ή και λίγο πριν από αυτόν, αλλά υπήρχαν εποχικές διακυμάνσεις. Το 26% εκδήλωσε κατάθλιψη όταν η γέννηση του μωρού έγινε το καλοκαίρι, ενώ το ποσοστό αυξανόταν στο 35% όταν ο τοκετός ήταν το χειμώνα.


Οι ερευνητές συμβούλευσαν τις γυναίκες που γεννάνε φθινόπωρο ή χειμώνα, να αυξήσουν την έκθεσή τους στο φυσικό φως της ημέρας, βγαίνοντας συχνότερα σε ανοιχτούς χώρους ή στην ύπαιθρο, έτσι ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα τους και να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης.

Επίσης είπαν ότι οι γυναίκες με ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας και εκείνες που ήδη εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης στο τρίτο τρίμηνο ενδέχεται να επωφεληθούν με το να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους ή χρησιμοποιώντας φωτοθεραπεία. Και συμβούλευσαν τους κλινικούς γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ώστε να κάνουν περισσότερες ασκήσεις σε εξωτερικούς χώρους όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και η ασφάλεια.

Η Goyal ανέφερε ότι το καθημερινό περπάτημα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ανοιχτούς χώρους μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης από ό,τι μια βόλτα σε ένα εμπορικό κέντρο ή η άσκηση μέσα σε ένα γυμναστήριο. Η βόλτα σε ανοιχτούς χώρους είναι καλύτερα να μη γίνεται πολύ νωρίς το πρωί ή το αργά το απόγευμα, προκειμένου η γυναίκα να ωφελείται περισσότερο από το φυσικό φως της ημέρας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ