2018-10-11 19:45:36
Φωτογραφία για Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αρθρίτιδας και οστεοπόρωσης αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με διαβήτη
Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνους, αρθρίτιδα και οστεοπόρωση έχουν οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2

Αυτό κατέδειξαν τέσσερις νέες επιστημονικές μελέτες που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Βερολίνο.

Η πρώτη σουηδική έρευνα, που ανέλυσε σε βάθος επταετίας στοιχεία για 457.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με 2,23 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς διαβήτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πάσχοντες από διαβήτη αντιμετωπίζουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και 5% για καρκίνο του μαστού.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο διαβήτης συνδέεται με τουλάχιστον 11 καρκίνους. Για τους σπανιότερους καρκίνους, η πιθανότητα εκδήλωσης στους ανθρώπους με διαβήτη είναι πιο αυξημένη: ήπατος κατά 231%, παγκρέατος 119%, πέους 56%, νεφρών 45%, στομάχου 21% κ.ά.

Επίσης, όσοι πάσχοντες από διαβήτη έχουν διαγνωσθεί ήδη με καρκίνο, έχουν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού και 29% από τον καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τους μη πάσχοντες καρκινοπαθείς. Όμως, παρά την αύξηση του σχετικού κινδύνου, ο απόλυτος κίνδυνος για ένα άτομο με διαβήτη να γίνει καρκινοπαθής παραμένει μικρός, τόνισαν οι ερευνητές.


Περισσότεροι από 415 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη παγκοσμίως (περίπου ένας στους 11 ενηλίκους κατοίκους του πλανήτη), αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 642 εκατομμύρια έως το 2040. Ο διαβήτης και ο καρκίνος μοιράζονται μερικούς κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου για τους πάσχοντες από διαβήτη μετά τους καρδιαγγειακούς θανάτους.

Η δεύτερη βρετανική μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανέλυσε σε βάθος επίσης επταετίας στοιχεία για σχεδόν 177.000 άτομα με διαβήτη τύπου 2 και με μέση ηλικία 60 ετών, καθώς επίσης, για λόγους σύγκρισης, για 853.000 υγιείς.

Οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση ότι οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο και να πεθάνουν πρόωρα. Ο κίνδυνος αφορά κυρίως τους καρκίνους του εντέρου, των νεφρών, του παγκρέατος, του μαστού και του ενδομητρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
_ br />
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ