2012-06-07 13:33:59
Φωτογραφία για Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο
Στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας

Νέα επιδείνωση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος (που καταρτίζει το ΙΟΒΕ) τον Μάιο, καθώς έπειτα από μία πρόσκαιρη άνοδο τον προηγούμενο μήνα στις 77,3 μονάδες, υποχώρησε στις 76 μονάδες.

Οπως επισημαίνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, είναι κυρίως οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές που χάνουν σημαντικό έδαφος και επηρεάζουν τον δείκτη, ενώ στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο καταγράφουν μικρή άνοδο.

Σε ό,τι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή παρουσίασε βελτίωση.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, λόγω της αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης, καθώς και οι έντονες μετεκλογικές διεργασίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα η νέα προεκλογική περίοδος να μην οδηγεί σε άνοδο του δείκτη, όπως συνήθως γίνεται σε ανάλογες περιόδους.


Αναλυτικά:

* Στη Βιομηχανία, σημαντική πτώση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι χαμηλές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με το επίπεδο των αποθεμάτων να υποδηλώνει διόγκωσή τους.

* Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους, αλλά και οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου βαίνουν δυσμενέστερες, ενώ αντίθετα μικρή βελτίωση καταγράφουν οι αρνητικές εκτιμήσεις της τρέχουσας ζήτησης.

* Στο Λιανικό Εμπόριο, ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένουν αμετάβλητες.

* Στις Κατασκευές, οι πολύ χαμηλές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών δεν μεταβάλλονται, ενώ οι αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα διευρύνονται.

* Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού περιορίζονται, ενώ περισσότερο αμβλύνονται οι δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η πρόθεση για αποταμίευση υποχωρεί σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, ενώ τέλος, οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας εξομαλύνονται ελαφρά.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες υποχώρησαν κατά 2,7 και 2,3 μονάδες αντίστοιχα, στις 90,5 και 90,6 μονάδες, απέχοντας πλέον σημαντικά από τον μακροχρόνιο μέσο όρο τους και στις δύο ζώνες.

Η επιδείνωση οφείλεται στην πτώση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, με εντονότερη την υποχώρηση στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο. Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κερδίζει έδαφος σε ΕΕ και Ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ