2018-10-16 11:24:01
Φωτογραφία για Οι σήραγγες της Βαλέτα: Ένα ξεχασμένος εδώ και αιώνες υπόκοσμος στη Μάλτα
φωτογραφία

Το βαθύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο Θάλασσα, η πρωτεύουσα της Μάλτας, η Βαλέτα, είναι εδώ και αιώνες στρατηγικής σημασίας φρούριο, λόγω της θέσης της ανάμεσα στην Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Τα τείχη της πόλης την προστάτευαν για πολλούς αιώνες. Όμως, ένα δίκτυο από σήραγγες κάτω από την πόλη, της παρείχαν επίσης προστασία.

Η Μάλτα ήταν μέρος του Βασιλείου της Σικελίας μέχρι το 1530, όταν ο Κάρολος Ε', γνωστός και ως Κάρολος Κουίντος, δηλαδή πέμπτος, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μίσθωσε το αρχιπέλαγος στο Ordo Hospitalis Sancti Johannis Hierosolymitani, το ρωμαιοκαθολικό μοναχικό-ιπποτικό τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών. Σήμερα τους γνωρίζουμε ως Ιππότες της Μάλτας. Εκείνη την εποχή, η ετήσια τιμή για το μίσθωμα ήταν ένα γεράκι.

πηγή

Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση των σηράγγων ήταν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πολιορκίας της Μάλτας το 1565
. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Μάλτας, επιτέθηκε στο νησί. Ως μέρος της άμυνάς τους, οι Ιππότες έσκαψαν σήραγγες κάτω από την περιοχή που αργότερα θα γίνει η πρωτεύουσα, για να αποθηκεύσουν νερό και φαγητό. Λέγεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, τα οθωμανικά στρατεύματα και οι Ιππότες της Μάλτας έσκαψαν σήραγγες για το φρούριο, κάτι που οδήγησε σε υπόγειες συγκρούσεις όταν η μια πλευρά έφτανε στις σήραγγες της άλλης.

Οι σήραγγες κάτω από την πόλη δεν ήταν αυτό καθ' αυτό αμυντικές. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι μερικές είναι απομεινάρια ενός αποχετευτικού συστήματος που ήταν πιο προηγμένο από άλλα στην Ευρώπη της εποχής.

φωτογραφία

Αν και οι Ιππότες εκδιώχθηκαν από το νησί από τον Ναπολέοντα το 1798, οι σήραγγες της Βαλέτας συνέχισαν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πόλης. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παρείχαν ασφάλεια σε πολλούς ντόπιους.

Ως βρετανική αποικία εκείνη την εποχή, η Μάλτα βομβαρδίστηκε βίαια από τις δυνάμεις του Άξονα σε μια προσπάθεια να καταλάβουν το νησί και να εδραιώσουν τη θέση τους στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής. Μέσα σε δύο χρόνια, οι δυνάμεις του Άξονα έκαναν πάνω από 3.000 βομβιστικές επιδρομές πάνω από το νησί, ρίχνοντας χιλιάδες βόμβες. Οι κάτοικοι της Βαλέτας κατέφυγαν στις σήραγγες της πόλης, και μάλιστα έσκαψαν ακόμη και νέες σήραγγες στα σπίτια τους ή στις επιχειρήσεις τους, όπου κρυβόντουσαν από τις συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις.

πηγή

Μετά τον πόλεμο, οι σήραγγες της Βαλέτας έμειναν αδρανείς μέχρι το 2009, όταν ανακαλύφθηκε μια σειρά από σήραγγες κάτω από την πόλη κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής έρευνας για την κατασκευή ενός νέου γκαράζ στάθμευσης.

Σήμερα, μερικές από τις πολλές σήραγγες αποκαθίστανται για πρόσβαση στο κοινό.

3otiko.blogspot.com 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ