2018-10-16 21:08:55
Φωτογραφία για Άρθρο Αξιωματικού ε.α.: «Επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας» (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ)
* Άρθρο του Π. Σταμάτη

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης καθώς και άλλες αποφάσεις, που προέρχονται από ένα μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων δικαστηρίων, (οι οποίες υπόκεινται ασφαλώς σε ένδικα μέσα όπως είναι η Έφεση), για να επιστραφούν αναδρομικά τα παρακρατηθέντα σε συνταξιούχο, το δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.

Η απόφαση δημιουργεί προσδοκίες και ερωτήματα σε όλους μας, η απόφαση είναι πρωτόδικη και ο ΕΦΚΑ έκανε έφεση. Τέτοιες αποφάσεις έχουν βγει κι άλλες και ακολουθούν τον μακροχρόνιο δρόμο της δικαιοσύνης που αν τελικά τελεσιδικήσουν έρχονται οι κυβερνήσεις και τις καταργούν με νόμο.

Αυτό έγινε και με την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 όπου έκρινε αντισυνταγματικό το κόψιμο των συντάξεων. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Να διακοπεί η κατάργηση των δώρων και να δίνονται κανονικά σε όλους τους συνταξιούχους», ακυρώνει την μείωση στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης για ποσό άνω των 1000 ευρώ. Αυτή η απόφαση όπως και άλλες πρωτόδικες αποφάσεις που αφορά όλους τους συνταξιούχους δεν εφαρμόστηκε ποτέ με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης που επίμονα αρνείται να δώσει τα χρωστούμενα σε όλους τους συνταξιούχους.


Στη συνέχεια εισήχθη στο ΣτΕ (Τμήμα Στ΄) προδικαστικό ερώτημα για τα ανωτέρω, κατ΄ εφαρμογή του Ν. 3900/2010 και όρισε δικάσιμο την 7η Μαίου 2018 και εισηγητή την Σύμβουλο κ. Κ. Φιλοπούλου και αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση.

Η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, καθώς έφερε το Ν.4387/2016 και το Ν.4372/2017 νόμοι Κατρούγκαλου που ενσωματώνουν τους προηγούμενους νόμους και επιβάλει νέα κατακρεούργηση των συντάξεων.

Με αφορμή ερωτήματά σας, σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, εξαιτίας θετικών πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους, σας παραθέτω υπόδειγμα αίτησης καταβολής των επιδομάτων, την οποία μπορείτε να καταθέσετε στο ΝΣΚ και η οποία έχει σκοπό την διακοπή της παραγραφής των ανωτέρω αξιώσεων.

Πρέπει να αναμείνουμε αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων που να μας δικαιώνουν για να έχουμε ελπίδες να ευδοκιμήσουν οι αγωγές μας, το θετικό είναι ότι δεν βρισκόμαστε επισήμως σε Μνημονιακή κατάσταση και για το λόγο αυτό, οποιαδήποτε επίκληση αυτής από τον Δικαστή της ουσίας, θα ήταν αδόκιμη.

_______________________

* Ο Παναγιώτης Σταμάτης είναι αξιωματικός ΠΝ και τ. Διευθυντής της ΥΔΔΕ.

Δείτε το σχετικό Υπόδειγμα Αίτησης προς ΝΣΚ:
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ