2018-10-11 11:07:17
Φωτογραφία για Κρίσεις ή παράκρουση στην ΕΛΑΣ; Το αρχηγικό δικαίωμα και ο κύκλος των πραιτωριανών
Πολλοί αναγνώστες του bloko.gr μας θέτουν και ομολογουμένως διακριτικά αλλά επικριτικά, γιατί αμφισβητούμε το δικαίωμα του κ. αρχηγού στις πρόωρες κρίσεις- αξιολογήσεις των

αξιωματικών και προς τί η δική μας σφοδρή κριτική στην περίπτωση που ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση.

Διευκρινίζουμε καταρχήν ότι δεν αμφισβητούμε κανενός το δικαίωμα σε οποιαδήποτε επιλογή. Άλλωστε, όλοι εκ των υστέρων κρίνονται και κρινόμαστε. Και μακάρι θα συμπληρώναμε οι κρίσεις ν' αποτελούσαν προνομιακό πεδίο διοικητικής αρμοδιότητας του εκάστοτε αρχηγού, ο οποίος θα εισηγείται με τεκμηριωμένη πρόταση στο ΚΥΣΕΑ και από εκεί και πέρα η ευθύνη του απολογισμού για τις επιλογές, θα βαρύνει τον ίδιο και τα συμβούλια.

Σήμερα όμως παρατηρείται το εξής οξύμωρο παράδοξο. Η αστυνομία πορεύεται για σχεδόν τρεις μήνες πια, δίχως υπαρχηγό, με τα σενάρια και τις υποθέσεις να επικυριαρχούν της υπηρεσιακής παραγωγής- έργου και η δημοσιοποίηση από το bloko.gr της πληροφορίας για λίστα προγραφών 22 ανώτατων αξιωματικών, να έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αναστάτωσης και άγριων βυζαντισμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια θλιβερή κατάσταση φιλυποψίας, αλληλομαχαιρωμάτων και μιας ακατάβλητης εσωτερικής προσπάθειας επικράτησης του ενός πάνω στον άλλο. Σημειώνουμε δε, ότι τα δύσκολα έπονται.


Σημειώναμε επίσης δύο κομβικές για την υπόθεση παραμέτρους. Η πρώτη, πως ο κ. Ανδρικόπουλος, δε διαθέτει τη δική του αυλή πραιτωριανών και στα δυόμισι χρόνια της θητείας του ως υπαρχηγός, δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να δημιουργήσει. Το γιατί είναι δικό του θέμα. Αντιθέτως, προκάλεσε αντιπάθειες μέσα από την εσωστρεφή απομόνωση του. Και τώρα, είναι το ερώτημα, με ποιους θα διοικήσει; Με τους ανθρώπους του Τσουβάλα; Επαναλαμβάνουμε πως το πρόβλημα είναι αμιγώς δικό του και σίγουρα δεν πιστεύουμε ότι θα το λύσει με επιλογές για τις οποίες θα θεωρεί ότι η καθεαυτή επιλογή τους, θα τους μετατρέψει σε πειθήνιους ακόλουθους και μαγιορδόμους. Ήδη, η αποψίλωση των διοικητικών αρμοδιοτήτων από σειρά αντιστράτηγων και υποστράτηγων, "φιλοτεχνεί" εξαρχής ένα προφίλ solus primus, μέσα σε μία αστυνομία που δεν θέλει αυθεντίες, αλλά συνεργατικότητα και όραμα. Όταν όμως ένας αρχηγός βλέπει τη δική του βούληση και το στρατηγικό του σχέδιο να γίνεται άθυρμα από τους πολιτικούς αφέντες, τότε μάλλον έχει περιορισμένου χαρακτήρα επιλογές.

Η δεύτερη παράμετρος, έχει σχέση με την κ. Γεροβασίλη και την κυβέρνηση. Γιατί ένας υπουργός και μία κυβέρνηση δεν μπορούν να μετατρέπουν τις κρίσεις σε απότοκο προϊόν ενός καιροσκοπικού τυχοδιωκτισμού και ανάλογα με το πότε θα γίνουν οι εκλογές, ν' αποφασίσουν όπως διαφαίνεται με κρυστάλλινη ενάργεια, τον χρόνο της διεξαγωγής τους. Αν γίνουν εκλογές πριν από τον Ιανουάριο, οι κρίσεις θα γίνουν το πιθανότερο μέσα στο τρίτο δεκαήμερο Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr. Εάν όχι και οι εκλογές μετατεθούν για την Άνοιξη ή σε ακόμη πιο απροσδιόριστο χρόνο, τότε θα γίνουν αναπληρώσεις.

Με τέτοιους όμως ντιλετάντικους μικροπολιτικαντισμούς, αστυνομία δεν δημιουργείς. Τη διαλύεις μέσα σε ένα κονιορτό αβεβαιότητας, σκιαμαχιών και έναν πύργο της Βαβέλ που απειλείται με συθέμελη κατάρρευση.

του Γιώργου Καραϊβάζ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ