2012-06-07 18:03:06
Φωτογραφία για ΟΤΑ / Συμψηφίζονται παρακρατηθέντα και ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων...!!!
 Επιτέλους ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κι όχι μόνον, δικαιώνεται από την πολιτεία. 

Με μια αγορά σε πλήρη ασφυξία  από την έλλειψη ρευστού, τους Δήμους να βρίσκονται στο κόκκινο και λίγο πριν την κατάρρευσή τους και πολλούς αιρετούς να αντιμετωπίζουν ακόμα και φυλάκιση πολλών ετών, εξαιτίας των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση προσπαθεί να κόψει τον γόρδιο δεσμό. Με επείγουσα εγκύκλιο, το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει τους δήμους όλης της χώρας ότι τίθεται σε εφαρμογή το νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι θα μπορούν να προχωρούν σε συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων  οφειλών τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με τα έσοδα που θα έχουν από την απόδοση παρακρατηθέντων προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο μέχρι  τις 31 Οκτωβρίου 2012 οι δήμοι θα απαλλάσσονται από βεβαιωμένους πρόσθετους φόρους και πρόστιμα καθώς και από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και κάθε μορφής επιβαρύνσεις, με την προϋπόθεση να εξοφλούνται οι κύριες οφειλές στο σύνολό τους. 


 Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναστέλλεται και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Για να ανασταλούν όμως οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει η εκτέλεση να αφορά μόνο οφειλές που συμψηφίζονται ή αποπληρώνονται. Στη διαδικασία αυτή  δεν μπορούν να ενταχθούν περιπτώσεις κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες.

      Έως τις 31 Οκτωβρίου 2012 αναστέλλεται κι η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων, η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε αναβάλλεται ή στην περίπτωση που έχει ενεργοποιηθεί η εκτέλεσή της διακόπτεται.

                   Πως θα δρομολογηθεί η διαδικασία  

     Για να υλοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο γίνεται ο συμψηφισμός των οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δήμοι θα πρέπει να προβούν σε μια σειρά από ενέργειες: 

α) λήψη βεβαίωσης από το δικαιούχο φορέα, στην οποία πλέον θα εμφανίζονται μόνο οι κύριες οφειλές, καθώς αυτές απαλλάσσονται από βεβαιωμένους πρόσθετους φόρους και πρόστιμα καθώς και από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και κάθε μορφής επιβαρύνσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφληθούν στο σύνολό τους, 

 β) λήψη σχετικής επικαιροποιημένης  απόφασης – αίτησης του δημοτικού συμβουλίου και  

γ) διαβίβαση της πράξης του δημοτικού συμβουλίου στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με συνημμένες τις βεβαιώσεις των φορέων και τις τυχόν παραιτήσεις των ενδιαφερομένων από ένδικο βοήθημα ή από το δικαίωμα άσκησης αυτού όπου συντρέχει περίπτωση, για τη διενέργεια ελέγχου νομιμότητάς της και εν συνεχεία την αποστολή της στην υπηρεσία μας, προκειμένου να εκδοθεί η κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. 

       Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, επίσης, ότι οι οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που συμψηφίζονται, είναι εκείνες που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες  και υπάρχει ουσιαστικά αδυναμία καταβολής τους από τον δήμο. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά τους δήμους, οι οποίοι είναι και δικαιούχοι συγκεκριμένων εσόδων που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 3756/2009 (Α΄ 53).  Οφειλές ή μέρος αυτών, που προέρχονται από νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, μπορούν να ρυθμιστούν, μόνο εφόσον έχουν αναληφθεί νομίμως από τους οικείους δήμους.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ