2012-06-07 20:03:17
Φωτογραφία για Ενός λεπτού σιγή στον ΟΗΕ για τα θύματα στη Συρία
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν καταδίκασε, σήμερα μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, «την ανείπωτη βαρβαρότητα», που έχει εκδηλωθεί για περισσότερο από ένα έτος στη Συρία.

«Το αίμα που ρέει, μάς οδηγεί στους υπεύθυνους δράστες των εγκλημάτων», τόνισε ο γγ του ΟΗΕ προτείνοντας να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη όλων των θυμάτων των αιματηρών συγκρούσεων στη Συρία.

Το αποκλειστικό θέμα συζήτησης, στη σημερινή ολομέλεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, είναι η φονική βία στη Συρία.

«Το καθεστώς του προέδρου 'Ασαντ έχει απωλέσει κάθε νομιμοποίηση», τόνισε στην ίδια ομιλία ο γγ του ΟΗΕ, «αφού δολοφονεί αθώους πολίτες κι ανάμεσά τους πάμπολλα παιδιά».

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού που προσπάθησαν να μεταβούν στο σημείο της τελευταίας σφαγής στη Συρία, κοντά στη Χάμα, έγιναν στόχος «πυρών ελαφρών όπλων».


«Αρχικά απαγορεύτηκε η είσοδος στους παρατηρητές του ΟΗΕ τώρα προσπαθούν να μεταβούν στα σημεία και μόλις ενημερώθηκα ότι πριν λίγα λεπτά δέχθηκαν πυρά από ελαφρά όπλα», δήλωσε ο κ. Μπαν.

Ο Μπαν, που μιλούσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δεν έκανε λόγο για τραυματίες μεταξύ των παρατηρητών. Ο ίδιος χαρακτήρισε «σκανδαλώδη και αηδιαστική» τη σφαγή που διαπράχθηκε την Τετάρτη στο χωριό αλ Κουμπέιρ.

«Εδώ και μήνες είναι προφανές ότι ο (Σύρος) πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ κάλεσε τη Δαμασκό να «εφαρμόσει αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις» το ειρηνευτικό σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν.

Ο Μπαν σημείωσε επίσης «τον κίνδυνο ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου» στη Συρία, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στη χώρα «εξακολουθεί να χειροτερεύει».

Παράλληλα, κάλεσε «όλες τις χώρες (του ΟΗΕ) να πιέσουν» τη Δαμασκό. «Έχει έρθει η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να δράσει με συγκεκριμένο τρόπο», κατέληξε ο Μπαν.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ