2018-10-15 21:42:28
Φωτογραφία για Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΑ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΕΗ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Την πεποίθησή του ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, αλλά και ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία, εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι η όποια πρόταση δυσπιστίας «δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει». Χαρακτήρισε παραπλανητική την εικόνα, που δίνει η αντιπολίτευση για τη ΔΕΗ και «λογική ανακολουθία» την προσπάθεια σύνδεσής της με την Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό.

  

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ''News247'' ο κ. Σταθάκης είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων: «Το επίμαχο θέμα, στο οποίο είναι καταγραμμένη η διαφωνία των δύο εταίρων, έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Μάρτιο, άρα θεωρώ ότι μέχρι τότε είναι απόλυτα ασφαλής η συνέχιση της κυβέρνησης με τη σημερινή δομή. Η πρόταση δυσπιστίας είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει. Από τις 11 Ιανουαρίου και μετά, η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αλλά τεκμαίρω ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει 151 βουλευτές».


Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας μετά τον Μάρτιο, απάντησε: «Είναι πολιτική απόφαση τι θα κάνει, αλλά από διαδικαστική άποψη, δηλαδή με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει μέχρι το τέλος της τετραετίας».

Ο Υπουργός εκτίμησε ότι «οι συντάξεις δεν θα κοπούν», προσθέτοντας: «Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης και προς τα εκεί θα κινηθούμε. Είναι πειστικά τα επιχειρήματά μας».

Στο φλέγον ζήτημα της ΔΕΗ, σχολίασε: «Ανατρέψαμε πλήρως τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα. Ακυρώσαμε τη ''μικρή ΔΕΗ'', διατηρώντας το 51% και, ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην πώληση μόνο των λιγνιτικών μονάδων, όπως προβλέπει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία είναι δεσμευτική για τη χώρα. Είναι λογικό, εφόσον εμείς ακολουθούμε ένα σχέδιο που έχει διαφορετικό ορίζοντα και διαφορετική δομή, η αντιπολίτευση να κλιμακώνει τις επιθέσεις της στη ΔΕΗ».

Σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την εξαγορά της εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ,  ο Υπουργός υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη με βάση τις διεθνείς πρακτικές και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ. «Την αποτίμηση της εταιρείας έκαναν δύο εξωτερικοί αξιολογητές, παγκοσμίου εμβέλειας, οι οποίοι διαμόρφωσαν το τίμημα εξαγοράς. Η τελευταία χρονιά της εταιρείας ήταν, πράγματι, ζημιογόνα. Όμως, άλλες πέντε χρονιές ήταν κερδοφόρες, ενώ και φέτος θα είναι κερδοφόρα. Άρα, η εικόνα που παρουσιάζει η αντιπολίτευση είναι μάλλον παραπλανητική».

Χαρακτήρισε δε, ως λογική ανακολουθία την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να συνδέσει το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Πρώτον, η διερεύνηση για την εξαγορά της εταιρείας προηγήθηκε έναν χρόνο πριν και δεύτερον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων έχει ευρεία δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και σε πληθώρα άλλων βαλκανικών χωρών».

Για τα χρέη της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης σημείωσε: «Η ΔΕΗ έχει πιέσεις, αλλά δεν είναι ζημιογόνα», ενώ αναφερόμενος στο τέλος προμηθευτή, που αφορά στην πληρωμή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), είπε ότι θα μηδενιστεί. «Υπενθυμίζω ότι, ως κυβέρνηση, παραλάβαμε έναν ελλειμματικό λογαριασμό ΑΠΕ κατά 1 δισ ευρώ, το οποίο έπρεπε να εξισορροπηθεί. Επιλέχθηκε η λύση του τέλους προμηθευτή και του σταδιακού μηδενίσματος του ελλείμματος. Η τελευταία συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι όλο το όφελος από την εξισορρόπηση του μηχανισμού πηγαίνει στην απομείωση του τέλους προμηθευτή. Φέτος, το τέλος θα μειωθεί κατά 205 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. ευρώ και του χρόνου θα μηδενιστεί. Άρα, ήταν μια επιλογή της κυβέρνησης, κατά τη γνώμη μου, δικαιολογημένη και σωστή η οποία δικαιώνεται με το πέρας του χρόνου».

Σε ό, τι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια του ρεύματος, ο Υπουργός απάντησε κατηγορηματικά όχι και πρόσθεσε: «Τα CO2, όπως ξέρετε, πιέζουν λίγο την κατάσταση. Θα αφήσουμε να περάσουν τρεις - τέσσερις μήνες για να δούμε τις διακυμάνσεις και τον αντίκτυπο που έχουν κι αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές, θα δούμε τι θα κάνουμε».

Τέλος, για τη ΛΑΡΚΟ ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να βρει την καλύτερη δυνατή λύση. «Η ΛΑΡΚΟ, όπως ξέρετε, είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμπλέκεται όσον αφορά τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει γίνει ρύθμιση και είναι η πρώτη φορά που έχουμε συμφωνία από πέρυσι, αλλά επειδή δεν εξυπηρετείται ομαλά τους τελευταίους μήνες, γι΄ αυτό έχει γίνει όχληση από τη ΔΕΗ».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ