2018-10-17 22:41:19
Φωτογραφία για Η ΑΑΔΕ επαν- εξετάζει το καθεστώς παραγραφής του ΦΠΑ στην 5ετία
Προβληματισμό για την τύχη χιλιάδων υποθέσεων που έχουν ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ και μεταβιβάστηκαν στην ΑΑΔΕ από τις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής (και όχι μόνον)

προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η νέα απόφαση του ΣτΕ, για παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου σε ελέγχους ΦΠΑ, μετά την πάροδο 5ετίας.

Πηγές της ΑΑΔΕ ανέφεραν πως έχουν ήδη στα χέρια τους την απόφαση του ΣτΕ που προβλέπει την παραγραφή υπόθεσης, η οποία αφορά την επιβολή πρόσθετου ΦΠΑ 830.000 ευρώ σε επιχείρηση λόγω παρέλευσης της πενταετίας.

Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ, ανέφεραν πως η ΑΑΔΕ θα κινηθεί με βάση την απάντηση των νομικών υπηρεσιών της, ενώ διευκρινίζεται ότι όπου προβλέπονται παραγραφές υποθέσεων, εφαρμόζονται κανονικά από τις φορολογικές αρχές.

Η επίμαχη απόφαση με 403/2018 του ΣτΕ, αφορά μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με αντικείμενο την εμπορία τροφίμων και βιβλία τρίτης κατηγορίας του πρώην Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.


Η επιχείρηση κατά τη χρήση 2002 είχε ακαθάριστα έσοδα 939.007 ευρώ ενώ το 2004 προχώρησε στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης προσαυξάνοντας τα ακαθάριστα έσοδα της στα 1.486.239 ευρώ. Σε φορολογικό έλεγχο το 2010 ζητήθηκε από την εταιρεία να προσκομίσει τα βιβλία της για τη χρήση του 2002 αλλά δεν το έκανε με αποτέλεσμα αυτά να χαρακτηριστούν ανακριβή και να προσδιοριστούν εξωλογιστικά τα ακαθάριστα έσοδά της σε 1.650.000 ευρώ. Με βάση τον προσδιορισμό αυτόν εξεδόθη πράξη προσδιορισμού πρόσθετου ΦΠΑ ύψους 207.072,87 ευρώ καθώς και προσαυξήσεις ΦΠΑ ύψους 621.218,61 ευρώ λόγω ανακρίβειας της αρχικής δήλωσης ΦΠΑ. Έτσι ο πρόσθετος ΦΠΑ και οι προσαυξήσεις που προσεγγίζουν τις 830.000 ευρώ.

Ο πρόσθετος ΦΠΑ και οι προσαυξήσεις επιβλήθηκαν από τις φορολογικές αρχές βάση παρατάσεων που είχαν δοθεί τότε από το υπουργείο Οικονομικών στον χρόνο παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων πέραν της πενταετίας.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του ΣτΕ το 2017 είχε κριθεί ως αντισυνταγματική η παράταση του χρόνου παραγραφής πέραν της πενταετίας για τον καταλογισμό πρόσθετων φόρων, αλλά η τωρινή απόφαση αφορά συγκεκριμένα τον καταλογισμό πρόσθετου ΦΠΑ.

Κωστής Πλάντζος
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ