2012-06-07 19:00:58
Φωτογραφία για ΤΟ 83% ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
«Η Ελλάδα θα επωμιστεί τις συνέπειες, αν δεν συνεργαστεί» 

Την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν η χώρα πει «όχι» στα μέτρα λιτότητας, επιθυμεί το 83% των Γερμανών, οι οποίοι απάντησαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest dimap, για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ARD. Μόνον το 13% υποστηρίζει το αντίθετο.

Στην ίδια έρευνα, το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το χειρότερο κομμάτι της κρίσης είναι ακόμη μπροστά μας, ενώ μόλις το 18% θεωρεί ότι έχει ξεπεραστεί. Ωστόσο, σε ποσοστό 70%, οι Γερμανοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα, απαντώντας ότι θα υπερβεί την κρίση. Αντίθετη άποψη, εκφράζει το 25% των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης, σε ποσοστό 56% οι Γερμανοί ανησυχούν για τις τραπεζικές καταθέσεις τους, σε αντίθεση με το 42% που αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Ανάλογο (55%) είναι το ποσοστό εκείνων οι οποίοι δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν η Γερμανία να είχε κρατήσει το μάρκο, έναντι 42% που προτιμούν το ευρώ.


Σε ό,τι αφορά τη δύναμη των κομμάτων, οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συγκεντρώνουν την προτίμηση του 34%, χωρίς διαφοροποίηση από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν δύο μονάδες και φθάνουν το 30%. Στο όριο της εισόδου στη Βουλή, με 5%, βρίσκεται το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) κερδίζοντας μια μονάδα, όσο ακριβώς χάνει η Αριστερά, η οποία βρίσκεται στο ίδιο ποσοστό. Οι Πράσινοι, με απώλεια μιας μονάδας, συγκεντρώνουν 13% και οι Πειρατές εμφανίζονται δύο μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση, με 9%.

Ικανοποιημένοι και πολύ ικανοποιημένοι από την κυβέρνησή τους, δηλώνουν οι Γερμανοί σε ποσοστό 35%, λιγότερο ευχαριστημένοι σε ποσοστό 45%, ενώ όσοι δηλώνουν «καθόλου ευχαριστημένοι» φθάνουν το 19%.

Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών από τους πολιτικούς, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προηγείται με 59%, ακολουθεί η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με 58%, έχοντας σημειώσει απώλειες τριών μονάδων, ενώ από τους Σοσιαλδημοκράτες προηγείται ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ με 55%, κερδίζοντας μια μονάδα. Πολύ χαμηλά βρίσκονται οι πολιτικοί των Φιλελευθέρων,

με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στο 30% (-5%) και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ στο 15% (-1%).

«Η Ελλάδα θα επωμιστεί τις συνέπειες, αν δεν συνεργαστεί»  

 Τη θέση πως, αν μια χώρα δεν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί, θα πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες και πως στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, αν δεν υπάρχει αυτή η πρόθεση, θα πρέπει η ίδια να επωμιστεί τις συνέπειες, δηλαδή το γεγονός ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αναχρηματοδοτηθεί, διατύπωσε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Ο κ. Νοβότνι επισήμανε πως δεν θα πρέπει να γίνονται εικασίες ως προς μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά θα πρέπει να αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Δήλωσε δε πως και ο ίδιος θεωρεί ότι όλοι, μαζί και οι Έλληνες, είναι σε επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ωστόσο δεν έχει νόημα να γίνονται υποθετικές τοποθετήσεις.

Κατά την άποψή του, θα πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην παραμονή μιας χώρας στην ευρωζώνη και της ικανότητάς της για πληρωμές, διότι είναι δύο παράμετροι, που μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους μόνον από οικονομική άποψη όχι όμως και από νομική. Αλλά εάν κάποιος επιλέξει τον δρόμο της μη συνεργασίας, είπε, τότε είναι δύσκολο αυτά να διαχωρίζονται.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ισπανία, εξέφρασε την άποψη ότι η προσφυγή της Μαδρίτης στο Μηχανισμό Στήριξης θα ήταν μια «λογική επιλογή», καθώς θα ενίσχυε την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ