2018-10-10 01:54:35
Φωτογραφία για 4.350 υγειονομικοί και γιατροί ζουν με 500 ευρώ περιμένοντας τη σύνταξη
Στα όρια ανέχειας βρίσκονται 3.500 υγειονομικοί και 850 γιατροί από τη χρόνια αναμονή καταβολής των συντάξεων, καθώς ο ενιαίος τρόπος απονομής από διαφορετικά ταμεία κύριας ασφάλισης εφαρμόζεται μόνο για… καθυστέρηση, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ηealthpharma.gr

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σχεδόν 2,5 χρόνια δεν εκδίδονται οι συντάξεις χιλιάδων υγειονομικών και γιατρών, όπως επισημαίνει, με τις πολυδαίδαλες διαδικασίες να συνεχίζουν να υφίστανται.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Κάνιγγος 29), πάνω από 3.500 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ που συνταξιοδοτήθηκαν δεν εκδίδονται οι οριστικές συντάξεις και ζουν με το ποσό της προκαταβολής, από 12 Μαΐου 2016 που δημοσιεύτηκε ο Νόμος Κατρούγκαλου.

Ρυθμοί… χελώνας

Η εκκαθάριση συνεχίζεται με ρυθμούς «χελώνας». Εκτός αυτών είναι και 850 γιατροί που δεν εξετάζονται τα αιτήματα απονομής των συντάξεων λόγω μη αποσαφήνισης της διαδικασίας (διαθέτουν δύο ταμεία κύριας ασφάλισης).


Η προκαταβολή που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι για δύο και πλέον έτη είναι το μισό του βασικού μισθού που ελάμβαναν ως εργαζόμενοι τον Οκτώβριο 2011.

Δηλαδή ζουν με 500 ευρώ το μήνα.

Επειδή δεν εκκαθαρίζεται η κύρια σύνταξή τους, δεν εκδίδονται ούτε οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ βοήθημα.

Οι συντάξεις δεν εκκαθαρίζονται για τους εξής λόγους:

1. Δεν έχει διευκρινισθεί με εγκυκλίους ο τρόπος έκδοσης των συντάξεων (π.χ. των γιατρών).

2. Συνεχίζουν οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται με τις διαδικασίες της διαδοχικής ασφάλισης. Ανταλλάσσεται αλληλογραφία μεταξύ δύο ταμείων ή και τριών που ενδεχομένως διέθετε ο συνταξιούχος κατά τον ασφαλιστικό του βίο για την χορήγηση βεβαιώσεων ασφάλισης προκειμένου να υπολογισθεί η σύνταξή του. Ένα ταμείο πια (ΕΦΚΑ) καθυστερεί από υπηρεσία σε υπηρεσία. Η μία υπηρεσία του ΕΦΚΑ που πριν την ενοποίηση αποτελούσε ξεχωριστό ταμείο Κύριας Ασφάλισης κάνει δύο χρόνια να απαντήσει στην άλλη υπηρεσία του ΕΦΚΑ που απονέμει την σύνταξη.

3. Αποψίλωσαν με προσωπικό την υπηρεσία που εκδίδει τις συντάξεις των υγειονομικών Δημόσιων Υπαλλήλων πρώην Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Κάνιγγος 29).

Από 130 υπαλλήλους που διέθετε πριν την ενοποίηση παραμένουν 50. Εκ των 50 υπαλλήλων με την απονομή των συντάξεων ασχολούνται μόνο 25 υπάλληλοι. Αν και η εκκαθάριση των συντάξεων είναι πιο πολύπλοκη με το Νόμο Κατρούγκαλου, οι υπάλληλοι αποδεκατίστηκαν. Πώς να βγουν οι συντάξεις;

4. Ζητείται από τα Νοσοκομεία η υποβολή στον ΕΦΚΑ των συντάξιμων αποδοχών κατ’ έτος από το έτος 2002 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης των υπαλλήλων που παραιτούνται. Η καθυστέρηση είναι αναπόφευκτη λόγω έλλειψης αρχείων μισθοδοσίας. Σε πολλά Νοσοκομεία η μισθοδοσία εκδίδεται από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.

Η κυβέρνηση σκοπίμως αφήνει να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση για να μην εκκαθαρίζονται οι κύριες συντάξεις και εξ’ αυτού ούτε οι επικουρικές και τα εφ’ άπαξ βοηθήματα.

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για πλεονασματικό ΕΦΚΑ την ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι λαμβάνουν ψίχουλα, 500 ευρώ το μήνα, κάνοντας λόγο για «Ματωμένα υπερπλεονάσματα!!!».

Η ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 4ωρη Παναττική Στάση Εργασίας για σήμερα, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 και Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ