2018-10-13 22:12:24
Φωτογραφία για Κοινό έγγραφο ενώσεων Αν. Μακεδονίας και Θράκης για το μεταναστευτικό
Το έγγραφο υπογράφει η Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, το Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Δράμας και η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Νομού Ξάνθης.

Κατόπιν των ανωτέρω σχετικών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών από περιοχές της Α.Μ.Θ. προς την ενδοχώρα, αστυνομικοί των υφιστάμενων Υπηρεσιών της Δ.Α. Δράμας και της Δ.Α. Ξάνθης διατάχθηκαν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ανά 8ωρη βάρδια, να σχηματίζουν ομάδες ελέγχων οχημάτων (μπλόκα) στην εδαφική περιφέρεια της Δ.Α. Καβάλας και Δ.Α. Ροδόπης, αντίστοιχα, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από την έδρα της Υπηρεσίας τους. Η συγκεκριμένη διαταγή έρχεται τη δεδομένη στιγμή να προσθέσει μία επιπλέον αποστολή στις ήδη βεβαρυμμένες Υπηρεσίες, συνδυαστικά με τα τελευταία διαταχθέντα συνεργεία εντός των Διευθύνσεων Αστυνομίας Χώρας για την ενίσχυση του πλέγματος της εμφανούς αστυνόμευσης [διαταγή την όποια προσφάτως κατήγγειλαν πέντε (5) Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Αξιωματικών].


        Ως Πρωτοβάθμιες Ενώσεις και εργασιακοί εκπρόσωποι των συναδέλφων μας που καλούνται καθημερινά ΑΦΕΝΟΣ να μετακινηθούν ΕΚΤΟΣ έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας (χωρίς μάλιστα να είναι γνωστός ο χρονικός ορίζοντας αυτής της επιχειρησιακής δράσης), ΑΦΕΤΕΡΟΥ να ασκήσουν καθήκοντα ΕΚΤΟΣ υπηρεσιακού και γνωστικού τους αντικειμένου, αφού στην πλειοψηφία τους προέρχονται από αλλότριες Υπηρεσίες [Τάξης, Τροχαίας, Ασφάλειας, ΑΤ Υπαίθρου, ακόμη και από Υπηρεσία Φύλαξης Κρατουμένων, όπως το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Ξάνθης], διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτή την εξέλιξη για τους προαναφερόμενους λόγους και επιπροσθέτως διότι:

1)            Οι Δ.Α Δράμας και Δ.Α. Ξάνθης «χάνουν» τα τελευταία χρόνια σε τακτική βάση αστυνομικούς, που αποσπώνται σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να στελεχώσουν Υπηρεσίες Διαχείρισης μη νόμιμης μετανάστευσης.

2)            Η μετακίνηση από και προς τα καθορισμένα σταθερά σημεία ελέγχου, σημαίνει αυτομάτως μείωση της αστυνόμευσης της περιοχής προέλευσης, καθόσον εύλογα η ενισχυτική δύναμη που προστίθεται στην αστυνόμευση στους Νομούς Καβάλας και Ροδόπης, αφαιρείται εξολοκλήρου από τη προστασία των πολιτών των Νομών Δράμας και Ξάνθης.

3)            Παρέλκει δε να αναφερθούμε στη συστηματική καταπόνηση των υπηρεσιακών οχημάτων, τη στιγμή που ήδη παρουσιάζονται προβλήματα και καθυστερήσεις εγκρίσεως δαπάνης προς συντήρηση ή αποκατάσταση βλαβών τους, με αποτέλεσμα πολλά οχήματα να μένουν ακινητοποιημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

4)            Ο χρόνος εργασίας του προσωπικού-μελών μας έχει διαπιστωθεί ότι υπερβαίνει κατά πολύ τον προβλεπόμενο, αφού το εργασιακό 8ωρο της βάρδιας, μετατράπηκε σε καθημερινό 10ωρο, λόγω του αναγκαίου χρόνου μετάβασης και επιστροφής από τα σημεία των ελέγχων (αλλαγή στο σημείο). Ο χρόνος αυτός νομοθετικά λογίζεται ως χρόνος εργασίας, δημιουργώντας έτσι υπερωριακές διαθέσεις προσωπικού και επακόλουθη δυσκολία στη Διοίκηση για αφαίρεση του πλεονασματικού χρόνου εργασίας και χορήγηση των χρωστούμενων ημερήσιων αναπαύσεων.

5)            Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στην περιοχή της Δράμας όπου λειτουργεί Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στο Παρανέστι, Ανοιχτή Δομή φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, καθώς και Σημείο Διαβατηριακού Ελέγχου στην Εξοχή Κ. Νευροκοπίου Δράμας, όσο και στη Δ.Α. Ξάνθης όπου λειτουργεί  Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης, Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης και Σημείο Διαβατηριακού Ελέγχου στον Αγ. Κωνσταντίνο, διατίθεται καθημερινά μεγάλος αριθμός αστυνομικών συμβάλλοντας τα μέγιστα στο τομέα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

       Κατά συνέπεια όλων των παραπάνω, οι Ενώσεις μας προτείνουν αρχικά την πλήρη ενεργοποίηση του συνόλου του προσωπικού των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης κα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Περιφέρειάς μας. Εφόσον, δε, οι παρούσες δυνάμεις δεν επαρκούν, προτείνουμε να υποβληθεί άμεσα αίτημα προς την Ηγεσία για έκτακτη ενίσχυση της Α.Μ.Θ. από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας της Χώρας, για όσο χρόνο απαιτηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η μεταναστευτική κρίση,  η οποία ναι μεν έχει αφετηρία την Περιφέρειά μας ως πύλη εισόδου, εν τέλει όμως έχει αντίκτυπο σε όλη τη Χώρα και κυρίως τις μεγάλες πόλεις όπου εγκλωβίζονται οι μετανάστες. Δε δύναται επ’ ουδενί η Περιφέρειά μας να σηκώσει μόνη της το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης, ειδικά εις βάρος της γενικής αστυνόμευσης και ασφάλειας των ακριτικών της περιοχών.

     Έως τον επαναπροσδιορισμό των ενισχυτικών δυνάμεων με πανελλαδική συμβολή, προτείνεται όπως οι αλλαγές των βαρδιών των ενισχυτικών δυνάμεων των Δ.Α. Δράμας και Δ.Α. Ξάνθης να πραγματοποιούνται στην έδρα τους και όχι στα σημεία ελέγχου, ώστε να περιοριστεί η υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού. Άλλωστε, σε αυτό το μεσοδιάστημα τα σημεία ελέγχου θα συνεχίσουν να ελέγχονται από τις δυνάμεις έδρας, χωρίς να προκληθεί κάποιο κενό αστυνόμευσης. Το κόστος της διαχρονικής αποψίλωσης προσωπικού των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και της υπολειτουργίας των αρμοδίων Υπηρεσιών, δε μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία και τον εν γένει υπηρεσιακό προγραμματισμό άλλων Υπηρεσιών, σε βάρος μάλιστα της αντεγκληματικής πολιτικής και των τεθέντων ετησίων στόχων, για τους οποίους σύντομα θα κληθούν να «λογοδοτήσουν» οι Διοικητές των Υπηρεσιών.

       ΠΟΑΣΥ – ΠΟΑΞΙΑ κοινοποιείται προκειμένου για τη δική τους θεσμική παρέμβαση στη πολιτική και φυσική ηγεσία.

 

 

                                                      

ΓΙΑ   ΤΑ   Δ.Σ

                                                    
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ