2018-10-15 16:31:01
Φωτογραφία για Ε.Α.Σ. ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ: Από 10.2.2017 εκκρεμεί η διακοπή της και παραμένει ενεργή και απαιτητή η καταβολή αναδρομικών
Γράφει ο Υποστράτηγος ε.α. Νικόλαος Ζαρκάδας

Τελευταία δημοσιεύτηκαν στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο και αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίες, εκτιμήσεις ή εξαγγελίες που αφορούν σε αναδρομικά των στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων {ΕΔ} και Σωμάτων Ασφαλείας {ΣΑ}.

Συγκεκριμένα αναφέρονται στο υπόλοιπο 50% του συνολικού ποσού, που καθορίστηκε με την υπ’ αριθ. 2192/2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας {ΣτΕ}, δεδομένου ότι με τον Ν.4307/2014 αποδόθηκε μόνο το 50%.

Πλέον των παραπάνω για τις συντάξεις του δημοσίου, επομένως και για τους απόστρατους αξιωματικούς των ΕΔ και ΣΑ, εκκρεμεί και μια άλλη απόφαση ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου της χώρας, ήτοι η υπ’ αριθ. απόφαση 244/2017 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου {ΕΣ}.

Ο Συνήγορος του Πολίτη {ΣτΠ}, μετά από μεγάλο αριθμό αναφορών ενδιαφερομένων, με δύο αλλεπάλληλα πορίσματα, ήτοι τα από 8.9.2017 και 18.4.2018 {αναρτήθηκε 28.9.2018} έχει ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας {ΕΦΚΑ} την διακοπή της κράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης {ΕΑΣ} και την επιστροφή αναδρομικά των αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών από 10.2.2017.


Στα πορίσματα αυτά ρητά και με σαφήνεια περιγράφονται τόσον οι διατάξεις του Συντάγματος όσον και του Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου {ΕΣΔΑ}, οι οποίες αντίκεινται στις διατάξεις των νόμων, με τις οποίες αρχικά επιβλήθηκε και στη συνέχεια αυξήθηκε η Ε.Α.Σ.

Στη συνέχεια μνημονεύονται αφ’ ενός μεν το θεσμικό πλαίσιο {παρ. 5 άρθρου 95 Συντάγματος}, αφ’ ετέρου δε οι νόμοι, που ισχύουν και ρητά καθορίζουν την υποχρέωση της συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις {άρθρο 1 και 5 νόμου 3068/2002}.

Τέλος, συνοπτικά τονίζεται ότι «η απόφαση 244/2017 πρέπει καθολικά να εφαρμοσθεί για το σύνολο των συνταξιούχων, τόσο ως προς την διακοπή των κρατήσεων, όσο και ως προς τα αναδρομικά από 10.2.2017 και δεν υφίσταται λόγος οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται υποβάλλοντας μεμονωμένα αιτήσεις προς το ΕΣ, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του στην απόφαση».

Και συμπληρώνει ότι «με την καθολική αντιμετώπιση των συνταξιούχων δεν θίγονται οι αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της ασφάλειας δικαίου, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και κυρίως η αρχή της ισότητας, η οποία επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων, που ευρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες...».

Καταλήγει ως τελικό συμπέρασμα με την προτροπή προς τους αρμοδίους ότι «είναι απαραίτητο να προβείτε στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση της διοίκησης με τη νομολογία, ήτοι να διακοπεί η συγκεκριμένα κράτηση από τη μηνιαία σύνταξη των συνταξιούχων του Δημοσίου, καθώς και να επιστραφούν αναδρομικά τα αχρεωστήτως παρακρατηθέντα ποσά από ημερομηνίας 10-02-2017».

Πάντως από τα μέχρι σήμερα στοιχεία καταφαίνεται ότι με την αναπροσαρμογή των παλαιών συντάξεων η κράτηση της Ε.Α.Σ. δεν συμπεριλαμβάνεται και επομένως από 1.1.2019 καταργείται.

Η καταβολή όμως των αναδρομικών από 10.2.2017 παραμένει ενεργή και απαιτητή.

(roykoymoykoy.blogspot.com)

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΣτΠ: Άμεση διακοπή κρατήσεων ΕΑΣ στους συνταξιούχους Δημοσίου (αποστράτους) και επιστροφή αναδρομικών (ΕΓΓΡΑΦΑ)
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ