2018-10-17 12:48:59
Φωτογραφία για Γενικοί Γιατροί: Στα κάγκελα για τα κουρέματα στη συνταγογράφηση! Όλα τα παράδοξα
Τετάρτη 17 Οκτώβριος 2018

Έντονη αναστάτωση επικρατεί στους Γενικούς Ιατρούς εξαιτίας των περιορισμών στη συνταγογράφηση τόσο από το υπ. Υγείας όσο και από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής η εφαρμογή της Υπουργική απόφαση 3663/28.8.2018 με την οποία ορίζεται μείωση, κατά μέσο όρο, 25% των ορίων συνταγογράφησης στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, σημαίνει στην πράξη πως όλοι οι Γενικοί Ιατροί δε θα μπορούν να συνταγογραφούν καθημερινά σκευάσματα όπως (ινσουλίνες, αντιαιμοπεταλιακά, αντικαταθλιπτικά, και άλλες κατηγορίες φαρμάκων) που βρίσκονται στην θεραπευτική τους φαρέτρα.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Μπάχαλο με τα νέα όρια συνταγογράφησης των γιατρών όλης της χώρας! Δείτε τι σημαίνει για τους ασθενείς

Πράγμα που σημάνει ότι θα πρέπει οι ασθενείς να βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση ιατρού που δεν θα έχει υπερβεί το όριο συνταγογράφησης, ανάμεσα σε διαφορετικές ειδικότητες. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιφέρει οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία των ασθενών.


Τα νέα όρια συνταγογράφησης αναφέρουν χαρακτηριστικά είναι δραματικά μειωμένα και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, αφού η ειδικότητά μας αποτελεί τον πυλώνα της Π.Φ.Υ., και ασχολείται με την ολιστική προσέγγιση του ασθενούς που συνεπάγεται πολυνοσηρότητα.

Την ίδια στιγμή όπως ισχυρίζονται τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής η εξαίρεση τους από τη συνταγογράφηση επιθεμάτων και ουροκαθητήρων δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς ενώ καθιστούν σαφές ότι η βασική ειδικότητα που θα έπρεπε να δύναται να συνταγογραφεί επιθέματα είναι η Γενική Ιατρική αλλά και πάλι εξαιρείται από τις άλλες ειδικότητες που αποτελούν τη βάση της Π.Φ.Υ.

Άλλο ένα παράδοξο που επισημαίνουν οι Γενικοί γιατροί είναι ότι το γεγονός ότι εξαιρούνται από τη συνταγογράφηση των φυσικοθεραπειών αν και η ειδικότητά της Γενικής Ιατρικής έχει εκπαιδευτεί σε ορθοπεδικά περιστατικά για τρεις μήνες και σε περιστατικά με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Παράλληλα ενώ οι Γενικοί Ιατροί είχαν το δικαίωμα να συνταγογραφούν καρκινικούς δείκτες για το follow up των ογκολογικών ασθενών σύμφωνα με τα πρωτόκολλα παρακολούθησης, νέα δεδομένα ανατρέπουν κι αυτό το πεδίο δυνατοτήτων συνταγογράφησης. Μια τόσο ευπαθής ομάδα ασθενών θα πρέπει στην κυριολεξία να βασανίζεται αναζητώντας ογκολόγο για να πραγματοποιήσει αυτή την απλή ιατρική πράξη που έως τώρα του παρείχε η ειδικότητα μας.

Απειλούνται με ποινές

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγγέλλουν οι Γενικοί Ιατροί ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι γίνονται παραλήπτες προστίμων από τον ΕΟΠΥΥ λόγω μη σωστής τήρησης των κανόνων συνταγογράφησης. Τα πρόστιμα αυτά είναι πέρα για πέρα άδικα αφού αφορούν στη πλειοψηφία τους συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων άλλων ειδικοτήτων ευτελούς αξίας. Στην πραγματικότητα επιβάλλονται πρόστιμα σε συναδέλφους οι οποίοι εξυπηρέτησαν ασθενείς λόγω έλλειψης ιατρών αναλόγων ειδικοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό η ‘Ενωση Γενικής Ιατρικής ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ιατρών εκείνων που με άνομο τρόπο χειραγωγούν τη προκλητή συνταγογράφηση,αλλά αυτό που συμβαίνει με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων στους συναδέλφους είναι άδικο.

Καταλήγοντας προτείνουν τη σύσταση μιας από κοινού επιτροπή με τον ΕΟΠΥΥκαι διερεύνηση όλων των περιπτώσεων από την αρχή.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ