2018-10-07 10:41:23
Φωτογραφία για Όνειρα στο βούρκο - Του Κων/νου Τζέκη
Τελικά, είναι νομοτέλεια. Σε οργανισμούς, υπηρεσίες, ομάδες, άτομα, που δεν ελέγχονται, δημιουργούνται άριστες  προϋποθέσεις αυθαιρεσίας. Συνήθως σπάνια οι δραστηριότητες αυτών

των ανθρώπων είναι νόμιμες και δίκαιες. Τις περισσότερες φορές σκάβοντας βρίσκεις βούρκο, ανηθικότητα, παρανομία, που μπορεί να φθάσει και μέχρι το αίμα ή την αλόγιστη εκμετάλλευση, που εγγίζει τα όποια της δουλείας.

Μια τέτοια παράμετρος αφορά και τις υπηρεσίες της παιδείας μας. Για να ακριβολογούμε δεν αφορά το σύνολο των τίμιων και σκληρά μαχόμενων διδασκάλων, κάθε κλάδου και επιπέδου. Αφορά, εκείνη την μερίδα, αυτών των ανθρώπων, που ασκούν το επάγγελμα του δασκάλου μόνο κατ’ όνομα, ενώ οι δραστηριότητες τους κρύβουν μύχια ελαττώματα και πάθη ανομολόγητα.

Την περίοδο αυτή, γίνεται μια προσπάθεια, αναμόρφωσης των ΑΕΙ και γενικά της ανώτατης εκπαίδευσης. Προσωπικά πιστεύω ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, αν δεν καλυτερεύσουν οι παράμετροι προσέγγισης των  Καθηγητών με τους διδασκόμενους, αλλά και η εφαρμογή ενός συστήματος  αξιόπιστου  ελέγχου των δραστηριοτήτων τους. Καλύτερα να εμβαθύνουν τη λειτουργία της παιδείας, παρά να την εξαπλώσουν.


Αφορμή γι’ αυτή την παρέμβαση, αποτέλεσε η παράνομη και κατάπτυστη δραστηριότητα του καθηγητού στις Σέρρες.

Αδιαφορώ για τα πτυχία του, που εμφάνισε κατά την επιλογή του. Πτυχίο ανθρωπιάς και ανιδιοτέλειας δεν κατείχε. Έπρεπε όχι τώρα, αλλά προ πολλού, να του δείξουν τον δρόμο της εξόδου. Θα μου πείτε ότι δεν υπήρχαν καταγγελίες. Οι ερωτήσεις όμως σ’ αυτήν την απάντηση έρχονται βασανιστικές. Σε μια μικρή κοινωνία, όπου το σύνολο των φοιτητών γνωρίζει τα συμβαίνοντα ή είναι οι ίδιοι θύματα δεν μίλησε κανένας; Σε ένα μικρό εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπως αυτό  των Σερρών, κανένας δεν αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν φοιτητές που  κόβονταν διαρκώς από τον ίδιο καθηγητή; Δεν άκουσε κανένας τις κραυγές των βιασθέντων γιατί περί βιασμού επρόκειτο, των κοριτσιών; Δεν αφουγκράσθηκε κανένας τα βογγητά απελπισίας τους; Δεν είδε τα χαμηλωμένα και ατιμασμένα μάτια τους; Δεν είδε τη λασπωμένη από τον βούρκο αξιοπρέπειά τους;

Ας μην κρυβόμαστε. Είναι η ώρα της αλήθειας. Πολλοί το γνώριζαν. Αλλά διέπρατταν μεγαλύτερο αμάρτημα. Σιωπούσαν.  Σκέφτομαι ότι ο κύριος αυτός, δεν θα πίεζε καμία κοπέλα χειραφετημένη. Θα πλησίαζε και θα εκβίαζε κορίτσια άβγαλτα, της επαρχίας, κορίτσια με ανέχεια οικονομική, να ξεθυμάνει τη μανία του με έπαθλο ένα πέντε στη κόλλα του παιδιού.   Βιασμένες κοπέλες για ένα πέντε.

Ύστερα θα μιλήσουν στα έδρανα της Βουλής, για αναβάθμιση της παιδείας.  Να μας λείπει κύριε Υπουργέ. Για θέσπιση μέτρων ελέγχου της αυθαιρεσίας και των ελαττωμάτων των διδασκόντων μιλάμε.

Καμία παιδεία δεν αναβαθμίζεται με βιασμένες φοιτήτριες και εξαγορασμένους με αργύρια βαθμούς. Μπορεί να είναι ευκολότερο να αποφοιτήσει κανείς, παρά να μάθει. Ποιός ξέρει!!!

του Κωνσταντίνου Τζέκη
_ br />
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ