2018-10-17 21:20:33
Φωτογραφία για «Ορυχεία» bitcoin στην Κίνα: Πώς γίνεται η έκδοση του … κρυπτονομίσματος;
Με τον όρο «κρυπτονόμισμα» εννοούμε μία peer-to-peer αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας για τη διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών.  

Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κάνουν χρήση μιας Κατανεμημένης Βάσης Δεδομένων ως τον πυλώνα του συστήματός τους, το επονομαζόμενο Blockchain. Το bitcoin που παρουσιάστηκε το 2009, έγινε το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα.  

Ο ιδιοκτήτης του ορυχείου ο Liu, 29 ετών, μπροστά από σειρά ανεμιστήρων στο ορυχείο του

Χάρη στη φτηνή υδροηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, η έκδοση («εξόρυξη») bitcoin γίνεται συχνά σε απομονωμένες περιοχές της επαρχίας του Σετσουάν στην Κίνα. Σε σκοτεινές αποθήκες, οι μηχανές έκδοσης δουλεύουν νυχθημερόν, λύνοντας εξισώσεις για να παράξουν το πολύτιμο κρυπτονόμισμα.  

Το 2016, ο φωτογράφος Liu Xingzhe βρέθηκε εκεί και πέρασε κάποιο καιρό με τους εργάτες που επιτηρούν τα άπειρα μηχανήματα που φτιάχνουν ηλεκτρονικά νομίσματα για διάφορους πελάτες. 


 

Αν και έκτοτε η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την παραγωγή, η Κίνα παραμένει σημαντικός παίκτης στην εξόρυξη bitcoin, χάρη στα φτηνά εργατικά χέρια.  

Οι Κινέζοι πελάτες που πληρώνουν για να εκδοθούν bitcoins γι' αυτούς, μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας apps στα κινητά τους. 

Ένα «ορυχείο» bitcoin (με τη μπλε στέγη) δίπλα σε υδροηλεκτρικό σταθμό ενέργειας στην επαρχία του Σετσουάν

Συσκευασίες των μηχανημάτων εξόρυξης

Ο ιδιοκτήτης του ορυχείου Liu (αριστερά) συναντά πελάτες στο ορυχείο του στο Σετσουάν. Εκεί μεταφέρθηκε απ' την περιοχή Χενάν το 2015 αναζητώντας φτηνότερο ηλεκτρισμό. Τώρα διευθύνει πάνω από 7.000 μηχανήματα έκδοσης bitcoin για πελάτες απ' όλη την Κίνα.Οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να παίξουν παιχνίδια και να δουν τηλεοπτικά προγράμματα

Η εστία. Μια φορά την εβδομάδα μόνο οι εργάτες μπορούν να πάνε με ωτοστοπ στην κοντινότερη πόλη που είναι 32 χιλιόμετρα μακριά. «Το καλό είναι πως δεν μπορείς να ξοδέψεις πουθενά τα λεφτά σου, και να ήθελες, οπότε κάνεις μεγάλη οικονομία και σου μένει κι ο μισθός σου» λέει ένας υπάλληλος.

Εργάτης επιθεωρεί μηχάνημα που παρουσίασε πρόβλημα

Γίδες από κοντινό χωριό περνούν δίπλα απ' τους ανεμιστήρες του ορυχείου

                

Πηγή: lifo.gr – Πηγή φωτό: Liu Xingzhe/ChinaFile/EPA
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ