2018-10-16 08:05:57
Φωτογραφία για Γιατί δεν επιστρέφουν οι Έλληνες γιατροί από το εξωτερικό – Η πρόταση για think tank
Διονυσία Προκόπη- Newsbomb.gr

Τι βγήκε από τη συνάντηση Ξανθού και Ελλήνων γιατρών στο Λονδίνο

Δεν φαίνεται να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής -προς το παρόν- οι Έλληνες γιατροί, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχουν όροι αξιοπρεπούς επιστημονικής και επαγγελματικής προοπτικής στη χώρα μας.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, για να συμμετάσχει στο Διεθνές Φόρουμ για την Ισότητα στην Ψυχική Υγεία στις 9 και 10 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε συνάντηση με την Ένωση Ελλήνων Ιατρών, καθώς και με συλλόγους νοσηλευτών και μαιών του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το μείζον πρόβλημα της επιστημονικής μετανάστευσης (brain drain), το οποίο έχει επίπτωση και στη στελέχωση των νέων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την κάλυψη του πληθυσμού με οικογενειακούς γιατρούς μέσω συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου 18.000 Έλληνες γιατροί έχουν μεταναστεύσει και εργάζονται στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.


Ο κ. Ξανθός παρουσίασε τις προοπτικές απασχόλησης που δημιουργούνται αυτή την περίοδο στο σύστημα υγείας της Ελλάδας όπως οι προκηρύξεις μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ, οι προσλήψεις οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματικών υγείας στο πλαίσιο ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ενίσχυση σε κρίσιμους τομείς όπως η Ψυχική Υγεία, οι εξαρτήσεις και η θεραπεία- αποκατάσταση κ.α.

Οι Έλληνες γιατροί καθώς και οι νοσηλευτές και οι μαίες που έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία, εξήγησαν ότι βασικός λόγος του brain drainείναι η απουσία ενός οργανωμένου πλαισίου για την ιατρική εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιστημονικής εξέλιξης. Επίσης, η απουσία μηχανισμών παρακολούθησης δεδομένων και δεικτών για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Δηλαδή, η έλλειψη ενός θεσμικού πλαισίου που να επιτρέπει την άσκηση του επιστημονικού έργου με όρους αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας, αποτρέπει τους Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν στη χώρα, παρότι το επιθυμούν.

Ως ελπιδοφόρα βήματα που γίνονται στην Ελλάδα, οι Έλληνες επιστήμονες εκτιμούν την αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA), την κοστολόγηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών (DRG’s) και την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Λόγω της εμπειρίας που έχουν οι Έλληνες γιατροί και επαγγελματίες υγείας από το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) θεωρούν σημαντική την ανάπτυξη του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει πάντα η προοπτική της επιστροφής στην Ελλάδα με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξουν όροι αξιοπρεπούς επιστημονικής και επαγγελματικής προοπτικής. Πάντως, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι μαίες δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους να συμβάλλουν στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας στη χώρα μας, μεταφέροντας μέσω ενός θεσμικού διαύλου επικοινωνίας τις γνώσεις και την εμπειρία τους από ένα οργανωμένο, αξιόπιστο και υψηλής ποιότητας Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως το βρετανικό.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι θα επεξεργαστεί την ιδέα να δημιουργηθεί ένα think tank επιστημόνων υγείας του εξωτερικού το οποίο να συνεισφέρει με ιδέες, προτάσεις και γνώσεις ανά τομέα και ειδικότητα στο ΕΣΥ με στόχο την αναβάθμιση της φροντίδας υγείας στη χώρα μας.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ