2018-10-13 14:08:23
Φωτογραφία για ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ
Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω και τώρα έρχεται η ώρα να θρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και της μεγάλης προσπάθειας, τόνισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Από τις 21 του Αυγούστου έχουμε αποδείξει παρά πολύ σημαντικά πράγματα: ότι αυτό που φαινόταν ουτοπία, να πετύχουμε εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις ήταν εφικτό. Υπήρχε έξοδος από την κρίση προστατεύοντας τους ευάλωτους». Όπως είπε ο Πρωθυπουργός έχουν ξεκινήσει οι νέες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν άμεσα τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Μέχρι το τέλος του 2018 θα νομοθετηθούν όσα εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη: Μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών επαγγελματιών και αγροτών, επιδότηση ενοικίου, καταβολή αναδρομικών σε ενστόλους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα μέτρα θα πάνε στη Βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έρθουν αντιμέτωπα με την «καταστροφική ρητορική τους». «Ένα προς ένα θα τα φέρνουμε στη Βουλή και μάλιστα με ονομαστικές ψηφοφορίες
. Το πιο ενδιαφέρον όμως θα είναι όταν θα έρθει στη Βουλή ο προϋπολογισμός». Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε την β’ αξιολόγηση και τα ψηφισμένα μέτρα και αντίμετρα καθώς και την επίθεση που έκανε τότε η αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα, αλλά μόνο περικοπές. «Τώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα προϋπολογισμό που δεν θα υπάρχουν μέτρα αλλά θα υπάρχουν αντίμετρα», δήλωσε στέλνοντας άλλο ένα μήνυμα ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για «δράμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη που έβαλε όλα τα λεφτά του στο καλάθι της καταστροφής, στο «μαύρο» και τώρα που η χώρα ανακάμπτει έχει ξεμείνει από επιχειρήματα. «Γιατί όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν του είναι εύκολο να αλλάξει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δε κρύβεται και στους εταίρους μας. Που τη βλέπουν και μας ακούνε πια, γιατί έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη μέσα από τις πράξεις και την αξιοπιστία μας. Που την έχουμε αποδείξει», υπογράμμισε.

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της στους εταίρους. Εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στον Γ. Στουρνάρα κάνοντας λόγο για εγχώριους θεσμικούς παράγοντες που επιμένουν σε κινδυνολογικές παρεμβάσεις στους οποίους συνέστησε «να είναι λίγο πιο προσεκτικοί».

«Μας είπαν ότι αν δεν κάνουμε 4-5 ιδιωτικοποιήσεις δεν θα βγούμε στις αγορές, όμως εμείς βγήκαμε τρεις φορές. Μας είπαν ότι δεν μπορούμε να έχουμε καθαρή έξοδο και πρέπει να πάρουμε προληπτική γραμμή, αλλά πάλι διαψεύστηκαν. Τώρα επιμένουν να κοπούν οι συντάξεις όταν οι ίδιοι από άλλες θέσεις τις είχαν κόψει 40 φορές». «Η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, η ανάπτυξη επέστρεψε, οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν και αυτά είναι ορατά. Μακάρι και στον τομέα ευθύνης των διαρκώς κινδυνολογούντων και ασκόπως πολιτικολογούντων να μην υπήρχαν αναταράξεις αναντίστοιχες με την πορεία της οικονομίας. Καλό είναι όσοι έχουν ευθύνη σε αυτό τον τόπο να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο και κυρίως να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά τη ρύθμιση του χρέους η Ελλάδα έχει καθαρό διάδρομο και μαξιλάρι ασφαλείας για να αντιμετωπίσει τις διεθνείς αναταράξεις, όπως αυτή που βλέπουμε σήμερα με τις αναδυόμενες αγορές και την Ιταλία. «Έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε τον χρόνο που θα αντλήσουμε κεφάλαια από τις αγορές».

Τόνισε ότι τη Δευτέρα είναι μεγάλη ημέρα για τη χώρα γιατί για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια η χώρα θα καταθέσει τον προϋπολογισμό της στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» όπως όλα τα κράτη. Είναι προϋπολογισμός που η εκλεγμένη κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει. Πιάνει τους στόχους και δίνει και περιθώριο θετικών μέτρων. Το μίγμα της πολιτικής είναι δική μας επιλογή. «Αυτό σημαίνει κ. Μητσοτάκη ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφασίζουν το μίγμα πολιτικής που θα πιάνει τους στόχους».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η χώρα έχει ήδη τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας και υπάρχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν γίνονται μίζες και ρουσφέτια αλλά η κατανομή γίνεται δίκαια και στοχευμένα στην πραγματική παραγωγή, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία.

Σε ότι αφορά την εργασία μίλησε για τη μείωση της ανεργίας αλλά και «πολλά που πρέπει να γίνουν» καθώς ο πυρήνας των μνημονίων ήταν η μείωση των μισθών και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Σε αυτόν τον πυρήνα στοχεύουμε με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την προσπάθεια κατά της αδήλωτης εργασίας. Συνδύασε τις παραπάνω δράσεις με το δημογραφικό πρόβλημα. Δεν μπορεί η χώρα να γίνεται αβίωτη για τους νέους ανθρώπους και να μην παρέχει στοιχειώδη εργασιακή ασφάλεια στους νέους, υποστήριξε. «Μια Ελλάδα που γερνά επικίνδυνα οφείλει να δείξει το μέγιστο ενδιαφέρον στις ηλικίες που θα δώσουν στη χώρα ζωή και προοπτική».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός έγιναν σημαντικά βήματα παρά τα περιορισμένα μέσα που υπήρχαν και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τα μεγάλα κενά που άφησε στην Υγεία και την Παιδεία. Υπήρξε μια κοινωνική ζούγκλα στην οποία επιθυμεί να μας εισάγει ο κ. Μητσοτάκης με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του. Το πρόγραμμά του είναι ακραία μνημονιακό, όπως αυτό που κατέστρεψε το κοινωνικό κράτος.

Χαρακτήρισε κομβικό στοιχείο την «Συνταγματική Αναθεώρηση» που όπως είπε θα έρθει στην κρίση των βουλευτών. Ο προσανατολισμός είναι να ενισχυθεί η δικαιοσύνη, να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση, να διακριθούν οι ρόλοι Κράτους-Εκκλησίας και να κατοχυρωθεί η θεσμική προστασία έναντι των διακρίσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η χώρα έχει ανακτήσει τον διεθνή της ρόλο μέσα από μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. «Αυτή η πολιτική δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι βαθιά προοδευτική πολιτική γιατί αναβαθμίζει τη θέση της χώρας, να διατηρεί τις στρατηγικές συμμαχίες». Όπως είπε πέρα από προοδευτική είναι και πατριωτική πολιτική γιατί αποτρέπει την εξάρτηση της χώρας από άλλες δυνάμεις και διαφυλάσσει τα εθνικά συμφέροντα.

«Σε αυτό το προοδευτικό και πατριωτικό πλαίσιο εντάσσεται η ιστορική πρωτοβουλία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς. Αν οι γείτονες απορρίψουν αυτή τη συμφωνία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδο στην Ε.Ε. ή άλλους οργανισμούς στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Αν δεν αλλάξουν την συνταγματική τους ονομασία η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει. Δεν θα δεχτεί είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με το υφιστάμενο όνομά της. Είμαι ξεκάθαρος», τόνισε στέλνοντας άλλη μια φορά μήνυμα ότι η πρόταση του Π. Καμμένου δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ