2018-10-15 22:17:19
Φωτογραφία για Αγνοούνται εκατοντάδες αποφάσεις υπαγωγής του αναπτυξιακού για προτάσεις αξίας €3,8 δισ.
Το επιχειρείν φαίνεται ότι μπορεί να …περιμένει: Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες αποφάσεις υπαγωγής του αναπτυξιακού νόμου που ψήφισε η

κυβέρνηση το 2016, με τα επίσημα νούμερα να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.276 προτάσεις προϋπολογισμού άνω των 3,8 δισ. ευρώ που αναμένουν επιχειρήσεις, με υγιή χρηματοοικονομικά στοιχεία, στην πλειονότητά τους από τον τομέα του τουρισμού, αλλά και από άλλους κλάδους στο κομμάτι των τροφίμων και της βιομηχανίας.

Τον Φεβρουάριο του 2017 ολοκληρώθηκαν οι υποβολές του Ά κύκλου του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 για τα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Νέες ανεξάρτητες Μ.Μ.Ε» που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο του 2016. Σήμερα, δυο χρόνια μετά την δημοσίευση των εν λόγω καθεστώτων, οι αποφάσεις υπαγωγής για τα έργα που κατατέθηκαν στον Α΄ Κύκλο υποβολής μπορούν σχεδόν να μετρηθούν στα ...δάκτυλα του ενός χεριού. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται σε 765 με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έχει κλείσει και ο Β’ κύκλος για υποβολή αιτήσεων στα ίδια καθεστώτα και ακόμη εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων υπαγωγής και κατ’ επέκταση οι πληρωμές των υποψήφιων επενδυτών που έχουν καταθέσει τα σχέδια τους στον Α’ κύκλο. Σύμφωνα δε με πληροφορίες ακόμη και να εκδοθούν οι πολυαναμενόμενες αποφάσεις υπαγωγής, οι επενδυτές και πάλι δεν θα μπορέσουν να δουν άμεσα τις πολυπόθητες επιδοτήσεις, καθώς το σύστημα υποβολής αιτημάτων ελέγχου και τροποποιήσεων δεν έχει καν υλοποιηθεί και τεθεί σε λειτουργία.

Επιπλέον, όσον αφορά τις υποβολές του Β’ κύκλου, το καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας, οι αιτήσεις υπαγωγής ήταν ακόμη περισσότερες και από αυτές του α’ κύκλου (511 αιτήσεις υπαγωγών στον β’ κύκλο έναντι 427 του α' κύκλου) και ο προϋπολογισμός των επενδύσεων ακόμη υψηλότερος (1,8 δισ. στον β' κύκλο έναντι 1,3 δισ. στον α' κύκλο), αλλά παρότι οι υποβολές έχουν ολοκληρωθεί από τον Μάϊο του τρέχοντος έτους, πέντε μήνες μετά, οι επενδυτές βρίσκονται στο σκοτάδι μιας και καμία αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Φυσικά, ούτε λόγος για αποφάσεις υπαγωγής.

Παρόλα αυτά, τον Απρίλιο το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι, μετά την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού στους δύο πρώτους κύκλους προκηρύξεων του καθεστώτος, προχωρά στην ενεργοποίηση του 3ου κύκλου τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο Σεπτέμβριος πέρασε και καμία νέα προκήρυξη δεν δημοσιεύθηκε, ενώ αντ’ αυτού ο Αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Λόης Λαμπριανίδης δήλωσε πως «το brain drain είναι αναστρέψιμο». Αυτό που σίγουρα δεν είναι αναστρέψιμο είναι το γραφειοκρατικό καθεστώς του ελληνικού δημοσίου που «στραγγίζει» την υπομονή πολιτών και επιχειρηματιών και σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε εξαρχής το brain drain.

Η δε πορεία υλοποίησης και εκδόσεων Αποφάσεων Ολοκλήρωσης των ενταγμένων έργων στους προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους 3299/2004 και 3908/2011 μοιάζει επίσης με κακόγουστο σίριαλ. Με μια σειρά από δαιδαλώδεις διαδικασίες οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες, όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και αντιεπειχερηματικές, αντί να επιτευχθεί η επίσπευση ολοκλήρωσης των πολύπαθων αυτών έργων και η απόδοση της δικαιούμενης επιχορήγησης, αντίθετα, επιμηκύνεται περαιτέρω η ταλαιπωρία των επενδυτών. Και φυσικά μιλάμε για επενδύσεις ολοκληρωμένες από το 2015- ή και πολλές φορές και πιο πριν- για τις οποίες μόλις τώρα γίνεται η επιτόπια αυτοψία των Κεντρικών Οργάνων Ελέγχου με συνέπεια, σε κάποιες περιπτώσεις, να μην υφίσταται καν η εταιρεία- φορέας της επένδυσης μην μπορώντας να αντέξει το κόστος του δανεισμού και τη μη απόδοση της επιχορήγησης.

Διανύουμε λοιπόν μια ακόμη χρονιά χωρίς αποφάσεις υπαγωγής αναπτυξιακού νόμου, με μηδέν ολοκληρώσεις, μηδέν πιστοποιήσεις, ελάχιστη απόδοση δικαιούμενης επιχορήγησης και με πάμπολλα αιτήματα να λιμνάζουν στα γραφεία των υπουργείων. «Και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο των επιχειρήσεων σε μια εποχή που η ανάπτυξη είναι το κύριο ζητούμενο για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Το μόνο σίγουρο είναι πως το σύνολο της αγοράς αγωνιά, και πλέον έχει αρχίσει να αμφιβάλλει για την δυνατότητα υλοποίησης των επενδύσεων που έχουν υποβληθεί σε έναν Αναπτυξιακό Νόμο που πλέον μοιάζει κενό γράμμα», σχολιάζουν σχετικά φορείς της αγοράς.

Της Στεφανίας Σούκη
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ