2018-10-15 16:31:01
Φωτογραφία για Οι δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά ακυρώνουν το ν. Κατρούγκαλου. Τι ισχύει για αποστράτους (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ: Το παρακάτω κείμενο (ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ) κυκλοφορεί με το σημερινό (14/10/2018) φύλο της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και συντάκτη τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟ. Το ιστολόγιό μας το μετέτρεψε σε κείμενο (όπως κάνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των) με σκοπό την ενημέρωση των Αναγνωστών μας. Τονίζεται ότι για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα. Καλή σας ανάγνωση:

«ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ 18% ΑΠΟ ΤΟ 2019

«Βόμβα» ακύρωσης του επανυπολογισμού των συντάξεων και της «προσωπικής διαφοράς» λόγω των μικρότερων ποσών που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου πυροδοτούν τα αναδρομικά στις παλιές συντάξεις.

Οι δικαστικές αποφάσεις από τη μια, που δικαιώνουν συνταξιούχους για τις παράνομες μειώσεις, αλλά και οι κυβερνητικές εξαγγελίες από την άλλη, περί επιστροφής σχεδόν 1 δισ
. ευρώ αναδρομικών σε απόστρατους, σε συνταξιούχους δικαστικούς, σε πανεπιστημιακούς, σε γιατρούς, καθώς και στους εν ενεργεία λειτουργούς από τις παραπάνω κατηγορίες των «ειδικών μισθολογίων» του Δημοσίου, δημιουργούν άλλη βάση και για τον επανυπολογισμό των συντάξεων ο οποίος θα πρέπει να γίνει εξαρχής διαφορετικά καθίσταται άκυρος!

Νέα βάση υπολογισμού

Το πρόβλημα για τους συνταξιούχους είναι ότι αν έρθουν μειώσεις 18%, θα γίνουν για παράδειγμα σε ποσά σύνταξης 1.200 ευρώ χωρίς αναδρομικά, οπότε η νέα σύνταξη θα πέσει στα 984 ευρώ (με απώλειες 216 ευρώ) ενώ αν ο επανυπολογισμός γίνει εξαρχής, με τα αναδρομικά συντάξεων, τότε η μείωση 18% θα επιβληθεί για παράδειγμα σε ποσά 1.400 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες (252 ευρώ), όμως και η τελική σύνταξη θα διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή σε 1.148 ευρώ αντί για 984 ευρώ.

Από τη στιγμή που τα δικαστήρια δικαιώνουν συνταξιούχους με επιστροφές μνημονιακών μειώσεων από τους ν. 4051 και 4093 (σ.σ.: μετά την πρώτη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έχει βγει και δεύτερη παρόμοια απόφαση από το Πρωτοδικείο Αθήνας κατά του ΕΦΚΑ), ο επανυπολογισμός συντάξεων και οι προσωπικές διαφορές ακυρώνονται διότι θα πρέπει τα επιστρεφόμενα ποσά να συνυπολογιστούν στη σύνταξη και μετά να καθοριστεί ποια θα είναι η νέα προσωπική διαφορά.

Στην περίπτωση δε των αναδρομικών, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ, για τους εν ενεργεία δικαστικούς, στρατιωτικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς και για τους συνταξιούχους που ανήκουν στην ίδια κατηγορία ειδικών μισθολογίων, ο επανυπολογισμός για τους συνταξιούχους είναι επίσης άκυρος διότι αλλάζει η βάση υπολογισμού της αρχικής τους σύνταξης επειδή συνδέεται με τις αποδοχές των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, στρατιωτικών - ενστόλων, πανεπιστημιακών και γιατρών του ΕΣΥ!

Η σύνταξη δηλαδή ενός απόστρατου, που θα πάρει τα αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές μειώσεις του Αυγούστου του 2012, θα υπολογιστεί εκ νέου με βάση την αναδρομική αύξηση στις αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών - ενστόλων.

Ως εκ τούτου, ο επανυπολογισμός που έχει γίνει με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να ακυρωθεί και να γίνει ξανά αφού πρώτα οριστεί εκ νέου η καταβαλλόμενη σύνταξη.

Αναζητούν λύση

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου έχουν επισημάνει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, το πρόβλημα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας, αλλά λύση δεν έχει βρεθεί.

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων είναι κυριολεκτικά στον «αέρα» γιατί έγινε με τις συντάξεις προ αναδρομικών (ειδικά μισθολόγια Δημοσίου) και προ επιστροφών από παράνομες μειώσεις που άρχισαν να επιδικάζουν τα δικαστήρια για τους συνταξιούχους των άλλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ κ.λπ.).

Οι συνταξιούχοι θα έχουν στην τσέπη τους έως και 200 ευρώ παραπάνω

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΠΟΥ συνταξιοδοτήθηκε το 2010 με 2.300 ευρώ μικτή σύνταξη υπέστη περικοπή τον Αύγουστο του 2012 διότι έγινε μείωση και στο μισθό του εν ενεργεία ομόβαθμου αξιωματικού και η μείωση αυτή μετέβαλε αυτόματα βάσει νόμου όλες τις συντάξεις όσων αποστρατεύτηκαν με τον ίδιο βαθμό και τα 2.300 ευρώ έγιναν 1.700 ευρώ.

Η μείωση δηλαδή ήταν 500 ευρώ. Το 50% αυτής της απώλειας (250 ευρώ) επιστράφηκε με το νόμο 4307/2014 από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και από τότε η μικτή σύνταξη είναι 1.950 ευρώ.

Η σύνταξη που λαμβάνεται ως βάση για τον επανυπολογισμό δεν είναι η μικτή αλλά η καταβαλλόμενη πριν από το φόρο, που είναι 1.400 ευρώ. Με αυτή τη σύνταξη (1.400 ευρώ προ φόρου) έκανε τον επανυπολογισμό το υπουργείο Οικονομικών και βρίσκει προσωπική διαφορά με το νόμο Κατρούγκαλου 300 ευρώ, δηλαδή η νέα σύνταξη προ φόρου βγαίνει στα 1.100 ευρώ. Αν εφαρμοστεί η μείωση 18% που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση από 1/1/2019, τότε η σύνταξη των 1.400 ευρώ θα πέσει στα 1.148 ευρώ.

Η κυβέρνηση όμως είπε ότι θα δώσει τον Δεκέμβριο και το υπόλοιπο 50% από τη μείωση του 2012 στη σημερινή σύνταξη, οπότε τα μικτά θα επανέλθουν στα 2.300 ευρώ, ενώ η καταβαλλόμενη σύνταξη προ φόρου θα είναι περίπου στα 1.600 ευρώ.

Η σύνταξη των 1.600 ευρώ όμως υπολογίζεται με άλλον μισθό διότι η αναδρομική αύξηση προκύπτει λόγω αναδρομικής αύξησης του μισθού για τους στρατιωτικούς που έχουν τον ίδιο βαθμό με τον απόστρατο. Οπότε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κάνει επανυπολογισμό της σύνταξης εξαρχής με το νέο μισθό ενώ έχει επανυπολογίσει τη σύνταξη με τον παλιό!

Με τα αναδρομικά στους μισθούς των στρατιωτικών - ενστόλων, η σύνταξη του αποστράτου θα επαναπροσδιοριστεί στα 2.300 ευρώ μικτά, δηλαδή περίπου στα 1.600 ευρώ προ φόρου.

Ο επανυπολογισμός αυτής της σύνταξης όμως θα πρέπει να γίνει με το νέο μισθό, ενώ αυτό που έκαναν τα υπουργεία και οι υπηρεσίες τους ήταν επανυπολογισμός με τους παλιούς μισθούς!

Με το νέο μισθό, που θα είναι μεγαλύτερος, η σύνταξη που θα επανυπολογιστεί δεν βγαίνει 1.100 ευρώ, αλλά 1.300 ευρώ, οπότε η διαφορά είναι 400 ευρώ σε σχέση με τα 1.600 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, αν γίνει η μείωση 18%, η σύνταξη βγαίνει στα 1.318 ευρώ, ενώ με τον ως τώρα επανυπολογισμό, αν γίνει μείωση 18%, η σύνταξη πέφτει στα 1.148 ευρώ! Υπάρχει τεράστια διαφορά της τάξης των 200 ευρώ, όπως φαίνεται στο παράδειγμα που δημοσιεύουμε (με πραγματικά στοιχεία του ΓΛΚ) και αποδεικνύεται ότι τα αναδρομικά ακυρώνουν «ντε φάκτο» τον επανυπολογισμό συντάξεων.

Αν δεν γίνει εκ νέου επανυπολογισμός μετά την καταβολή αναδρομικών, τότε οι συνταξιούχοι (εν προκειμένω των ειδικών μισθολογίων) θα κινδυνεύουν πραγματικά από μεγαλύτερες μειώσεις γιατί ακόμη και αν ανασταλεί για μερικούς μήνες η νομοθετημένη μείωση 18% που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να «ξεψηφίσει» με το βλέμμα στις κάλπες, θα γίνει στην παλιά και μικρότερη σύνταξη και όχι στη νέα και υψηλότερη λόγω αναδρομικών!

Καμπανάκι για τα οικογενειακά επιδόματα

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εργασίας πάντως, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, έχει αποφασίσει να μην αλλάξει τον επανυπολογισμό που έχουν κάνει τα Ταμεία και δεν προτίθεται να λάβει υπόψη στις προσωπικές διαφορές που προκύπτουν τις επιστροφές των μειώσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και τις δικαιούνται πίσω στη σύνταξη οι συνταξιούχοι που αρχίζουν να δικαιώνονται στις αγωγές τους.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου, που έχει κλειδώσει σε συσκέψεις με αρμόδιους παράγοντες, είναι να ανέβουν τα ενημερωτικά συντάξεων με τον επανυπολογισμό και τις προσωπικές διαφορές στην πληρωμή του Δεκεμβρίου, που θα γίνει την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου. Μάλιστα έχει αποφασιστεί να συμπεριληφθούν στην προσωπική διαφορά και τα οικογενειακά επιδόματα, που τώρα αποτελούν ενιαίο ποσό στην καταβαλλόμενη σύνταξη. Αυτή η επιλογή προδιαγράφει, κατά πληροφορίες, ότι σε ενδεχόμενες μειώσεις, τα πρώτα που θα κοπούν είναι τα οικογενειακά επιδόματα από τις παλιές συντάξεις.

Στα ενημερωτικά του Δεκεμβρίου οι συνταξιούχοι όλης της χώρας θα μπορούν να δουν ποια είναι η νέα τους σύνταξη που έχει επανυπολογιστεί με το νόμο Κατρούγκαλου και πόση είναι η προσωπική τους διαφορά, δηλαδή πόσο λιγότερη είναι η νέα τους σύνταξη από αυτή που παίρνουν σήμερα.

Για παράδειγμα:

Ένας συνταξιούχος παίρνει τώρα 1.190 ευρώ πριν από το φόρο και με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγαίνει στα 800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχει προσωπική διαφορά 390 ευρώ γιατί η νέα του σύνταξη (800 ευρώ) υπολείπεται κατά 390 ευρώ από αυτή που παίρνει σήμερα (1.190 ευρώ) και από τον Δεκέμβριο θα είναι η «παλιά» σύνταξη. Στο χέρι θα παίρνει τα ίδια (1.190 ευρώ) με τη διαφορά όμως ότι το ποσό που πλέον θα θεωρείται σύνταξη θα είναι τα 800 ευρώ και τα άλλα 390 ευρώ θα είναι η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» από την παλιά σύνταξη. Αν λοιπόν ενεργοποιηθεί η μείωση, τότε ο συνταξιούχος θα χάσει το 18% από τα 1.190 ευρώ και θα βρεθεί με πραγματική σύνταξη στο χέρι 976 ευρώ!

Υπάρχει όμως δρόμος για να μην έχει τέτοια μείωση και αυτός ο δρόμος περνάει από την αναγνώριση των αναδρομικών στις συντάξεις που δεν τη δέχεται η κυβέρνηση, αλλά την αναγνωρίζουν τα δικαστήρια. Στο παράδειγμα που αναλύουμε, ο εν λόγω συνταξιούχος έχει παράνομη μείωση 160 ευρώ από τους νόμους 4051 και 4093, που θα πρέπει να του επιστραφούν, και μετά να γίνει ο επανυπολογισμός με την προσωπική διαφορά. Με την επιστροφή των 160 ευρώ θα έχει 1.350 ευρώ καταβαλλόμενη σύνταξη προ φόρου και σε περίπτωση που τελικά εφαρμοστεί η μείωση 18%, η σύνταξή του θα πέσει στα 1.107 ευρώ αντί των 1.190 ευρώ που έχει σήμερα.

Ο επανυπολογισμός καθίσταται άκυρος λόγω αναδρομικών αλλά η κυβέρνηση το κρύβει γιατί ακόμη και με μειώσεις συντάξεων οι απώλειες θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές που έχει υποσχεθεί στην τρόικα ο ΣΥΡΙΖΑ.

(ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 14/10/2018 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - [email protected] - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ